Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅNFoto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Kanal 5Foto: Kanal 5
 Foto: Kanal 5

Svenska ilskan: "Aldrig upplevt något sådant"

Publicerad

AMSTERDAM/STOCKHOLM. Sverige får klara sig utan Mikael Lustig i den första playoff-matchen.

Landslagskollegorna kunde inte tro sina ögon efter den dråpliga varningen mot Holland.

– Jag har aldrig upplevt det tidigare. Otroligt märkligt, säger Sebastian Larsson.

 

Se bilderna när Lustig stängs av i klippet ovan!

Sverige hade råd att förlora med 0-6 mot Holland och ändå gå till playoff.

Efter den första halvleken i Amsterdam stod det 2-0 till holländarna och Sverige var under stora delar av den första halvleken utspelat.

Men om Sverige går till playoff till VM-slutspelet i Ryssland så får landslaget klara sig utan Mikael Lustig i den första matchen.

Experten efter Lustigs varning: "Klumpigt"

Högerbacken drog nämligen på sig ett gult kort i den andra halvleken efter att domaren upplevt att han maskat i samband med ett inkast.

– Nej, nej, nej! Kasta då!, utbrast expertkommentatorn Anders Svensson i Kanal 5.

Expertkollegan Hasse Backe var frustrerad efter Mikael Lustigs varning som innebär avstängning.

– Alldeles för klumpigt... Micke Lustig är tillräckligt rutinerad. Det har varit ordentligt med burop från publiken mot domaren för att de fördriver tid. Det här måste han bara känna av, säger han.

Mikael Lustig själv:

– Jag hade inte fått någon tillsägelse. Oftast brukar man få det. Men den här gången fick jag inte det. Det kom upp ett gult kort kom upp direkt, säger han efter matchen. 

– Det är fotboll. Jag har hållit mig i skinnet nästa hela VM-kvalet. Det är surt men så är det, fortsätter han.

Larsson om Lustigs kort: "Otroligt märkligt"

Efter matchen, som slutade med förlust 0-2, kunde de svenska landslagsspelarna inte förstå varför Mikael Lustig varnades i situationen.

– Jag försökte säga till domaren att han inte kunde ge Lustig en varning direkt, han måste ge honom en muntlig varning. Jag har aldrig upplevt att man får en varning direkt. Domaren sa aldrig under matchen att vi skulle skynda oss, så det är otroligt märklig, säger Sebastian Larsson.

Är det dålig speluppfattning från domaren?

– Enligt min åsikt, ja. Men det är inte läge att gnälla på domaren nu.

Lustigs backkollega Ludwig Augustinsson:

– Ja, den känns väldigt konstig. Man tar tid på sig vid inkast, jag gjorde det också, så då hade lika gärna jag kunnat få en varning. Det påverkar oss mycket för han är en viktig spelare.

Granqvists kritik: "Väldigt konstigt"

LÄS ÄVEN: Allt du behöver veta om playoffet till VM i Ryssland

Inför matchen mot Holland var det sex svenska spelare som riskerade att bli avstängda om de drog på sig ett gult kort: Andreas Granqvist, Victor Nilsson Lindelöf, Mikael Lustig, Martin Olsson, Emil Krafth och Jakob Johansson.

Lagkaptenen Andreas Granqvist tycker att det är konstigt att varningarna följer med in i playoff-spelet.

– Först och främst är det väldigt konstigt att varningar följer med till play-off. Det är klart att vi är medvetna om detta, sa Granqvist inför matchen.

Victor Nilsson Lindelöf:

– Domaren borde inte ha tagit upp det gula direkt. Han borde ha gett en muntlig varning. 

Se VM-kvalet i Kanal 5 och på Dplay.se (extern länk)

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag