Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Guide: Så här tar sig Sverige till EM 2020

Sverige jublar efter Emil Forsbergs mål mot Norge.Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

EM-kvalet går in i sitt slutskede och endast två omgångar återstår.

Sverige har alltjämt andraplatsen och en biljett till nästa sommars mästerskap i sin hand – men jagas framför allt av fredagens motståndare Rumänien.

SportExpressen reder ut hur Janne Anderssons landslag kan ta sig till EM.

EM-KVAL 2019

Lagen som slutar 1:a och 2:a i Sveriges grupp går direkt till EM nästa sommar. Sverige slåss i första hand med Rumänien om andraplatsen i gruppen, men även Norge har en teoretisk chans.

Poäng: Antal poäng är så klart det första som skiljer lagen åt. Sverige har hittills spelat ihop 15 poäng medan Rumänien skuggar på 14 och Norge på 11. Spanien leder på 20 poäng.

Inbördes möten: Sverige har ett övertag på Rumänien (seger 2-1 på Friends i mars, returmöte i Bukarest på fredag) och Norge (tre gjorda mål på bortaplan i 3-3-matchen i mars, 1-1 på hemmaplan i september).

Målskillnad: Skulle Sverige förlora bortamötet med Rumänien med 1-2 och lagen ändå hamnar på samma poäng gäller målskillnad. Där har Sverige och Rumänien i nuläget samma målskillnad, +9, men Sverige har fler gjorda mål (18-9) än Rumänien (17-8).

Sammanfattning: För att Sverige ska kvalificera sig för EM genom EM-kvalet behöver man sluta före Norge och Rumänien i gruppen.

SVERIGES SPELSCHEMA I EM-KVALET

Återstående spelschema Sverige

Rumänien (b), 15:e november

Färöarna (h), 18:e november

Återstående spelschema Spanien

Malta (h), 15:e november

Rumänien (h), 18:e november

Återstående spelschema Rumänien

Sverige (h), 15:e november

Spanien (b), 18:e november

Återstående spelschema Norge

Färöarna (h), 15:e november

Malta (b), 18:e november

NATIONS LEAGUE

Om Sverige skulle misslyckas med att sluta bland de två bästa lagen i sin EM-kvalgrupp är det inte kört. Eftersom Janne Anderssons landslag vann sin Nations League-grupp under hösten 2018, mot Ryssland och Turkiet, väntar Nations League-slutspel under våren, med en EM-biljett i potten. Sverige vann en grupp i den så kallade ”B-divisionen”, vilket även Bosnien-Hercegovina, Danmark och Ukraina gjorde. Skulle alla tre lagen misslyckas med att komma topp två i sina kvalgrupper gör alla fyra upp i ett play-off under våren 2020. Om ett lag tar en EM-plats via sin kvalgrupp går play-off-platsen till det bäst placerade laget i Nations League.

Ukraina leder sin kvalgrupp före Portugal, Danmark ligger tvåa i sin men jagas av Schweiz, medan Bosnien-Hercegovina har halkat efter i sin.

FOTBOLLS-EM 2020

EM spelas nästa sommar mellan den 12:e juni och 12:e juli. Nytt för den här gången är att det spelas i tolv olika städer runtom i Europa, snarare än i ett land: London, Baku, München, Rom, S:t Petersburg, Amsterdam, Bilbao, Bukarest, Budapest, Köpenhamn, Dublin och Glasgow.

TV: Zlatans attack på Janne Andersson