Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Håkan Ericson: "Jag bara skrek i luren"

Foto: Petter Arvidson / Bildbyrån

Utbränd, utdömd, uträknad.

Håkan Ericson har hängt mot repen flera gånger under sin karriär, men när han nu står med armarna i luften i triumf vill han inte prata om revansch och han fantiserar inte heller om att göra jobbet i A-landslaget.

– Jag vet inte om det skulle vara så jäkla mycket roligare att sitta på den stolen. Då är det egot som talar och det försöker jag hålla ner, säger U21-landslagets förbundskapten i en stor intervju med SPORT–Expressen

Håkan Ericson

Född: 1960

Klubbar som tränare: FK Kick 1982-85, Täby IS (pojklag) 1986, assisterande tränare i AIK 1988-89, Väsby 1990.91, Vasalund 1992, Väsby 193-95, Motala 1996-97, Nacka 1999. IFK Norrköping 2002-2003.

Håkan Ericson om...

... Mattias Johansson som nobbade play off med U21-landslaget.

– Han är öppen att kontakta mig om han känner suget, då ska jag ta mig en rejäl funderare.

 

... Robin Quaison vars agent sagt att han kan byta landslag efter en petning.

– Jag upplever inte att jag har någon konflikt med Robin. Jag har sökt honom efter utspelet för att informera mig om han menar allvar, men om han väljer att inte ringa och förklara så är det inte min roll att ringa och jaga. Men det innebär inte att jag inte tänker ringa honom igen.

 

... ett eventuellt deltagande i OS.

– Jag tror att det skulle upplevas väldigt positivt. Sedan kommer de som blir berörda att se det som en häftig upplevelse. Vi har haft det som ett visionsmål ända sedan vi samlade den här gruppen och jag visade bilder från Rio.

 

.. den korta tiden till samling innan EM-starten den 17 juni.

– Den sista omgången är planerad till den 7 juni. Alla andra lag, förutom Danmark och vi, slutar i mitten av maj. Vilket betyder att de kan ha två, tre veckors förberedelser. Vi kan i värsta fall få sex, sju dagar.

 

... att förlänga kontraktet.

– Först och främst har jag kontrakt fram till sommaren. Sedan har jag fått en förfrågan om att fortsätta med nästa kull, över ett eventuellt EM 2017. Jag är positivt inställd. Jag känner en väldig energi.

 

... det han ändå drömmer om karriärmässigt.

– Det skulle vara intressant att testa fotboll utomlands någon gång. Det kan kittla mig, att se hur ett svenskt ledarskap skulle fungera i en annan sorts miljö. Blir det en totalkrasch eller blir det en jävla effekt om man hamnar rätt?

Håkan Ericson, 54, slår sig ner i fåtöljen, tar en rejäl tugga av sin chokladbiskvi och skrattar när han svarar.

– Nej, jag har inte ringt Zlatan ännu. Han är ju skadad.

Den 5 augusti 2016 inleds de olympiska spelen i Rio. Vägen dit är lång, men det krävs inte särskilt mycket fantasi för att föreställa sig hur ett svenskt fotbollslandslag marscherar in med den övriga blågula truppen på klassiska Maracana. Kanske med Zlatan Ibrahimovic som flaggbärare och som en av tre överåriga spelare som då får ingå i laget.

– Det är lite tidigt att prata om det nu, men man är garanterad en OS-plats om man går vidare från gruppen och man kan ju inte åka ner till ett mästerskap och inte ha som mål att gå vidare från gruppen så jag tycker att det är ganska solklart egentligen oavsett förutsättningar, säger Håkan Ericson.

Började gråta

Jo, svensk fotbolls framtid ser ljus ut. Via en redan klassisk 4-1-seger mot favoriten Frankrike på Örjans Vall kvalificerade sig Sveriges U21-landslag för EM i Tjeckien 2015. Förbundskaptenen trycker dock på vikten av att inte sväva i väg. Inte så konstigt. Han vet bättre än de flesta hur snabbt det kan svänga, i sporten och i livet. Han, sonen till den legendariske förbundskaptenen Georg "Åby" Ericson, skulle bli professionell fotbollsspelare. En skada krossade den drömmen. Då föddes nästa, den om att bli fotbollstränare. Jakten på den verkligheten höll på att knäcka honom helt. Ett jobb i Nacka FF samtidigt som familjen sökte boende i Norrköping blev, tillsammans med en skada på korsbandet, för mycket.

– Just det året handlade det om överlevnad. Jag hade varit i Motala, men när jag ställde tuffa krav på föreningen så valde de att bryta med mig när mitt kontrakt gick ut. Det enda jag då kunde leva på var Nacka, men det var långt ifrån glamouren. Det enda som höll mig uppe var det sköna gänget som ändå var där.

Till slut höll det dock inte. Ericson har flera gånger berättat om hur han plötsligt bara bröt ihop i tårar när han satt och tittade på tv.

– Det var mycket negativt som hände på en gång. Hela det paketet gjorde att det small till. Då tog jag mig en allvarlig funderare på om jag skulle hålla på med fotbollen. Det var otryggt och jag hade sett bakgrunden av det.

Vad sa din pappa?

– Då var nog han också orolig. Jag mådde jäkligt risigt.

Åkte ur med "Peking"

Ericson bestämde sig för att söka en annan karriär, men i oktober 2001 tog han ett räddningsuppdrag i IFK Norrköping. Han nobbade att fortsätta träna laget när uppdraget var över. I maj 2002 fick han frågan igen sedan klubben sparkat dåvarande tränaren, B-A Strömberg. Den här gången tackade Ericson ja.

