Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅNFoto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
 Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Foto: DANIEL MALMBERG / DANIEL MALMBERG EXPRESSENFoto: DANIEL MALMBERG / DANIEL MALMBERG EXPRESSEN
 Foto: DANIEL MALMBERG / DANIEL MALMBERG EXPRESSEN

Här är Sveriges drömgrupp i VM

Publicerad

Sverige är klart för VM efter en urstark insats mot Italien på San Siro. 

Nästa steg på vägen är grupplottningen som sker den 1 december.

SportExpressen blickar framåt och har tagit upp en drömgrupp - och en mardrömsgrupp - för Sverige i Ryssland nästa sommar. 

Sverige bäddade för framgången på Friends arena i fredags. Jakob Johansson slog in matchens enda mål när Sverige vann med 1-0. 

Och i returen på San Siro stod Janne Anderssons manskap på nytt för en urstark insats och är klart för spel i VM i Ryssland nästa år. 

Det återstår tre kvalmatcher innan allt är klart, men redan nu börjar det utkristallisera sig i vilka seedningsgrupper de olika lagen kommer att hamna i. 

Så funkar grupplottningen till VM

Och den 1 december hålls grupplottningen i Kreml i Moskva och den ser lite annorlunda ut jämfört med tidigare år. Som vanligt är det fyra seedningsgrupper, nu med åtta lag i varje. Ett lag från varje seedningsgrupp dras för att bilda en grupp. 

Den stora skillnaden från tidigare lottningar är att samtliga seedningsgrupper bestäms utifrån vilken Fifaranking lagen hade i oktober i år. 

 

LÄS MER: Fotbolls-VM – så här lottas grupperna

 

Vid tidigare VM har ovanstående regel endast avgjort hur seedningsgrupp 1 såg ut. I de andra grupperna tog man då hänsyn till vilka världsdelar de olika lagen kom och såg till att sprida ut dem. 

En gammal regel som dock kvarstår är att lag från samma konfederation (UEFA undantaget) inte kan hamna i samma grupp. Dock kan inte fler än två lag från UEFA hamna i samma grupp.

Här är dröm- och mardrömsgruppen för Sverige

Så med det i åtanke har SportExpressen tagit ut en drömgrupp och en mardrömsgrupp för Sverige på VM. 

Även om Danmarks möte med Irland samt Australien mot Honduras och Peru mot Nya Zeeland kvarstår står det klart att Sverige hamnar i seedningsgrupp 3. 

Därmed kommer vi att ställas mot lag från grupp 1, 2 och 4 och vi kommer att få möta max ett europeiskt lag. 

Seedningsgrupperna i nuläget:

Seedningsgrupp 1: 

Ryssland, Tyskland, Brasilien, Portugal, Argentina, Belgien, Polen och Frankrike

Seedningsgrupp 2: 

Spanien, England, Colombia, Mexiko, Schweiz, Kroatien, Uruguay

Seedningsgrupp 3: 

Egypten, Senegal, Iran, Tunisien, Sverige, Costa Rica

Seedningsgrupp 4:

Panama, Sydkorea, Japan, Marocko, Saudiarabien, Nigeria

 

Kvalificerade lag utan klar seedningsgrupp: 

Island (Grupp 2 eller 3), Serbien (Grupp 3 eller 4)

Lag som fortfarande kan kvala in: 

Peru (Grupp 2), Danmark (Grupp 2 eller 3), Irland (Grupp 3), Australien (Grupp 4), Honduras (Grupp 4), Nya Zeeland (Grupp 4)

 

Med det i åtanke har SportExpressen utifrån hur seedningsgrupperna ser ut just nu tagit ut en drömgrupp och en mardrömsgrupp. 

 

LÄS MER: VM 2018 – datum, spelschema, biljetter

 

Drömgrupp: Ryssland, Peru, Sverige, Saudiarabien

Kommentar: Ryssland må vara värdland och de ska man ju enligt någon gammal sanning alltid se upp med. Men i ärlighetens namn så känns de tämligen ofarliga. Senast vi såg dem i ett stort sammanhang, EM 2016, så slutade de sist i grupp B med Wales, England och Slovakien. Dessutom är de rankade 65:a i världen, betydligt sämre än flera lag i den fjärde seedningsgruppen. Peru (förutsatt att de infriar förväntningarna och slår ut Nya Zeeland) är högt uppe på världsrankingen, men synar man spelarmaterialet så är det inte särskilt mycket som skrämmer betänkligt. De flesta spelarna håller till i den inhemska ligan och den gamla storstjärnan Jefferson Farfán är just det, gammal. Saudiarabien tog förvisso en direktplats till VM, men motståndet i Asiens grupp B var inte det tuffaste. Näst intill alla spelare spelar i den inhemska ligan och landslaget har inte varit med i VM sedan 2006. 

Mardrömsgrupp: Brasilien, Spanien, Sverige, Nigeria

Kommentar: Behöver man egentligen säga något om Brasilien? De lekte sig genom det erkänt tuffa sydamerikanska kvalet och med en offensiv där Neymar, Gabriel Jesus och Philippe Coutinho bara är några av stjärnorna - ja, det skrämmer. Om vi får Brasilien så kan vi dessutom få ett europeiskt lag upp seedningsgrupp 2, där Spanien på förhand är klar mest obehagligt. De vann med enkelhet sin grupp före bland andra Italien. De gjorde 36 mål och släppte endast in 3 i kvalspelet och med en uppsjö av världsspelare att välja på är de definitivt en mardrömsmotståndare. Nigeria spelade bra i kvalspelet och i anfallet finns det en rad potentiella matchvinnare i form av bland andra vindsnabba Ahmed Musa och supertalangen Kelechi Iheanacho. De är överkomliga, men betydligt tuffare än många av de andra lagen i seedningsgrupp 4. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag