Foto: Niklas Larsson / BildbyrånFoto: Niklas Larsson / Bildbyrån
 Foto: Niklas Larsson / Bildbyrån
Foto: Christian ÖrnbergFoto: Christian Örnberg
 Foto: Christian Örnberg

Här poserar Sundhage och Hamrén med SDU

Publicerad

Här poserar förbundskaptenerna Erik Hamrén och Pia Sundhage ihop med Sverigedemokratisk Ungdoms fotbollslag i Almedalen.

"Erik Hamrén och Pia Sundhage har lett SDU till obesegrade gruppsegrare i Almedalscupen. Nu semifinal! HEJA SDU!", skriver William Hahne, vice förbundsordförande för SDU, på Twitter.

Nu ångrar Pia Sundhage att hon ställde upp på bilden.

- Det var en stor miss från vår sida, säger hon till Expressen.se.

Samtliga politiska partier är på plats i Almedalen på Gotland den här veckan för att debattera och vinna röster inför höstens riksdagsval.

Men utöver alla föredrag finns det tid över för annat också, till exempel fotboll.

På onsdagen är det Idrottens dag i Almedalen, och då arrangerades en fotbollscup där bland andra SDU, Sverigedemokratisk Ungdom, fanns representerade.

William Hahne, vice förbundsordförande för SDU, twittrade vid lunchtid ut en bild där SDU:s fotbollslag poserade ihop med Sveriges båda förbundskaptener i fotboll, Erik Hamrén och Pia Sundhage.

Var ett skämt

"Erik Hamrén och Pia Sundhage har lett SDU till obesegrade gruppsegrare i Almedalscupen. Nu semifinal! HEJA SDU!", skrev William Hahne, vice förbundsordförande för SDU, till bilden.

När Expressen.se når William Hahne säger han att det var ett skämt att Hamrén och Sundhage skulle ha coachat deras lag.

- Det är med glimten i ögat vi har lagt upp den där. Erik Hamrén och Pia Sundhage gick förbi och då frågade vi om de vill ta en bild med oss och det ville de.

Så de har inte coachat er?

– Nej, det har de inte. De verkade glada över att ta en bild med oss i alla fall.

Hade de kännedom om vilka ni är?

– Med tanke på att det står SDU på våra tröjor så måste de ha varit medvetna om det. De önskade oss lycka till i fortsättningen, vi har en semifinal och eventuellt final nu snart i Almedalscupen.

Pia Sundhage ångrar att hon ställde upp på bilden.

– Jag visste inte att de hörde till SD. Vi får väldigt många förfrågningar och folk tar kort på oss till höger och vänster. Får jag vara personlig tycker jag att det är jävligt konstigt att de tar kort tillsammans med en vänsterradikal. Hade jag vetat om att det var SD hade vi sagt nej till det här kortet, säger hon till SportExpressen.se.

– Det var en stor miss från vår sida. Hade jag sett att de hörde till SD hade jag aldrig ställt upp. Deras politik är helt knasig.

Man ser på bilden att deras logga finns ganska tydligt broderad på deras t-shirtbröst.

– Det var en väldig miss från vår sida. Men nu får jag chansen att tala om för dig att jag ogillar deras politik och nästa gång får vi vara uppmärksamma på vem som frågar. Men det är inte lätt, det är många som frågar och vi tar gärna kort, men nu blev det fel.

"Klart vi ställer upp"

Hamrén är dock inte lika ångerfull som Sundhage.

– Klart att vi ställer upp för dem som frågar snällt, säger han.

Visste ni att de representerade SDU?
– Nämen, de som kommer fram till mig och frågar om de får ta kort, inte frågar jag dem om politisk ståndpunkt, eller sexuell läggning eller något sådant. Om de frågar snällt ställer jag upp, oavsett var jag är. Nu är vi i Almedalen där det är en massa politiska partier, men inte frågar jag dem om deras ståndpunkter i olika frågor.

Du är inte rädd för att bli sammankopplad med SD?
– Som sagt: jag kan inte fråga alla som vill ta kort vad de har för ståndpunkter. Fotboll är för mig något som förenar olika människor, människor med olika politisk uppfattning, människor med olika hudfärg, människor med olika sexuella läggningar. Ska man hålla på med fotboll måste man respektera och förstå varandras olikheter.

– Om jag ställer upp på ett kort med någon betyder det inte att jag håller med vad personen tycker. Jag har inte gjort reklam för någon.

Niklas Bodell, presschef på Svenska fotbollförbundet:

– Det är olyckligt, men de kan inte fråga alla om deras politiska uppfattning, åsikter eller ståndpunkter, tyvärr, säger han.

– Svensk fotboll står så långt från Sverigedemokraternas politiska uppfattning som möjligt, så långt man bara kan tänka sig.

– Sen så hävdar SDU att Pia och Erik hade coachat dem men det är helt fel. De var på den här fotbollsplanen för att coacha två utvecklingsstörda lag i en aktivitet som Svenska handikappförbundet arrangerade.

 

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag