Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hanna Marklunds nya uppdrag på TV4

Foto: NILS PETTER NILSSON
Lasse Granqvist med tidigare radarpartnern Jens Fjellström under fotbolls-EM i Frankrike 2016. Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Hanna Marklund är klar för VM - i en helt ny roll. 

Nu avslöjar TV4-profilen att hon ska kommentera mästerskapet i Ryssland tillsammans med Lasse Granqvist. 

Samtidigt ger hon sin syn på Zlatan Ibrahimovic framtid och valet att lämna sitt uppdrag i det Svenska fotbollförbundet. 

Lasse Granqvist har fått en ny radarpartner. I lördagens träningslandskamp mellan Sverige och Chile gjorde Hanna Marklund honom sällskap i kommentatorshytten.

Och under tisdagen var det dags igen. Då fortsatte duon att kommentera det svenska herrlandslaget – i matchen mot Rumänien. Sedan ska de göra fotbolls-VM i Ryssland tillsammans.  

 – Det är spännande. Men jag känner direkt när det blir nytt att oj, nu blir jag lite ovan igen, säger Hanna Marklund.

Hann inte öva

De senaste åren har den tidigare landslagspelaren varit expert i TV4:s fotbollsstudio. 

Nu kommer hon att varva uppdragen i studion med kommentering.

– Det är stor skillnad och jag behöver komma in i kommenteringen. Men jag tror att det är bra att växla för då håller man i gång på olika sätt och ser olika saker.

Hanna Marklund kommenterade en damlandskamp förra året, dessförinnan var det drygt två år sedan hon senast refererade en match. 

Planen var att Marklund och Granqvist skulle hinna träna tillsammans inför lördagens landskamp, men det blev aldrig av. Istället blev det skarpt läge direkt i matchen mellan Sverige och Chile. 

– Vi sa att vi gärna ville öva innan, men det blev landskampen direkt. Men man kan inte få bättre förutsättningar än att sitta med Lasse Granqvist. Han har väldigt mycket rutin, är enkel och vill samarbeta och hjälpa till. 

Samtidigt finns det mycket kvar att finslipa på inför VM, enligt Marklund:

– Nu känner vi inte varandra riktigt. Det blir en viktig del att vi lära känna varandra för då blir det ett annat samspel. 

Förvånad över uppmärksamheten

Hanna Marklund har en utpräglade norrländska dialekt, vilket ofta uppmärksammas. Främmande människor kommer ibland fram till fotbollsprofilen på grund av att de har känt igen hennes röst.

– Jag går runt och tänker att ingen känner igen mig, och så kan någon göra kopplingen och komma fram på Apoteket eller något. Då känner jag: Oj, är det fler nu som känner igen mig. Då blir jag förvånad. 

– Sedan hamnar jag tillbaka i min egen bubbla där jag tänker att ingen känner igen en. 

Kommer du att förändra ditt språk i rollen som kommentator?

– Ibland när det är tidspress och jag ska säga något då får jag försöka rappa på, det är ju så. Men det blir ingen större förändring. Det är tur man får vara sig själv. 

Lämnat förbundsuppdrag

Hanna Marklund kommer att pendla till Ryssland under VM. Dels för att kunna varva kommentering med expertrollen i studion. Dels för att slippa vara borta från familjen under några längre perioder. 

– Det är en av sakerna som gör att det bara blir roligt, annars är det en avvägning med familjen och hur länge man vill vara borta och då har jag bara tyckt ibland att det varit slitit. 

 

LÄS MER: Maud Bernhagen om att byta uppdrag på TV4 

 

Vid sidan av uppdragen för TV4 arbetar Hanna Marklund som Hr-specialist på Peab. Tidigare ingick hon även i Svenska fotbollförbundets licensnämnd, ett uppdrag hon valde att lämna efter mindre än ett år.

– Det blev för mycket fotboll under den perioden, motiverar Marklund beslutet att lämna den nämnd som kontrollerar och godkänner elitlicens för de svenska elitklubbarna.

Och mycket fotboll blir det. Förutom herrlandslaget bevakar Hanna Marklund även damallsvenskan och damlandslaget för TV4:s räkning. 

"Svårt att se Zlatan tillbaka i landslaget"

Under våren kommer Marklund även att arbeta med damernas VM-kval där Lotta Schelin fortsatt saknas i truppen. 

– Jag hoppas att hon kommer tillbaka, för det är sorgligt att sluta spela utan att ha valt det själv. Nu påverkar det hennes vardag i väldigt hög grad också och det är jättetråkigt. Klart man hoppas att hon tillfrisknar och får möjligheten att komma tillbaka men jag tror att det i dagsläget är ganska långt borta, säger Marklund som har åsikter om ytterligare en svensk fotbollsprofil. 

Nämligen Zlatan Ibrahimovic. Och hans påstående om att landslaget ringer honom varje dag.  

– Janne Andersson har inte sagt att de pratar varje dag, men han kan ha andra kontaktvägar så klart. Men börjar han spela och visa god form och säger till Janne Andersson att han är uttagningsbar och vill vara med, då blir det en fråga som Janne Andersson behöver hantera. Kommer Zlatan i så fall att tillföra och anpassa sig efter laget och rollen, då får man titta på fördelarna för är han i riktigt bra form så tillför han rent fotbollsmässigt. Men han har varit borta så länge så jag har svårt att se att han ska hinna komma tillbaka i riktigt bra form, säger Marklund. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!