"Det stinker om den fördömda matchen"

Sverige mosade Luxemburg med 8-0.
Foto: SÖREN ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det är Sveriges största seger i kvalsammanhang genom tiderna.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det blev en historisk kväll på Friends arena för Sverige. 

8-0-segern mot Luxemburg är den största någonsin i kvalsammanhang. 

– Det är fullständigt osannolika siffror, man ska bara hylla det svenska landslaget, säger Kanal 5:s expert Hasse Backe. 

– En magisk kväll igen här på Friends, säger förbundskapten Janne Andersson.

Blågult spänner musklerna inför VM-kvalavgörandet mot Holland på tisdag. 

Den näst sista matchen mot Luxemburg hemma på Friends arena var historisk redan när matchen sparkades i gång. Över 50 000 människor hade tagit sig till Friends arena för att följa matchen - och därmed slogs det gamla rekordet på 49 967 från invigningsmatchen mot England 2012. 

Och publiken behövde inte lämna besvikna. 

Marcus Berg tangerade Zlatan Ibrahimovic

Redan efter tio minuter kunde lagkaptenen Andreas Granqvist sparka i gång målkalaset från 11 meter. 

Efter det var Sverige helt ostoppbart. 

Marcus Berg satte sitt första för kvällen efter 18 minuter och fördubblade sin målskörd i slutet av den första halvleken. Värmlänningen Berg kunde sedan fullborda sitt hattrick i början av den andra halvleken. 

Han var inte klar där. Mikael Lustig och Andreas Granqvist hann emellan med varsitt mål innan Berg stänkte in sitt fjärde för aftonen. Därmed blev han den första svensken att göra fyra mål i en landskamp sedan Zlatan Ibrahimovic satte fyra mot England under invigningsmatchen på Friends arena. 

https://twitter.com/GracenoteLive/status/916717581804933120

Ola Toivonen fixade historiska segern

Av bara farten tryckte Ola Toivonen vackert in 8-0 med kvarten kvar och såg till att kvällen blev historisk för svensk del. Blågult slog med de siffrorna ett nytt rekord för största seger i kvalsammanhang. Tidigare har Sverige vunnit mot Malta med 7-0 vid två tillfällen (1972 och 2004). 

– Vi gör jobbet och sätter våra chanser, säger Marcus Berg till Kanal 5. 

Segern innebär att Sverige går upp på 19 poäng och temporärt toppar gruppen. Frankrike har dock chansen att gå förbi om de vinner mot Bulgarien senare i kväll. 

– Vi får se hur det går för dem senare i kväll, men nu har vi gjort vårt jobb i alla fall, säger Berg. 

På frågan om vilka tankar som går genom holländarnas huvud just nu säger Berg att han inte vet. 

– Men de har snackat mycket om målskillnad. De har velat att vi ska misslyckas och att de ska gå ut och krossa Vitryssland. Men nu har vi gjort jobbet, säger han. 

– Det är ganska negativa miner i det holländska laget just nu. Det är svårt att vinna i Vitryssland med de här siffrorna. Nu hoppas jag de kryssar båda två, Frankrike och Holland, säger Andreas Granqvist.  

Förbundskapten Janne Andersson var lyrisk efter matchen.

– Killarnas sätt att jobba på är exemplariskt. Deras sätt att genomföra helheten är väldigt, väldigt bra, säger Andersson som också hyllar inramningen på nationalarenan.

– En magisk kväll igen här på Friends.

"Det stinker"

Luxemburgs förbundskapten Luc Holtz var inte nöjd efter matchen.

– Jag skäms över matchen. Jag var stolt över spelarna mot Frankrike. Ikväll är det en stor sorg. Det här är min värsta dag som förbundskapten, säger han.

Och Le Quotidien, en av Luxemburgs största tidningar, sågar sitt landslag rejält. "Det stinker om den fördömda matchen", skriver man i sitt referat under rubriken "En nästan historisk förnedring".


Följ SportExpressen på Instagram!

https://www.instagram.com/p/BZ9NE6_g6Fp/?taken-by=sportexpressen