– Det var kanske inte rätt, funderar han nu.

IFK Norrköping åkte ur och säsongen efter, det som skulle bli det stora återtåget, slutade med att laget kämpade på nedre halvan i tabellen och att Ericson fick sparken.

– Då var man långt ner i rangordningen. Jag åkte ur med Nacka, åkte ur med Norrköping och hade gått in i väggen där emellan. Jag tror inte att jag hade ringt och velat anställa mig i det läget.

Nobbade Djurgården

Via ett uppdrag på Örebro universitet, där han jobbade med att utbilda fotbollstränare, fick han ett utbildningsjobb på Svenska fotbollförbundet. Han var tillbaka på allvar i fotbollsvärlden, men som tränare var han inte direkt glödhet. Det svängde i november 2008. Då blev han högaktuell som tränare för Djurgården tillsammans med Zoran Lukic, men det blev aldrig någon blårand honom.

– Jag var nog aldrig riktigt intresserad att kliva in som huvudcoach. Konceptet som presenterades först var ett upplägg de haft tidigare med manager och tränare. Jag skulle vara tränaren, jag älskar att göra det, att vara i vardagen lite i skymundan. Men helt plötsligt skulle jag och Zoran ta hand om det och jag skulle vara någon slags frontfigur. Jag kände att jag inte var riktigt mogen för det.

Varför inte?

– Dels hade jag varit borta ganska många år, och sedan är det inte vilken förening som helst. I Djurgården ska man leverera. Ni bidrog också lite grann, på Expressen. Jag hade en intervju med en reporter som sa: "Är du så jäkla bra?" "Vadå", sa jag. "Du har fått så mycket positiva ord från spelare." Det var ju trevligt. Men dagen efter är artikeln och rubriken en helt annan. Då hade man pratat med någon som inte tyckte att det var bra. Sedan kom storyn om att jag hade varit utbränd. Med den artikeln fanns ett röstningsformulär med frågan om man tyckte att jag var rätt man för jobbet. Då var det väl 95 procent nej eller något sådant.

– Jag insåg vad jag skulle hamna i för någonting. Jag har alltid tvingats slåss för att bevisa mig på grund av att jag inte är en gammal spelare, men det var för mycket negativt. För mycket att förlora. Jag sa nej, ursprungsrollen fanns inte kvar. Jag ångrar inte det beslutet i dag och det tror jag inte att Djurgården gör heller.

Tackade ja till U21

Där kunde den sista möjligheten att återvända till tränaryrket möjligen ha försvunnit, men så blev det inte. Två år senare presenterades han som ny förbundskapten för U21-landslaget och den här gången blev det inte nej när frågan kom.

– Jag tvekade inte en sekund. Jag bara skrek i luren. För det var precis vad jag ville ha.

Det pratades om sådana som Stefan Rehn, Magnus Haglund, Magnus Pehrsson och Tony Gustavsson. Du kallades nödlösningen. Var du en nödlösning?

– Jag hade varit borta från marknaden väldigt länge. Jag kan förstå den reaktionen, men jag kände mig trygg i att jag hade anställts av människor jag jobbat med i fem, sex år.

– Men har man varit borta länge och inte varit någon stor spelare så är det klart att det blir lite... "vem är Håkan Ericson?"

Anonym kritik

Det blev gruppseger i EM-kvalet, men Italien blev för svåra i playoff. Rubrikerna inför avgörandet handlade dock om något annat. I en enkät genomförd av fotbollskanalen.se uttalade flera spelare anonymt kritik mot sin förbundskapten.

– Jag har blivit stärkt av hur jag hanterade det. Jag hade kunnat gå ut och berätta det jag visste och vet och räddat mig själv. Jag har valt att hålla det inom mig, vara tyst och gå vidare. Sedan var det givetvis avgörande att majoriteten av spelarna sa att det inte var något jag skulle bry mig om. Jag har fortfarande kontakt med många av de spelare som var bärande då. Hade jag inte fått det stödet så hade jag nog övervägt om jag ens skulle ha genomfört de matcherna.

– Ibland får man se att saker bakom kulisserna inte är så ärliga jämnt.

Du säger att du vet saker?

– Jag vill hålla på det. Jag fick ett par väldigt utförliga bevis för hur hela den här artikeln hade gått till och om jag skulle prata om det så hänger jag ut vissa personer. Det vill jag inte göra. Sedan får folk tycka vad man vill och vad man tror sanningen är.

Är det här en revansch?

– Jag tänker sällan i de termerna. För mig är det trots allt den direkta feedbacken man får från ledare, gruppen och spelarna som är det viktigaste.

– Du kan som tränare aldrig vara omtyckt av alla.

Pratar förlängning

Kakan ligger kvar. En dryg timme senare har Håkan Ericson inte tagit en andra bit. "Jag pratar för mycket", konstaterar han. För tillfället pratar Ericson bland om att förlänga kontraktet över nästa kval, det som ska sluta i EM 2017, och han drömmer om OS. Några fantasier om att ersätta Erik Hamrén på den stora landslagsstolen har han dock inte.

– Jag vet inte. Det får väl magen känna om man någon gång får den frågan. Jag vet inte om det skulle vara så jäkla mycket roligare att sitta på den stolen. Då är det egot som talar och det försöker jag hålla ner. Jag tror ändå det jag gör här är viktigt även för A-landslaget. Jag är övertygad om att många kommer att ploppa upp som jag har varit med och bidragit till att de tar sista steget. Jag känner mig väldigt tillfreds med det.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!