Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Helander vill inte göra som Holmén: ”Men då ska man inte vara här”

Filip Helander gjorde en stark insats i segermatchen mot Spanien i september.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
I mitten av mars kom beskedet att Sebastian Holmén säger nej till landslaget.
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Zlatan Ibrahimovic.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Efter en tung skadefrånvaro är Filip Helander tillbaka på allvar, men med Joakim Nilssons intåg i elvan har mittbacken kommit allt längre ifrån elvan. 

Några tankar på att göra som Sebastian Holmén och tacka för sig i landslaget har han dock inte.

– Så länge jag är motiverad och blir uttagen kommer jag att vara här, säger 28-åringen. 

Han hade motigt i höstas där en knäskada satte stopp. Filip Helander tvingades till operation, men sedan ett par matcher tillbaka är mittbacken i hundraprocentigt skick igen. 

Mot Tjeckien hoppade Helander in med fem minuter kvar av förlängningen, men startplatsen är längre bort än tidigare – detta då Joakim Nilsson på sistone kamperat ihop med Victor Nilsson Lindelöf samtidigt som startspelaren under EM-slutspelet, Marcus Danielson, huserade som högerback senast.

Konkurrensen är dock inget som Helander räds av.

– Det är inget konstigt. Det kommer alltid varia konkurrens i landslaget, det har det varit hela tiden sedan jag kom hit. Det är samma för alla, alla vill spela, säger Helander som är lättad över att vara skadefri.

– Fysiskt känns det jättebra. Jag har inte spelat så mycket efter skadan men det är jäkligt kul att vara i gång igen. Fysiska formen är bra. 

Hur var det innan operationen?

– Klart det inte är kul att vara skadad. Under rehabtiden känns det inte som att man är med i laget så det är aldrig kul. Nu har jag lagt det bakom mig och som sagt, det känns bra nu, berättar 28-åringen som grämer sig över att inte vara med i Rangers Europa League-trupp där laget tagit sig till kvartsfinal.

– Jag var precis tillbaka i full träning efter skadan när truppen behövdes tas ut och därför blev jag inte vald. Väldigt tråkigt att vid en eventuell final inte få vara med...

Rangers slog i sextondelsfinalen ut Dortmund och därefter var det Röda Stjärnan som fick se sig besegrat. I kvarten väntar nu portugisiska Braga för tidigare storspelaren Giovanni van Bronckhorsts manskap. 

– Klart jag känner besvikelse över att inte få vara med, erkänner Helander. 

Hyllar Zlatan: ”Hans ord väger otroligt tungt”

Malmösonen representerade Sverige på U17, U19 och U21-nivå innan han etablerade sig i Janne Anderssons landslagstrupp 2017. Totalt är Helander noterad för 19 A-landskamper. 

Nyligen valde Sebastian Holmén att tacka för sig i landslaget där han varit in och ut ett par år. Förklaringen till hans nej tack framöver berodde på att lägga mer tid på familjen. 

Helander har dock inga tankar på att göra samma sak.

– Det är ju upp till var och en, men jag själv är motiverad. Det är alltid kul att komma hit. Men har man inte motivationen ska man inte vara här. Det var ju samma sak med Pontus (Jansson) som slutade efter EM. Det är så klart tråkigt när spelare som man känner väljer att sluta. 

Hur länge tror du att du kommer orka vara med i landslaget om du inte får vara startman?

– Jag har inte tänkt på det, men så länge jag är motiverad och blir uttagen kommer jag att vara här. 

Till sist: en snackis efter Tjeckien-matchen var Zlatan Ibrahimovic peppande ord inför förlängningen. Vad betydde det och vad sa han?

– Med den pondusen och erfarenheten som han ändå har... Klart hans ord väger otroligt tungt och alla lyssnar ju. Jag hörde nog inte exakt vad han sa men egentligen var det mest peppande ord och som sagt, han är ju en spelare som så många växt upp med och som alla tittat på och idoliserat. Självklart väger det tungt. 

Tv: Helander efter målet mot Celtic i augusti.
Annons | Svenska spel sport & Casino AB

Få 100 kr i bonus – bli kund och spela på sport!
Den som vet mest, vinner mest.
Åldersgräns 18 år. Stödlinjen.se
Till Oddset