Nilla Fischer och Caroline Seger i svenska landslaget Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅNNilla Fischer och Caroline Seger i svenska landslaget Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Nilla Fischer och Caroline Seger i svenska landslaget Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Pia Sundhage Foto: LINE SKAUGRUD LANDEVIK / BILDBYRÅNPia Sundhage Foto: LINE SKAUGRUD LANDEVIK / BILDBYRÅN
Pia Sundhage Foto: LINE SKAUGRUD LANDEVIK / BILDBYRÅN
Martina Knief, tysk fotbollsexpert Foto: Linus SunnervikMartina Knief, tysk fotbollsexpert Foto: Linus Sunnervik
Martina Knief, tysk fotbollsexpert Foto: Linus Sunnervik

Hånet: "För gamla och på väg utför"

Publicerad

BREDA. Sveriges segerrecept mot Tyskland?

Att utnyttja målvaktens Almuth Schults svaga form.

Samtidigt pekar tyska fotbollsexperten Martina Knief på Sveriges största brist: Ett ålderstiget lag där nyckelspelarna saknar matchträning.

– Jag håller inte med, säger Pia Sundhage.

Det mesta har sagts inför EM-premiären mellan Sverige och Tyskland.

Caroline Seger och Pia Sundhage pekar på en svensk revanschlusta, en god stämning i truppen och att alla spelare är friska.

Tyskland, å sin sida, litar till erfarenhet och individuell skicklighet.

– Vi är inte rädda för Sverige. Vi har haft bra förberedelser och kommer bra med självförtroende, säger förbundskapten Steffi Jones.

Tysklands svaghet: målvakten

44-åringen efterträder den ikoniske tränaren Silvia Neid och gör sitt första mästerskap som tysk förbundskapten. Och hon debuterar mot Sverige i kväll klockan 20:45.

– Vi förväntar oss en kompakt match med mycket dueller. Vi ser fram emot att spela och vi tror att vi kan vinna tack vare våra individuella och tekniska kvalitéer i laget, säger hon.

Tyskland har länge varit ett svenskt spöke: de kommer med tio raka segrar mot Sverige och krossade Brasilien i genrepet med 3-1. Men – allt var inte frid och fröjd i den matchen.

Lagets svaghetstecken för närvarande stavas målvakten Almuth Schult, som har fått den tunga uppgiften att ta över efter målvaktslegendaren Nadine Angerer och som svarade för ett jättemisstag på lagets enda insläppta mål mot Brasilien.

"Vi är oroliga för henne"

Tyska fotbollexperten Martina Knief, som har analyserat damfotboll i 20 år för ARD Radio, pekar ut 26-åringen som Tysklands stora frågetecken inför kvällens match.

– Vi är lite oroliga för henne. Hon har inte haft någon bra säsong. Hon gjorde några misstag i Champions League. Hon har gjort ett par misstag i Bundesliga. Jag hoppas att det stora misstaget mot Brasilien var hennes sista stora misstag, säger Knief.

På vilket sätt är hon ett orosmoln? 

– Alltså: När hon endast behöver arbeta med händerna och kan lita till sina reflexer så går det bra. På linjen är hon en väldigt duktig målvakt. Men när hon ska spela med fötterna, gå ut i luftrummet eller behöva kasta ut bollen så ser det inte lika bra ut.

"Sveriges lag är för gammalt"

Trots frågetecken för målvakten håller Martina Knief sitt Tyskland som knappa men ändå klara favoriter.

– Tysklands största styrka är lagsammanhållning. Och det faktum att Sveriges lag är för gammalt. Många av era nyckelspelare är långt över 30 år. Nilla Fischer har ingen bra säsong bakom sig i Wolfsburg. Inte heller Lotta Schelin, som är en av mina favoritspelare annars. Caroline Seger har inte spelat mycket för Lyon... Men framför allt tycker jag att era viktigaste spelare är för gamla och på väg utför, säger hon.

– Och Pia Sundhages största problem är att hon inte fyller på med speciellt många unga spelare i sina landslag. Det var hennes största misstag som USA:s förbundskapten. 

Pia Sundhage är desto mer positiv inför matchen.

– Det är en av Steffi Jones första matcher och det kan innebära en chans för oss. Förhoppningsvis kan all den erfarenhet som vi har göra skillnaden för oss när det står och väger, säger Sundhage.

Hur ser du på kritiken från tyskt håll att Sveriges nyckelspelare är för gamla och saknar form? 

– Det är intressant men jag håller inte med om det. När jag tittar på de erfarna spelare vi har så är jag väldigt nöjd med att ha den erfarenheten i laget. Jag vill se det som en styrka - inte som en svaghet.

Avspark: kl 20:45, Breda.

 

Troliga startelvor

Sverige (4–4–2)

Hedvig Lindahl – Jessica Samuelsson, Nilla Fischer, Linda Sembrant, Magdalena Eriksson – Kosovare Asllani, Caroline Seger, Lisa Dahlkvist, Olivia Schough – Lotta Schelin, Fridolina Rolfö

 

Tyskland (4–4-2)

Almuth Schult – Leonie Maier, Kristin Demann, Babett Peter, Carolin Simon – Linda Dallman, Sara Däbritz, Dzsenifer Marozsán, Lina Magull – Anja Mittag, Hasret Kayikci

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag