Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hamrén ville inte neka det nazistiska partiet

"BEROR JU På". När Expressen frågar om Erik Hamrén om han även skulle ställa upp på bild med nazistiska Svenskarnas parti, svarar förbundskaptenen att han bedömer det från situation till situation.
Foto: Lisa Mattisson Exp

VISBY. Förbundskaptenerna Pia Sundhage och Erik Hamrén lurades i går av Sverigedemokraternas pr-kupp.

Efteråt bad de om ursäkt.

Men när Expressen träffade Erik Hamrén på kvällen ville han plötsligt inte ens neka till att ta en bild med det nazistiska Svenskarnas parti.

SDU-bilden

I går poserade förbundskaptenerna Erik Hamrén och Pia Sundhage ihop med Sverigedemokratisk Ungdoms fotbollslag i Almedalen. SDU twittrade sedan ut:

"Erik Hamrén och Pia Sundhage har lett SDU till obesegrade gruppsegrare i Almedalscupen. Nu semifinal! HEJA SDU!".

William Hahne, vice förbundsordförande för SDU, meddelade sedan att twittermeddelandet var ett skämt, att förbundskaptenerna inte alls coachat dem.

Pia Sundhage ångrade sedan att hon ställde upp på bilden.

Erik Hamrén visade sig inte lika ångerfull som Sundhage när Expressen.se pratade med honom. Hamrén sa att han ställer upp för alla som frågar snällt.

På sociala medier blev Erik Hamrén i går dagens snackis. Bilden, där han poserar med Sverigedemokraternas ungdomsförbund vid en fotbollsmatch i Visby, spreds snabbt.

Aftonbladets sportkrönikör Patrik Sjögren fasade över incidenten. Kritik kom även från Anna Friberg, sportkrönikör på Expressen, och Anja Gatu, sportchef på Sydsvenskan.

I medierna bad Pia Sundhage om ursäkt och att hon var ångerfull. Erik Hamrén var inte lika tydlig men konstaterade för Expressen:

- De som kommer fram till mig och frågar om de får ta kort, inte frågar jag dem om politisk ståndpunkt, eller sexuell läggning eller något sådant. Om de frågar snällt ställer jag upp, oavsett var jag är. Nu är vi i Almedalen där det är en massa politiska partier, men inte frågar jag dem om deras ståndpunkter i olika frågor.

"Handlar om okunskap"

Men när Expressen träffade honom senare på dagen, efter sin medverkan i ett seminarium om ledarskap i Almedalen, och påpekade det inträffade förstod han inte att han blivit kritiserad.

- Vad har jag fått kritik för i dag?

- För bilden med SDU.

Erik Hamrén ser först oförstående ut men säger:

- När en sådan här grej händer i dag handlar det om okunskap, att man inte vet hur det fungerar. Och de gör osanningar av att jag skulle ha stöttat dem.

Men att folk har åsikter om honom, är inget konstigt menar han.

- I mitt jobb är det väldigt många som tycker saker och det hör till. Fotbollen är så stor och fotbollen engagerar. Det gäller att vara nöjd med sig själv och visa respekt för andra människor.

Har man som förbundskapten ett moraliskt ansvar utanför planen?

- Självklart. Det har varje vuxen. Vi måste vara förebilder för våra ungdomar.

Är det viktigt att ta ställning?

- Det är upp till var och en. Jag skulle kunna ha synpunkter på allt och synas i medierna men det tycker jag inte att jag ska ha.

Om du såg Svenskarnas parti stå här i Almedalen med sina tröjor och loggor. Skulle du ställa upp på bild med dem om de frågade?

- Det tar jag från gång till gång och om jag är medveten om saker och ting.

"Svårt att veta"

Alla ska ha rätt att få en bild på Erik Hamrén?

- Ja, det beror väl på hur man beter sig. Om jag vet att det utnyttjas ställer jag inte upp. Men det är svårt att veta på förhand och i så fall skulle jag behöva säga nej till alla. Och det tycker jag vore jättetrist.

Finns det någon du skulle kunna säga nej till?

- Ja, om det används i fel syfte.

Om du ser Svenskarnas partis medlemmar i sina t-shirts, går du med på en bild då?

- Det får jag bedöma från situation till situation. Det beror ju på vad jag har för värderingar.

Ett nazistiskt parti

Svenskarnas parti, som fått tala på scenen i Almedalen, är ett nazistiskt parti. Daniel Poohl, chefredaktör på tidningen Expo, förklarar:

- Det är ett nazistiskt parti i modern form som vill rasera demokratin och utföra etnisk rensning i Sverige. Jag vet inte vad Erik Hamrén menar med detta. Jag förutsätter att han inte på något sätt sympatiserar med Svenskarnas parti. Skulle han mot all förmodan göra det kan han inte på något sätt representera Sverige som förbundskapten.