Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här är spanska truppen mot Sverige – efter bojkotten

Storstjärnorna Hermoso och Putellas.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Fridolina Rolfö.
Foto: JÖRGEN JARNBERGER / BILDBYRÅN

Kaoset fortsätter i spansk fotboll. 

Nya förbundskaptenen Montse Tomé, 41, har presenterat sin trupp till Nations League-mötet med Sverige på fredag och den innehåller överraskande 15 VM-spelare – trots bojkotten. 

”Vi beklagar än en gång att vårt förbund försätter oss i en situation som vi aldrig skulle ha velat”, skriver flera spelare i ett uttalande. 

Kaoset inom det spanska förbundet är inte nytt utan har pågått sedan förra hösten. Då började 15 högprofilerade spelare sin bojkott och krävde stora förändringar, bland annat var missnöjet stort med förbundskaptenen Jorge Vildas. 

Endast tre av dem tackade ja till VM där Spanien blev världsmästare efter finalsegern mot England. Skandalen med Luis Rubiales som kysste Jennifer Hermoso under prisceremonin blev droppen och fler än 80 spelare, inklusive hela VM-truppen, meddelade att de tänkte bojkotta landslaget så länge förbundspampen var kvar. 

Men trots att Rubiales avgått och Jorge Vilda nyligen fått sparken är alltså missnöjet fortfarande stort. Spelarna vill enligt spanska medier byta ut fler nyckelpersoner inom förbundet som de anser vara allierade med Rubiales. 

39 spelare har i dagarna meddelat att de fortsätter bojkotten. 

Det spanska förbundet gick under måndagen ut med en kommuniké där man uppmanade spelarna att omgående tacka ja till landslaget. Man skrev att ”en ny era börjar nu” och att spelarna är garanterade ”en säker miljö”, men att tålamod krävs och att förändringarna kan ta lite tid.

Jennifer Hermoso saknas 

Enligt Marca hotas spelarna som blir kallade men vägrar att dyka upp av böter på mellan 3 000 och 30 000 euro och indragen licens på mellan två och 15 år. 

Montse Tomé, Spaniens första kvinnliga förbundskapten, tog under måndagseftermiddagen ut sin första trupp bestående av 23 spelare. Och där är alltså 15 VM-spelare med, inklusive storstjärnan Alexia Putellas. 

Däremot saknas Jennifer Hermoso. Exakt anledning till det vill Tomé inte precisera. 

– Vi är med henne och alla andra spelare i allt. Vi tror att det bästa sättet att hjälpa dem är att vara nära dem och lyssna. Jag har det största ansvaret och vi tänker att detta är det bästa sättet att skydda henne. Men vi räknar med Jennifer, jag har jobbat tillsammans med henne i fem år tidigare, säger förbundskaptenen, som förut var assisterande till Jorge Vilda. 

På presskonferensen berättar Montse Tomé att hon pratat med spelarna och inte tagit ut någon som inte vill spela. Hon vill dock inte avslöja innehållet i samtalen. 

– Men vi är väldigt glada över att vi kan räkna med de här spelarna. Vi har en väldigt bra trupp, säger hon. 

Spelarna bekräftar: Vill inte spela 

Men frågan är om uttagningen är förankrad med spelarna. Uppgifter i Spanien gör gällande att spelarna var ovetandes om att de skulle tas ut och att Montse Tomé inte tagit hänsyn till bojkotten. 

Det bekräftar spelarna genom ett officiellt uttalande på måndagskvällen. De menar att kallelsen är mot deras vilja. 

”Vi beklagar än en gång att vårt förbund försätter oss i en situation som vi aldrig skulle ha velat”, skriver de. 

Klockan 11.30 på tisdagen ska truppen samlas i Madrid. Förbundet sägs ha hotat med straff om spelarna inte dyker upp, men spelarna skriver nu i uttalandet att kallelsen inte bör vara giltig då den inte lämnades in i tid. 

Nations League avgör vilka lag som tar sig till OS i Paris nästa sommar. 

https://twitter.com/alexiaputellas/status/1703870834157252701

Här är hela truppen mot Sverige

Målvakter: Misa Rodríguez, Cata Coll, Enith Salon

Försvarare: Irene Paredes, Laia Aleixandri, María Méndez, Oihane Hernandez, Olga Carmona, Ona Batlle, Mapi León. 

Mittfältare: Aitana Bonmatí, Alexia Putellas, Patri Guijarro, María Pérez, Tere Abelleira, Rosa Márquez. 

Anfallare: Athenea del Castillo, Esther González, Eva Navarro, Mariona Caldentey, Inma Gabarro, Amaiur Sarriegui, Lucía García. Annons | Svenska spel sport & Casino AB

Ta del av vårt erbjudande – bli kund, spela på sport och få 100 kr i välkomstbonus!
Den som vet mest, vinner mest.
Åldersgräns 18 år. Stödlinjen.se
Till Oddset