Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hamrén: "Jag orkade inte träffa människor"

Foto: Henrik Jansson / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN
Foto: Henrik Jansson / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN
Foto: Henrik Jansson / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN
Foto: Niklas Larsson
Foto: Nils Petter Nilsson

GÖTEBORG. Nyrakad och redo för ett nytt jobb.

Annat var det i somras.

Då orkade inte Erik Hamrén träffade en enda människa.

I den första intervjun efter EM berättar den före detta förbundskaptenen om den tuffa tiden och att han är medveten om att tränartåget kan ha gått.

– Om man tackar nej är det lätt att man försvinner, säger Hamrén.

Sill, färskpotatis och nubbe. Det är midsommarafton och många samlas för att fira tillsammans.

I Mölnlycke, strax utanför Göteborg, har familjen Hamrén bjudits in till grannarna på middag.

Men det är bara Agneta Hamrén som går dit.

Hennes man stannar hemma.

Erik Hamrén sitter ensam hemma på altanen i radhuset. Hans midsommarfirande blir en tallrik mat som grannarna snällt kommit över med.

– Jag orkade inte träffa människor. Jag ville bara vara för mig själv, säger Hamrén.


Han och fotbollslandslaget har precis kommit hem från EM i Frankrike där Sverige bara lyckades ta en poäng i gruppspelet. Sedan var Hamréns mannar utslagna.

– Jag hade hoppats och trott att vi skulle kunna göra ett bättre resultat. Det finns saker som jag hade velat göra annorlunda under EM. Samtidigt vet jag att det inte är någon idé, och det finns väl inte en enda människa som inte skulle vilja ändra på saker om det vore möjligt.

Erik Hamrén försöker bearbeta känslorna efter EM-slutspelet. Det är svårt att sova och han vaknar tidigt om morgnarna. Går ut ensam på golfbanan vid sex-halvsju.

Värst är tomheten, den där som han har känt efter varje mästerskap men som nu är mycket värre.

– Det var många tankar när jag gick där. Jag visste att det var slut och jag hade en väldig frustration inom mig. Resultatet under EM hade inte varit bra nog.

"Jag var helt slut"

Det är nya tider när det svenska landslaget i början av september samlas första gången efter EM.

Janne Andersson är ny förbundskapten.

Fixstjärnan Zlatan Ibrahimovic är borta.

Och Erik Hamrén sitter hemma i tv-soffan och ska se Sveriges VM-kvalmatch mot Holland.

Tidigare på dagen har han svarat "bara bra" på frågan om hur han känner inför att se matchen.

Men det blir något helt annat.

– Jag var helt slut efter matchen. Jag tyckte att det var oerhört jobbigt. Det var som om jag hade varit med själv, jag hade svårt att somna efteråt. Jag trodde inte att jag skulle reagera på det sättet, jag hade trott att jag skulle kunna se matchen som vilken match som helst och njuta av det. Men det gjorde jag inte.

– Kanske kommer jag att kunna göra det nästa gång...

Matchen mot Holland slutar 1–1, när vi ses på ett hotell i Göteborg ett par dagar senare vill Erik Hamrén helst inte prata om Sveriges insats, "det kan bli fel".

Han nöjer sig med att konstatera att det var en viktig poäng för Sverige i kvalet, ett klassmål av Marcus Berg och att han är glad och stolt över Robin Olsens insats i målet.

Men även om Hamréns tid i landslaget är över går snacket under den första landslagssamlingen efter EM.

Pontus Jansson är en av dem som går ut kritiserar den före detta förbundskaptenen och säger att "det saknades en tydlig strategi och bild hur vi skulle spela" under Hamréns tid.

– Jag vill inte hålla på och diskutera de där sakerna. Jag skulle också kunna gå ut och snacka om massa saker, men jag gör inte det. Jag ser ingen anledning till det.

– Jag minns när jag blev förbundskapten, då var allt positivt med mig. Då var det Lagerbäck man skulle sätta åt. Nu är det tvärtom. Det är väl ganska naturligt att det är så kanske...

"Det som är risken"

Erik Hamrén säger han var tvungen att ta en paus efter EM, men att han nu har återhämtat sig och det låter nästan som han tar tillfället i akt att söka jobb när han för första gången efter EM träffar media.

