Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Helander: ”Är Victor frisk spelar han ju”

Filip Helander. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: PETER SCHNEIDER / AP TT NYHETSBYRÅN

Pontus Jansson är skadad och Victor Nilsson Lindelöf är småskadad. 

Då kan Filip Helander få starta igen.

– Jag har varit i den här situationen innan så det är ingen annorlunda sits, säger Helander.

Sverige dras med skadeproblem på backsidan. Dömer man efter tidigare landslagssamlingar lär Filip Helander spela om Victor Nilsson Lindelöf missar matchen mot Malta.

– Är Victor frisk spelar han ju och för oss andra handlar det om att vara förberedda på att spela och göra det så bra som möjligt. Jag har varit i den här situationen innan så det är ingen annorlunda sits, säger Helander efter samlingens första träning under tisdagen. 

Helander själv har också haft skadeproblem och tränade inte fotboll under samlingens första pass.

– Jag har haft problem till och från med foten sedan i våras men det känns helt okej i dag. Jag vilade i somras men det har varit mycket matcher nu och det har inte riktigt fått läka men formen är bra ändå.

”Hans svenska är väl inte jättebra”

Filip Helander har fått konkurrens i truppen av Riccardo Gagliolo som både kan spela mittback och till vänster i backlinjen.

– Jag har spelat mot honom någon gång och han är duktig. Han är ordinarie i Parma och Serie A är en jättebra liga och italienska spelare är ofta taktiskt skickliga, säger Helander som kan italienska efter sin tid i landet.

– Hans svenska är väl inte jättebra men det är ganska lätt att kommunicera i fotboll. Han lär sig fotbollsspråket snabbt och vi är en del i laget som kan italienska. De flesta har spelat i utländska klubbar och är vana vid att kommunicera på olika språk också. 

Oavsett om han får spela vill Helander se ett offensivt Sverige borta mot Malta.

– De kommer nog också vilja anfalla lite mer än de gjorde på Friends men det är självklart en match där vi ska ta tre poäng. Man ska inte underskatta en motståndare men vi vet om att vi måste vinna och att vi är ett bättre lag än Malta.

”Skottland är väldigt fysiskt”

Filip Helander kommer från en bättre period i Glasgow Rangers efter att ha fått snålt med speltid i inledningen av säsongen.

– Jag kom till försäsongen lite senare än alla andra och fick inte spela så mycket i början men nu ser det bättre ut och det är kul att vara i ett lag som vinner mycket matcher och ligger etta i tabellen, säger Helander.

– Det har gått bra tycker jag. Det är en annorlunda typ av spel jämfört med Italien.

Hur passar spelet dig jämfört med Italien?

– Båda passar ganska bra. Skottland är väldigt fysiskt, det är verkligen mycket långa bollar och motståndarna är sämre än vi. De försöker förstöra matchbilderna för oss men man lär sig av det också, säger mittbacken som har Steven Gerrard som tränare.

– Det är en duktig tränare och en spelare som jag hade stor respekt för och såg mycket. Jag tycker han verkar vara en taktiskt duktig tränare också.