Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Håkan Ericson lämnar landslaget efter EM

Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN
Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN

Håkan Ericson slutar som förbundskapten för U21-landslaget efter EM.

Mannen bakom guldbragden förra sommaren tvingas bort av det svenska fotbollförbundet.

– Jag är besviken och känner en tomhet, säger Ericson.

Det svenska U21-landslaget gjorde det omöjliga i Tjeckien förra sommaren.

Efter ett bländade gruppspel i U21-EM lyckades Håkan Ericsons landslag ta hem det första svenska mästerskapsguldet på herrsidan någonsin, efter att ha finalslagit Portugal i en straffrysare.

Nu meddelar det svenska fotbollförbundet att Håkan Ericson slutar som förbundskapten för det hyllade landslaget. Men först efter U21-EM som spelas i Polen till sommaren. För SportExpressen bekräftar Håkan Ericson att han tvingas bort.

- Jag fick beskedet i går av förbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand. Man ska vara försiktig med att beskriva känslor just nu men jag är besviken och känner en tomhet, säger Ericson.

Ericson: "Jag ville fortsätta i landslaget"

Håkan Ericson ville fortsätta som svensk förbundskapten för det svenska U21-landslaget.

- Vi hade ett möte i november där jag trodde att jag skulle få ett förslag. Men det var mer en motfråga där de frågade vad jag ville. Jag lade fram att jag ville fortsätta med U21-landslaget i två år och sedan ta en roll som tekniskt direktör.

- En sådan tjänst har vi inte i Sverige. Det handlar om ett utvecklingsansvar och det tycker jag vi skulle behöva i Sverige. Men det fick jag reda på i går att det inte var intressant, säger Ericson.

Kommer det som en chock?

- Nej, det kan jag inte säga. Jag har känt signalerna inifrån.

Hur då? 

- Uppskattningen utifrån har varit en helt annan än den jag upplevt inifrån förbundet. Så kan jag väl säga.

Varför har det varit så, det känns knappast som du är speciellt kontroversiell?

- Det kan jag nog vara. Jag säger vad jag tänker och tycker och har åsikter för att utveckla och ta oss framåt. Men jag vill inte spekulera i varför det varit som det varit. Du får fråga förbundet.

Du var aldrig aktuell som förbundskapten för A-landslaget?

- Nej, jag fick aldrig frågan och var heller aldrig med i diskussionerna. Men jag vill betona att jag tycker att har en oerhört kompetent förbundskapten just nu och att der har gjort ett mycket bra val.

- Det kan jag inte ha några åsikter om.

Obsegrat i EM-kvalet

Det svenska U21-landslaget gick obesegrat genom EM-kvalet och säkrade platsen till Polen efter att ha krossat Kroatien på hemmaplan.

- Håkan Ericson och U21 har firat väldigt fina framgångar, liksom hela vår landslagsverksamhet på ungdomssidan. Vi är mer framgångsrika än på mycket länge och framtiden ser ljus ut. Det har Håkan Ericson i allra högsta grad bidragit till, säger Håkan Sjöstrand. till förbundets hemsida.


I U21-EM ställs Sverige mot England, Slovakien och värdnationen Polen i gruppspelet.