– Jag känner mig redo och är väldigt sugen på att börja jobba igen.

Anbuden har funnits, både innan, under och efter EM.

Från klubblag i och utanför Skandinavien, och ett förbundskapten. Mer än så vill Hamrén "givetvis inte" säga.

– Det var ett par klubbar som ville ha besked under EM men det var omöjligt för mig att svara då. Jag var så fokuserad på uppgiften att det inte fanns tid till att fundera på något annat.

– Hade de anbuden kommit nu hade jag nog hoppat på.

– Jag bestämde mig tidigt att jag inte ska ta något jobb i Skandinavien. Inte just nu åtminstone. Det kanske kan hända längre fram men den här gången vill jag göra något nytt. Jag vill ut i Europa.

– Hur lång pausen blir får vi se. Nu har ju alla klubbar och landslag gjort sina val...

Hamrén, som håller fast vid samma klädstil som under förbundskaptenjobbet, rättar till kavajen och konstaterar:

– Det är det som är risken med det här, och den har jag funderat på också givetvis. Om man tackar nej är det lätt att man försvinner.

– Orolig vet jag inte om det är rätt ord, men jag funderar på det.

Har du funderat på att lägga av helt med tränaryrket?

– Nej. Det kanske blir så, det vet jag inte. Men jag brinner för fotbollen och jag tycker fortfarande att jag är bra på att vara tränare.

"Zlatan är fantastisk"

Efter EM ringde Erik Hamrén till Zlatan Ibrahimovic, den före detta förbundskaptenen och den forne lagkaptenen hade ett samtal.

– Zlatan är en fantastisk person som jag tycker väldigt mycket om. Vi har fortfarande kontakt, men nu har det varit via sms. Jag vet ju att han har fullt upp och jag vill inte störa.

Vad tycker du om Zlatans klubbval?

– Spännande, och han har redan gjort succé – igen.

– Jag ska försöka åka och besöka honom i Manchester, titta på några träningar och se hur han har det.

Erik Hamrén medger att han särbehandlade Zlatan i landslaget, men att det inte var något konstigt med det.

– Jag gav honom extra ledigt ibland till exempel. Men det gjorde jag med andra spelare också. Man kan inte behandla alla lika. En del tycker att man ska behandla alla spelare på exakt samma sätt, och det tyckte jag nog också en gång i tiden. Men det funkar inte så.

– Det fanns allsvenska tränare som tyckte att Zlatan inte skulle vara med i landslaget. Att vi var bättre utan honom. För mig var det precis tvärtom. Skulle vi ha några chanser att nå framgångar var vi tvungna att få vår bästa spelare att prestera.

"Jag har shining"

När Erik Hamrén summerar sina år som förbundskapten är det de positiva bitarna som kommer lättast och först.

– Jag är väldigt nöjd med att vi tog oss till två av tre slutspel. Att vi har bjudit på ett antal historiska och fantastiska fotbollsmatcher. Och att jag fick vara med under tiden då Zlatan verkligen blommade ut i landslaget.

– Jag är missnöjd med resultaten i slutspelen. En seger i EM 2012 och bara en poäng nu i Frankrike. Det är en besvikelse.

"Shining", ett uttryck som du har använt och hånats över att ha använt mycket, ångrar du att du började slänga dig med det uttrycket?

– Nej, jag tycker att det är ett väldigt bra ord.

Tycker du att du själv har "shining" just nu?

– Ja, det tycker jag nog.

Erik Hamrén gör sig redo för att bli fotograferad. Det märks att han är noga med hur han ser ut. Även om det funnits dagar i sommar då tränaren som gjort sig känd för att alltid vara propert klädd varit mer slapp.

– I dag var första gången på tre veckor som jag rakade mig. Jag tänkte att det var bäst, annars hade ni väl trott att jag har gått ned mig fullständigt, skäggig och jäklig. Haha.

Annons | Svenska spel sport & Casino AB

Få 100 kr i bonus – bli kund och spela på sport!
Den som vet mest, vinner mest.
Åldersgräns 18 år. Stödlinjen.se
Till Oddset