Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här är Sveriges drömgrupp i VM

Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Foto: DANIEL MALMBERG / DANIEL MALMBERG EXPRESSEN

Sverige är klart för VM efter en urstark insats mot Italien på San Siro. 

Nästa steg på vägen är grupplottningen som sker den 1 december.

SportExpressen blickar framåt och har tagit upp en drömgrupp - och en mardrömsgrupp - för Sverige i Ryssland nästa sommar. 

Sverige bäddade för framgången på Friends arena i fredags. Jakob Johansson slog in matchens enda mål när Sverige vann med 1-0. 

Och i returen på San Siro stod Janne Anderssons manskap på nytt för en urstark insats och är klart för spel i VM i Ryssland nästa år. 

Det återstår tre kvalmatcher innan allt är klart, men redan nu börjar det utkristallisera sig i vilka seedningsgrupper de olika lagen kommer att hamna i. 

Så funkar grupplottningen till VM

Och den 1 december hålls grupplottningen i Kreml i Moskva och den ser lite annorlunda ut jämfört med tidigare år. Som vanligt är det fyra seedningsgrupper, nu med åtta lag i varje. Ett lag från varje seedningsgrupp dras för att bilda en grupp. 

Den stora skillnaden från tidigare lottningar är att samtliga seedningsgrupper bestäms utifrån vilken Fifaranking lagen hade i oktober i år. 

 

LÄS MER: Fotbolls-VM – så här lottas grupperna

 

Vid tidigare VM har ovanstående regel endast avgjort hur seedningsgrupp 1 såg ut. I de andra grupperna tog man då hänsyn till vilka världsdelar de olika lagen kom och såg till att sprida ut dem. 

En gammal regel som dock kvarstår är att lag från samma konfederation (UEFA undantaget) inte kan hamna i samma grupp. Dock kan inte fler än två lag från UEFA hamna i samma grupp.

Här är dröm- och mardrömsgruppen för Sverige

Så med det i åtanke har SportExpressen tagit ut en drömgrupp och en mardrömsgrupp för Sverige på VM. 

Även om Danmarks möte med Irland samt Australien mot Honduras och Peru mot Nya Zeeland kvarstår står det klart att Sverige hamnar i seedningsgrupp 3. 

Därmed kommer vi att ställas mot lag från grupp 1, 2 och 4 och vi kommer att få möta max ett europeiskt lag. 

Seedningsgrupperna i nuläget:

Seedningsgrupp 1: 

Ryssland, Tyskland, Brasilien, Portugal, Argentina, Belgien, Polen och Frankrike

Seedningsgrupp 2: 

Spanien, England, Colombia, Mexiko, Schweiz, Kroatien, Uruguay

Seedningsgrupp 3: 

Egypten, Senegal, Iran, Tunisien, Sverige, Costa Rica

Seedningsgrupp 4:

Panama, Sydkorea, Japan, Marocko, Saudiarabien, Nigeria

 

Kvalificerade lag utan klar seedningsgrupp: 

Island (Grupp 2 eller 3), Serbien (Grupp 3 eller 4)

Lag som fortfarande kan kvala in: 

Peru (Grupp 2), Danmark (Grupp 2 eller 3), Irland (Grupp 3), Australien (Grupp 4), Honduras (Grupp 4), Nya Zeeland (Grupp 4)

 

Med det i åtanke har SportExpressen utifrån hur seedningsgrupperna ser ut just nu tagit ut en drömgrupp och en mardrömsgrupp. 

 

LÄS MER: VM 2018 – datum, spelschema, biljetter

 

Drömgrupp: Ryssland, Peru, Sverige, Saudiarabien

Kommentar: Ryssland må vara värdland och de ska man ju enligt någon gammal sanning alltid se upp med. Men i ärlighetens namn så känns de tämligen ofarliga. Senast vi såg dem i ett stort sammanhang, EM 2016, så slutade de sist i grupp B med Wales, England och Slovakien. Dessutom är de rankade 65:a i världen, betydligt sämre än flera lag i den fjärde seedningsgruppen. Peru (förutsatt att de infriar förväntningarna och slår ut Nya Zeeland) är högt uppe på världsrankingen, men synar man spelarmaterialet så är det inte särskilt mycket som skrämmer betänkligt. De flesta spelarna håller till i den inhemska ligan och den gamla storstjärnan Jefferson Farfán är just det, gammal. Saudiarabien tog förvisso en direktplats till VM, men motståndet i Asiens grupp B var inte det tuffaste. Näst intill alla spelare spelar i den inhemska ligan och landslaget har inte varit med i VM sedan 2006. 

Mardrömsgrupp: Brasilien, Spanien, Sverige, Nigeria

Kommentar: Behöver man egentligen säga något om Brasilien? De lekte sig genom det erkänt tuffa sydamerikanska kvalet och med en offensiv där Neymar, Gabriel Jesus och Philippe Coutinho bara är några av stjärnorna - ja, det skrämmer. Om vi får Brasilien så kan vi dessutom få ett europeiskt lag upp seedningsgrupp 2, där Spanien på förhand är klar mest obehagligt. De vann med enkelhet sin grupp före bland andra Italien. De gjorde 36 mål och släppte endast in 3 i kvalspelet och med en uppsjö av världsspelare att välja på är de definitivt en mardrömsmotståndare. Nigeria spelade bra i kvalspelet och i anfallet finns det en rad potentiella matchvinnare i form av bland andra vindsnabba Ahmed Musa och supertalangen Kelechi Iheanacho. De är överkomliga, men betydligt tuffare än många av de andra lagen i seedningsgrupp 4. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!