Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stödet: ”Har inte känt igen honom på rösten”

Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
Foto: PETER HOLGERSSON / BILDBYRÅN
Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES - PELLE T NILSSON

Simon Thern har saknats i Norrköping de senaste veckorna till följd av ångest. 

Lagkamraten Alexander Fransson berättar att han haft kontakt med sin mittfältskollega under tiden han varit frånvarande, och att han inte känt igen honom.

– Han har inte varit samma energiknippe som han brukar vara, säger han.

I förra veckan gick Norrköpings mittfältare Simon Thern ut med att han de senaste veckorna har lidit av ångest som hållit honom utanför planen. 

– Jag såg inga varningstecken hos mig själv. Det är ungefär som att någon klubbar ner dig med ett basebollträ. Man har svårt att se fram mot något under dagarna. Man vill nästan helst att det ska bli kväll och att man ska få somna. Om man nu kan det, berättade Thern för Norrköpings Tidningar. 

Med på den pågående landslagssamlingen finns hans mittfältskollega Alexander Fransson. Han berättar att spelarna i Norrköping har fått uppdateringar om hur Thern har mått under de veckor han inte varit med laget.

– Det är klart att vi har fått veta hur han har mått hela tiden. Jag har ringt och pratat med honom, kollat läget och inte känt igen honom på rösten riktigt. Han har inte varit samma energiknippe som han brukar vara, säger Fransson.

Han säger också att det är svårt att veta exakt hur Thern mår.

– Det är vad det är nu, jag hoppas bara att han kommer tillbaka. Det är svårt att gå in i någon annan människas kropp och känna de känslorna som han känner. Det är extremt svårt. Det är bara han som vet.

Viktigt att prata om

Dessutom påpekar Fransson att han tycker att det är viktigt att spelare vågar gå ut och prata om sin psykiska ohälsa.

– Vi har haft några killar som kommit ut och berättat öppet om det det här året, men jag tror att det är säkert fler som kanske mår dåligt över att det är så prestationsbaserat allting. Det är inte bara fotbollen utan andra grejer utanför fotbollen också som spelar in, säger Fransson.

– Det är säkert många fler som lider men inte har vågat prata. 

Han berättar också om det stöd som han upplever finns både i klubblaget och i landslaget.

– Vi har ju Daniel Ekvall som är här i landslaget också i Norrköping, och vi har några andra personer också som vi kan kontakta om vi behöver hjälp. Så stöd finns absolut. 

Upplever du att det här är någonting man pratar om i den stora gruppen i de lag du tillhört?

– Det har inte varit så vanligt att det här händer, så vi kanske inte är så vana vid det. Men det är absolut en fråga som man behöver lyfta.