Ada Hegerberg är i superform. Foto: Carl SandinAda Hegerberg är i superform. Foto: Carl Sandin
Ada Hegerberg är i superform. Foto: Carl Sandin
Ada Hegerberg tränar under VM i Kanada. Foto: Nils Petter NilssonAda Hegerberg tränar under VM i Kanada. Foto: Nils Petter Nilsson
Ada Hegerberg tränar under VM i Kanada. Foto: Nils Petter Nilsson

Hotet i kvalet – Lotta Schelins lagkompis

Publicerad

ROTTERDAM. Ada Hegerberg är det stora norska hotet i OS-kvalet i morgon.

20-åringen har detroniserat Lotta Schelin som skyttedrottning i Lyon, och fullkomligt skyfflar in mål i klubben.

– Om svenskorna väljer att hårdbevaka mig finns det andra som kan kliva fram och avgöra, säger ett av fotbollsvärldens stora framtidslöften.

Det är siffror som får en att smått kippa efter andan alternativt nypa sig i skinnet.

Ada Hegerberg landslagsdebuterade som 15-åring, kom till Lyon för två säsonger sedan från Turbine Potsdam och har under sin tid i den franska klubben svarat för till dags dato 73 mål.

Bara den här säsongen har det blivit 39 stycken i ligan, cupen och i Champions League.

Och Lotta Schelin får nu finna sig i att spela andrafiolen i Lyon (vår svenska anfallsstjärnas målproduktion under säsongen är just nu uppe i 18).

– Ada har ett mäktigt flyt för närvarande. Detta kombinerat med mental styrka, bra huvudspel, löpstyrka och en obändig vilja att trycka sig förbi sina motståndare gör att hon redan är en anfallare i absolut världsklass, säger Schelin.

Ada Hegerberg: "Var helt fantastiskt"

När SPORT–Expressen träffar Ada Hegerberg, 177 centimeter, på det norska spelarhotellet lyser självförtroendet om henne.

Det syns att detta är någon som vet vad hon vill – och också ser till att det blir så.

– Jag har alltid varit den orädda typen som velat prova på nytt. Ibland har det inte gått, men då vet jag i alla fall att jag testat det och sedan kan jag gå vidare till något annat. Mentalt är jag tuff och beredd att slåss för mina mål, säger Ada Hegerberg.

Du var bra hemma i Norge och sedan i Tyskland, men du har verkligen blommat ut i Lyon.

– Det var helt fantastiskt att komma dit. Det är ett av de bästa klubblagen med massor av världsstjärnor. Att se och lära av de främsta, som Lotta Schelin, har varit oerhört viktigt för min utveckling och karriär. Jag bestämde mig direkt att jag skulle jobba hårt och ta en plats i laget.

Ada Hegerberg: "Visst kan svenskorna hoppas"

Och utrymme har den 20-åriga norskan verkligen tagit och fått.

Men hon tänker inte nöja sig med att vara bland de främsta i laget som siktar på att åter vinna Champions League.

– Jag vill alltid vara hungrig och inte nöja mig med mindre både när det gäller klubben och landslaget. Det gäller att hela tiden höja blicken och våga prova nya saker.

När jag pratar med svenskorna handlar det om att göra det svårt för dig och krympa utrymmet. Då får man stopp på dig.

– Tänker de så blir det förhoppningsvis mycket plats för andra i mitt landslag. Visst kan svenskorna hoppas att de ska lyckas. Men om vi bara tror på det vi själva gör och håller huvudet kallt och fortsätter med det fina passningsspel vi utvecklat, har vi en väldigt god chans mot Sverige.

Ada Hegerberg: "Det blir speciellt"

Ada har en två år äldre syster, Andrine, som är mittfältare i Kopparbergs/Göteborg. Andrine är också med i det norska landslaget här i Rotterdam.

– Det var hon som pushade mig och gav mig inspiration. Det var hon som tog med mig när jag började spela och vi hela tiden mötte killar.

OS-kvalet, som alltså börjar i morgon, är den tredje stora turnering Ada Hegerberg spelar efter EM i Sverige 2013 och VM i Kanada 2015.

– Det är fantastiskt att vi efter vad som hände förra sommaren fick den här andra chansen att ta oss till Rio. OS-kvalet är en stor möjlighet och en riktig utmaning.

Hur känns det att få möta Schelin?

– Det blir speciellt, eftersom vi är nära vänner. Men det gäller att vara professionell när du drar på dig landslagströjan. Då är det Norge som gäller, konstaterar Ada Hegerberg som nyligen utsågs till Norges bästa fotbollspelare.

Hon var den första kvinnan på 20 år.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag