Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Därför får inga nya chansen: ”Svårt att se kvalitéerna då”

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Sverige är redan klart för fotbolls-EM i England och har ett möte med Slovakien kvar att spela i kvalet.

Då är Fridolina Rolfö tillbaka i truppen – men de stora skrällarna uteblev.

– Jag tror inte på att ha elva nya spelare som knappt har spelat ihop. Det är svårt att se kvalitéerna då, säger förbundskaptenen Peter Gerhardsson.

Sofia Jakobsson spräckte nollan och Olivia Schough satte punkt med ett drömmål när Sverige säkrade en biljett till EM. Landslaget gick segrande ur mötet med Island på Gamla Ullevi och behöver nu bara stöka av en sista kvalmatch borta mot Slovakien den 1 december.

Förbundskaptenen Peter Gerhardsson presenterade under tisdagen truppen som kommer avsluta kvalet. 

Det mesta var sig likt. Men några namn var tillbaka efter en tids frånvaro. Bland annat Rosengårds Hanna Bennison och Göteborgs Emma Kullberg.

Också den betydligt mer erfarna Fridolina Rolfö kommer finnas med mot Slovakien efter skadefrånvaro. Det är hennes första landskamp sedan Algarve Cup i början av året.

– Det är skönt naturligtvis att hon är tillbaka och har spelat 45 minuter. Det är en spelare som naturligtvis är viktigt för landslaget och det ska bli kul att se henne i landslagssammanhang igen, säger Peter Gerhardsson om Rolfös comeback.

Förklarar varför inte fler fick chansen

De stora skrällarna som kanske förväntades komma uteblev. Förbundskaptenen motiverar varför: 

– Vi tror att i alla de här matcherna framöver, både Slovakien nu och våra träningslandskamper, är det viktigt att om man ska få chansen att testa någon är det i en väldigt bra miljö. Jag tror inte på att ha elva nya spelare som knappt har spelat ihop eller knappt spelat en landskamp. Det är svårt att se kvalitéerna då utan man behöver en bra omgivning. Jag tycker vi har det i den här truppen, vi har en bra stomme och kommer ha bra träningar, säger han på en presskonferens.

Det är alltså de spelare som inte fått mycket speltid tidigare i EM-kvalet som ser ut att få chansen att stärka sina aktier mot Slovakien.

– De spelare som är med här som inte har så mycket erfarenhet kommer ha en bra miljö att visa upp sig i.

SVERIGES TRUPP

Målvakter:

Zecira Musovic (Rosengård), Jennifer Falk (Göteborg), Emma Holmgren (Uppsala).

 

Försvarare:

Linda Sembrant (Juventus), Magdalena Eriksson (Chelsea), Amanda Ilestedt (Bayern München), Nilla Fischer (Linköping), Emma Kullberg (Göteborg), Hanna Glas (Bayern München), Jessica Samuelsson (Rosengård), Jonna Andersson (Chelsea).

 

Mittfältare och anfallare:

Caroline Seger (Rosengård), Filippa Curmark (Göteborg), Nathalie Björn (Rosengård),  Kosovare Asllani (Real Madrid), Loreta Kullashi (Eskilstuna), Sofia Jakobsson (Real Madrid), Lina Hurtig (Juventus), Olivia Schough (Djurgården), Pauline Hammarlund (Göteborg), Anna Anvegård (Rosengård), Rebecka Blomqvist (Göteborg), Stina Blackstenius (Göteborg), Fridolina Rolfö (Wolfsburg), Hanna Bennison (Rosengård).