Foto: MATT WEST/REX/SHUTTERSTOCK / MATT WEST/REX/SHUTTERSTOCK/IBL REX FEATURESFoto: MATT WEST/REX/SHUTTERSTOCK / MATT WEST/REX/SHUTTERSTOCK/IBL REX FEATURES
 Foto: MATT WEST/REX/SHUTTERSTOCK / MATT WEST/REX/SHUTTERSTOCK/IBL REX FEATURES
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅNFoto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
 Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: "WOMEN: GERMANY V SWEDEN" / VI IMAGES / MAURICE VAN STEEN/IB VI IMAGESFoto: "WOMEN: GERMANY V SWEDEN" / VI IMAGES / MAURICE VAN STEEN/IB VI IMAGES
 Foto: "WOMEN: GERMANY V SWEDEN" / VI IMAGES / MAURICE VAN STEEN/IB VI IMAGES
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅNFoto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
 Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Sundhage: "Blev tjurig på henne"

Publicerad

BREDA/STOCKHOLM. Sverige fick 0-0 mot Tyskland i EM-premiären. Hedvig Lindahl gjorde en jätteinsats och stod för flera matchavgörande räddningar när Sverige bärgade en poäng. 

Nu hyllas Lindahl.

"Hedvig Lindahl är världsklass", skriver den tyska tidningen Bild.

– Jag är väldigt nöjd, säger Lindahl själv.

Sverige mötte Tyskland på måndagskvällen på Rat Verlegh Stadion i Breda. Förutsättningarna var riktigt tuffa på förhand. Sverige hade inför matchen inte slagit Tyskland i en mästerskapsmatch på 22 år - det vill säga tio raka mästerskapsförluster mot den tyska segermaskinen. 

Men den här gången var det dags för Sverige att bryta sviten - och man har målvakten Hedvig Lindahl att tacka för mycket. Lindahl stod för flera matchavgörande räddningar. 

Hyllas efter matchen

I den första halvleken levererade Lindahl en högklassig benparad och i slutet av matchen stod hon för matchens prestation. I den 82:a minuten friställde Dzsenifer Marozsan lagkompisen Mandy Islacker i det svenska straffområdet med en högklassig långboll - och Islacker drog till på volley direkt.

Men Lindahl reagerade med en superräddning och kunde styra bollen över ribban. Efter matchen hyllades den svenska målvakten av tysk press.

"Hedvig Lindahl är världsklass. Det där är världsklass", skriver tyska tidningen Bild i sin liverapport efter den svenska målvaktens superräddning i slutminuterna.

"Fick upp en hand"

Sveriges förbundskapten Pia Sundhage var imponerad.

– Lindahl gör en fantastisk räddning. Sedan är jag lite tjurig på henne för att igångsättningarna var lite sisådär, berättar Sundhage för SVT.

Huvudpersonen själv var mycket nöjd, även om hon ser utrymme för förbättring.

– Jag måste jobba en del på min egen insats, den var inte hundraprocentig. Insparkarna slog jag bort, har haft lite ont i högerfoten och tvingas köra en ny teknik. Det måste jag träna på.

Vad säger du om Pias kritik, inte lite hårt?

– Jag är lite samma skrot och korn, även om alla ser att allt är jättebra ser vi båda saker som kan förbättras.

– Jag är som Pia, en jobbig jävel som när allt har sett jättebra ut tänker ”ja men vi kan jobba på det här”, och det är så man blir bäst. Vi tänker likadant, säger Lindahl.

Lindahl kommenterar räddningen i slutet på följande sätt.

– Jag får bara upp handen, inte säker att den hade gått på mål.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag