Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Granen stor hjälte – så vinner vi gruppen

Andreas Granqvist firar efter att ha satt straffen. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sverige kan nu nå A-gruppen i Nations League om man besegrar Ryssland. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

KONYA/STOCKHOLM. Andreas Granqvist var iskall när han slog in 1-0 för Sverige på straff i ödesmötet mot Turkiet. 

Det blev även matchens enda mål – och innebär att Sverige nu fortfarande har chansen att nå uppflyttning i Nations Lague.

– Jag tycker att det är fantastiskt bra genomfört, säger Janne Andersson i C More.

Sverige fick en svettig inledning i kvällens Nations Lague-möte mot Turkiet. Redan i matchens första minut avlossade Romas Cengiz Ünder ett stenhårt skott, som dock räddades av Robin Olsen.

Första halvlek avlutades med ett nytt farligt läge för Turkiet, där Hakan Calhanoglus fick ett gyllene läge med avslut i straffområdet, men där Robin Olsen återigen stod för en jätteräddning.

– Den är helt fantastisk. Han är på väg bort, och att orka stå emot den reflexen… Det går ruskigt snabbt där, säger Hanna Marklund i C More.

 

LÄS MER: Nations League förklarat – så tar sig Sverige till EM 

 

Andreas Granqvist hjälte för Sverige

Andra halvlek inleddes med ett mardrömsbesked för Sverige, sedan den nyblivne Guldbollen-vinnaren Victor Nilsson Lindelöf tvingats kliva av matchen med en misstänkt skada. 

Sverige var dock det starkaste laget i inledningen av andra, och i den 70:e minuten fick man ett jätteläge när domarna dömde straff till Sverige efter att Marcus Berg blivit fälld i straffområdet.

– Det är solklar straff. Jag tycker vi ska ha en i första halvlek också när han drar ner mig och jag sa det till domaren också. Då sa han "om det är straff så lovar jag att du ska få två i andra halvlek". Jag fick bara en men det räckte ju. Det var skönt, säger Marcus Berg.

Det var ett läge som Andreas Granqvist inte slarvade bort.

Sveriges lagkapten höll sig kall och tryckte in bollet i det vänstra hörnet och gav därmed Sverige ledningen i matchen med 1-0, vilket även blev matchens slutresultat.

– Jag har nog aldrig satt en straff och fått så mycket burop, så det var lite roligt. Men det är extra skönt att göra mål då, säger Granqvist.

Var det svårt koppla bort publiken?

– Nej det tycker jag inte. Det var ganska hög ljudnivå i VM när jag satte straffar också så det var bara att sätta dit den.

”Tillbaka till det jobbiga Sverige”

Filip Helander var nöjd med sin insats i andra halvlek, och menar att han bara försökte göra det bästa av situationen.

– Turkiet tryckte på mycket i början. Man ser dåligt när man är på bänken men sedan i andra halvlek gör vi det bra. Det är ett jävla tryck där inne men vi står upp bra och skapar chanser, säger han.

Han får medhåll av Viktor Claesson. 

– Vi är nöjda med första halvlek och vi ligger bra. I andra halvek kommer vi upp ännu högre och kan pressa dem. Framför allt sista kvarten i andra. Vi var det bättre laget och vi ville utnyttja det. Sedan kröner vi det med straffen, säger han.

Vad är det ni gör så bra?

– Vi är tillbaka till det jobbiga Sverige och gnuggar på hela matchen. Chansmässigt är vi värda att vinna. Det ser bättre ut i gruppen också. Det är positivt.

Kan flyttas upp i Nations League

Resultatet innebär att Sverige – som riskerade nedflyttning från League B i Nations League – nu istället har möjlighet att flyttas upp till League A.

– Det blir en extra rolig morot nu. Vi har mycket att spela för så det kommer att bli en rolig match och jag hoppas att det kommer många och tittar på oss, säger Granqvist.

För att lyckas med det krävs det att man vinner i den avslutade matchen mot Ryssland, som spelas hemma på Friends Arena i Stockholm den 20 november.

– Vi är jätteglada att vi kom härifrån med tre poäng. Det blir ingen lätt match på tisdag men nu har vi medvind, säger Jakob Johansson.