Här är storklubbarnas förslag till Guidetti

Foto: Nils Petter Nilsson
Foto: Johanna Lundberg
Foto: Imago Sportfotodienst

PRAG. John Guidetti beskriver de senaste åren som en bergochdalbana. Nu står han inför sitt livs största match - en EM-final mot Portugal.

- Att det varit så tufft gör att jag uppskattar det här ögonblicket ännu mer, säger han.

Samtidigt kan SportExpressen avslöja att anfallaren närmar sig en drömflytt då både Sevilla och Lazio erbjudit Guidetti ett kontraktsförslag.

John Guidetti har varit en glädjespridare under hela EM-slutspelet och när han klev upp på podiet inför finalen var han som vanligt på ett strålande humör.

Anfallaren skämtade med pressen och bjöd på sedvanliga rubriker.

- Klart att det är tråkigt att det är sista matchen med vårt gäng, men jag ska inte sitta och gnälla. Det är en EM-final och vi ser fram emot den. Det ska bli fantastiskt och vi ska bara gå ut och njuta av stunden, sa Guidetti.

Anfallaren jämförde också EM- finalen med en tunnelbanestation.

- Det här är slutstationen, det här är Ropsten. Vi vill att den här sagan ska få ett bra slut. Oscar (Hiljemark) sa till mig när vi kom in i rummet att det hade varit fantastiskt att få känna på den där, säger Guidetti och blickar mot EM-pokalen.

En kyckling bromsade karriären...

Men Guidettis karriär har inte alltid varit spikrak. De senaste åren har den innehållit en rad motgångar.

Det började med att han åt en dåligt stekt kyckling, fick en infektion i kroppen som aldrig gav med sig och som höll honom borta från fotbollen i över ett och ett halvt år.

Men med hårt slit tog han sig tillbaka.

Resan tillbaka gick via Manchester Citys U21-lag, där han gjorde comeback mot Reading, fick ett bakslag och senare gjorde en ny comeback mot Norwich.

Då var året 2013.

En misslyckad utlåning till Stoke och en sejour i Celtic senare står nu John Guidetti inför sitt livs största ögonblick.

Resan hit har innehållit det mesta. Som den omtalade presskonferensen sommaren 2012, där Guidetti refererade till sig själv i tredje person.

Eller som när Zlatan Ibrahimovic gav honom en tuff passning i samband med en landslagssamling i juni 2013

- Det enda jag vet om Guidetti är att han har haft ett bra år i Feyenoord. Hur gammal är han? 22? Då är han fortfarande ung. Men det måste hända något på planen, inte svart och vitt i tidningarna, sa Zlatan då.

När Guidetti nu står inför en EM-final med U21-landslaget har det hänt rätt mycket på planen. Tillsammans med bland andra "småbrorsorna" Simon Tibbling och Ludwig Augustinsson ska han försöka sig på det bara två svenska fotbollslag någonsin (Pia Sundhage & Co 1984, samt F19-guldet 2012) klarat av.

Ta hem ett EM-guld.

- Det har varit upp och ner som en bergochdalbana. Det gör att man uppskattar det här ögonblicket lite mer. Det har varit mycket tufft.

- Men jag har lärt mig mycket också, när det har varit som tuffast. Jag njuter av att vara i sådana här lägen. Jag tror jag har lärt mig mycket från motgångarna och det är något som gör mig starkare.

Nu jagas han av Lazio och Sevilla

Nu står Guidetti inför ett klubbyte.

Enligt vad SportExpressen erfar är Lazio och Sevilla två av klubbarna som har erbjudit kontrakt och som vill värva honom.

Två av klubbarna som är mest konkreta i nuläget.

- Jag är inte alls oroad över det. Det har funnits en del klara grejer redan innan det här mästerskapet och jag har litat på mina agenter. De har sagt till mig att jag enbart ska koncentrera mig på fotbollen och det har jag gjort.

- Nu ser jag fram emot finalen och vet att det kommer att lösa sig på bästa sätt med en ny klubb.

Tvivlade aldrig: "Värd allt det här"

Kompisen och lagkamraten Alexander Milosevic gläds åt sin nära vän. Han tvivlade aldrig på att Guidetti skulle komma tillbaka.

- För att gå igenom det som John har gått igenom krävs det att man är oerhört starkt mentalt och det är John. Jag visste hela tiden att han skulle komma tillbaka och tvivlade aldrig, säger han.

- Jag fick många frågor om honom när han inte spelade men jag sa hela tiden att han skulle komma tillbaka. Han är verkligen värd allt det här.

Bergochdalbanan – från succé, kyckling och fiasko till ny succé

DUNDERSUCCÉN I FEYENOORD

Lånas ut från Manchester City till holländska Feyenoord. Där gör Guidetti en succé som saknar motstycke. Öser in mål, avgör derbyt mot Ajax - och blir kultförklarad i klubben. När han lämnar har han gjort sånt avtryck att han fått en egen sång.

TIDIGA DEBUTEN I A-LANDSAGET

Efter succén i Feyenoord dröjer det inte länge förrän anfallaren får chansen i Erik Hamréns A-landslag, i en träningslandskamp mot Kroatien i februari 2012. Vägen till EM-slutspelet ligger öppen. Guidetti har blivit hela Sveriges nya kelgris och Nike trycker upp affischer med en bild på John och texten "Tronföljaren." Gör debut mot Kroatien, får spela med Zlatan och hyllas av Blågults lagkapten efteråt.

KNOCKAS AV DÅLIG KYCKLING

Efter att Guidetti har ätit en dåligt stekt kyckling blir han förkyld, Får feber och blir borta ett tag. Influensa, säger de första rapporterna. Men det ska visa sig vara värre än så. Mystiken tätnar, och ingen vet vad som är fel. Det visar sig att Guidetti har fått en ovanlig bakterie som satt sig på benet, vilket gjort att musklerna krympt.

MISSLYCKADE COMEBACKERNA

Mystiken kring Guidetti tätnar och från Manchester City är det knäpptyst. Ingen vet egentligen vad som är fel och när han kan vara till- baka. OM han kan komma tillbaka. Efter nio månader blir det ett comebackförsök mot Reading med Manchester Citys U21-lag. Hoppet tänds, men släcks lika snabbt då det blir ett bakslag. Gör ny comeback mot Norwich med Citys U21-lag efter drygt 1,5 år.

BLIR UTLÅNAD - HAMNAR I BRÅK

Efter att Guidetti kommit tillbaka lånas han ut till Stoke. Men succén uteblir, och han hamnar i dispyt med tränaren Mark Hughes. Det sägs också att han är för kaxig. Får knappt någon speltid. Återvänder till City.

LÅNAS UT IGEN - MEN BÄNKAS

Efter mycket om och men lånas han ut till Celtic. Där öser han in mål. Men när han meddelar tränaren Ronny Deila att han inte avser att bli kvar bänkas han under slutet av säsongen.

GÖR SUCCÉ I U21

Kommer trots bänkningen i Celtic till U21- EM med stort självförtroende. Övertygad om att han kommer att hamna i en storklubb. Blir näst intill folklig och skapar rubriker dag efter dag. Står nu inför sin karriärs största ögonblick då han går in som Sveriges största stjärna i kvällens EM-final mot Portugal.