Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hyllningen i natt: ”Var matchens spelare...”

Dejan Kulusevski firar sitt 1-0 mål.Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
Kulusevski placerar in 1-0.Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Dejan Kulusevski.Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Dejan Kulusevski har gjort sitt första landslagsmål.

Han slog till i den 36:e minuten i Nations League-matchen mot Kroatien.

– Jätteskönt med vinst och skönt att göra mål och hjälpa laget, säger Kulusevski.

Sverige inledde piggt i ödesmatchen mot Kroatien i Nations League under lördagskvällen.

Blågult hotade flera gånger nära offensivt straffområde och bland annat var Dejan Kulusevski nära att ge laget ledningen genom ett skott med högerfoten i utkanten av straffområdet.

Målvakten Dominik Livakovic klarade skottet den gången men i den 36:e minuten fick Kulusevski göra sitt första landslagsmål.

Dejan Kulusevski gjorde första landslagsmålet

Kulusevski fick bollen från Mikael Lustig i utkanten av straffområdet och tryckte undan Mateo Kovacic innan han la upp bollen för ett vänsterskott.

Kulusevski gjorde som han brukar och placerade in bollen längs marken i det bortre hörnet.

– Det är total kontroll, han vet precis vad han ska göra, säger experten Kim Källström i C More.

I och med målet blev Kulusevski historisk – han är den förste herrspelaren född på 2000-talet som gör mål för landslaget.

– Det är nästan otäckt, hans utveckling. Han är mer eller mindre oumbärlig för svenska landslaget, säger Hasse Backe i C More.

Även Kroatiens förbundskapten Zlatko Dalic var imponerad av Kulusevski på presskonferensen efter matchen.

– Dejan var matchens stora spelare, han visade stor klass och det är en spelare som kan spela på många positioner. Han är ung, talangfull och kommer att spela på en hög nivå framför. Sverige och Juventus har en klasspelare, säger Dalic.

Kulusevski: ”Skönt för min del”

Sverige vann matchen med 2-1 och Dejan Kulusevski var nöjd efter slutsignalen. Både med sitt mål och resultatet.

– Jätteskönt med vinst och skönt att göra mål och hjälpa laget. Jag är nöjd med min och lagets insats och att vi vann, säger Kulusevski.

Han ser också fram emot tisdagens avgörande match mot Frankrike.

Kulusevski spelade som en av två anfallare för första gången i landslaget.

– Jag trivs bättre centralt men när jag spelar ytter har jag frihet att ta mig in centralt. Men jag kände mig fri i dag och fick otrolig hjälp från Berg. Ju centralare jag spelar kan jag hitta på grejer, jag kan gå höger och vänster. Det passar mig, säger Kulusevski.

Assisterande förbundskapten Peter Wettergren:

– Att Dejan kan spela forward visste vi. Han har spelat det i Juventus, Janne och jag hade en plan förra samlingen, för som spelare har han enorma kvalitéer. Som ytter kan han hamna lågt och inte få ut max, säger Wettergren.

– Vi diskuterade olika förslag. Vår plan håller fortfarande och planen var tidigt att spela Dejan som anfallare. Vi såg en match när han spelade anfallare med Ronaldo i Juventus och hur han rörde sig.