Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jordan Larsson: ”Det var bara ren glädje...”

Jordan Larsson.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Janne Andersson.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Zlatan Ibrahimovic är skadad och missar EM.
Foto: SVEN LINDWALL
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
1 / 7

Förbundskapten Janne Andersson har presenterat EM-truppen. 

Zlatan Ibrahimovic missar mästerskapet till följd av en knäskada. 

– Han (Zlatan) sa lycka till och kör hårt, säger Janne Andersson. 

Däremot är Jordan Larsson klar för sommarens stora fotbollsfest. 

– Det var bara ren glädje, säger Larsson till HD.  

EM skulle egentligen ha spelats förra året, 2020. Men coronapandemin satte stopp och mästerskapet sköts fram ett år. 

Nu är det äntligen dags. 

Under tisdagseftermiddag presenterade förbundskapten Janne Andersson truppen. Noterbart är att truppen är utökas från 23 till 26 spelare. 

Sveriges EM-trupp:

Målvakter: 


Robin Olsen, Kristoffer Nordfeldt, Karl-Johan Johnsson


Försvarare: 


Mikael Lustig, Emil Krafth, Victor Nilsson Lindelöf, Andreas Granqvist, Marcus Danielson, Pontus Jansson, Filip Helander, Ludwig Augustinsson, Martin Olsson. 


Mittfältare: 


Albin Ekdal, Kristoffer Olsson, Victor Claesson, Sebastian Larsson, Ken Sema, Jens Cajuste, Emil Forsberg, Dejan Kulusevski, Gustav Svensson, Mattias Svanberg


Anfallare: 


Alexander Isak, Marcus Berg, Robin Quaison, Jordan Larsson. 


Spelprogram: 


14 juni 21.00: Spanien–Sverige, Ramón Sánchez Pizjuán stadium (Sevilla)

18 juni 15.00: Sverige–Slovakien, Gazprom arena (St Petersburg)

23 juni 18.00: Sverige–Polen, Gazprom arena (St Petersburg)

Janne Andersson valde då att ta med försvarskuggarna Andreas Granqvist och Martin Olsson. Granqvist har varit hårt skadedrabbad senaste året. Jesper Karlsson, som har haft en stark säsong i AZ Alkmaar är petad. 

En som däremot är tillbaka är Jordan Larsson. Anfallaren petades när landslaget samlades i mars, men är nu tillbaka. 

– Det var bara ren glädje. Och jag känner så klart en stor stolthet över att få spela för Sverige i ett stort mästerskap. Alla spelare som växer upp drömmer om att spela för landslaget någon gång. Oavsett om jag får spela eller inte är det en upplevelse jag kommer ha med mig resten av livet, säger Larsson till HD. 

Janne Andersson om Zlatan: ”Det var inte aktuellt”

Zlatan Ibrahimovic gjorde landslagscomeback i mars och hade siktet inställd på EM. Men Milan-anfallaren skadade knät i stormötet mot Juventus för drygt två veckor sedan och tvingades tacka nej till mästerskapet. Ett tungt besked, menar förbundskapten Janne Andersson. 

– Han var jättebesviken över att det har blivit så som det har blivit. Jag var också besviken så det var två besvikna personer. Han sa lycka till och kör hårt och jag sa lycka till med rehabiliteringen. Det var inget roligt samtal att få utifrån hur det sett ut. Samlingen i mars var positiv med Zlatan och det kändes som vi kunde lägga till mycket med hans egenskaper, säger Andersson och fortsätter: 

– När han beskrev hur det var och den rehabprocessen gjorde att det inte var aktuellt. Det var inte han och jag utan det var läkarna som låg bakom det. Den här rehaben kan inte gå snabbare det är som det är.

Premiär mot Spanien 14 juni

Vad har du och Zlatan sagt om framtiden?

- Vi berörde inte det. Det vi sagt innan var att vi inte hade ett stopp på hans återkomst. Vi får se hur det går med rehaben, man får ha respekt för hans ålder i processen, så vi får se var det landar. Vi har absolut inte sagt att det är slut med landslaget. Presterar han i fortsättningen är han högaktuell för att vara med igen.

Sverige inleder fotbollsfesten den 14 juni mot Spanien i Sevilla. Därefter väntar Slovakien den 18 juni i S:t Petersburg och gruppspelet avslutas den 23 juni då Blågult ställs mot Polen. Den matchen spelas också i S:t Petersburg.