Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Glädjebesked inför Sveriges ödesmatch

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Kosovare Asllani och Lina Hurtig ser ut att bli spelklara till tisdagens gruppfinal i EM-kvalet.

Dessutom får Island klara sig utan mittfältsstjärnan Dagny Brynjarsdottir, som Sverige hade stora problem med senast.

– Det är klart att det är bra för oss, säger Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson.

Tisdagens match på Gamla Ullevi kan mycket väl avgöra hela EM-kvalet. Svensk seger och platsen i fotbolls-EM 2022 är säkrad. Isländsk seger och mycket talar för att det i stället blir Island som tar hem förstaplatsen i gruppen, varpå Sverige får förlita sig på att gå vidare som bästa tvåa eller via playoff.

Med fyra dagar kvar till gruppfinalen kommer flera skadebesked som ger Sverige vind i seglen. Mest glädjande för svensk del är att både Kosovare Asllani och Lina Hurtig verkar kunna spela mot Island.

– Som prognosen är på både ”Kosse” och Lina så finns de tillgängliga på tisdag. I nuläget vet jag inget annat, säger förbundskapten Peter Gerhardsson.

Stod över senast

Asllani stod över torsdagens 7–0-seger mot Lettland efter att ha kommit till samlingen med en lindrig muskelskada, och var inte heller med när resten av laget körde tvåmålsspel på fredagens träning. Men mittfältsstjärnan kunde ändå spela i Real Madrids ligamatch förra helgen och Gerhardsson har goda förhoppningar om att hon ska finnas på planen också på tisdag.

Detsamma gäller Hurtig, som själv tog beslutet att avbryta Lettlandsmatchen redan efter 36 minuter. Juventusproffset har en bekymmersam skadehistorik, men den här gången verkar det ha varit rök utan eld.

– Hon undersöktes på förmiddagen och det var positivt. Hon körde på gymmet i dag (fredag) så det finns goda förhoppningar inför tisdag. Sedan får man stegra det där naturligtvis men dagens besked var positivt, säger Gerhardsson.

”Väldigt bra spelare”

Hurtig fick sitt ena lår lindat i samband med bytet, men exakt vad det är för krämpa vet inte förbundskaptenen. Och det spelar honom heller ingen roll.

– Exakt vad man säger medicinskt, det är ointressant. Det räcker för mig att veta att hon kändes bra i dag, vilket gjorde att hon kunde köra på i gymmet. På frågan ”Är hon aktuell på tisdag?” svarade läkarna ”Ja”, och det är det viktigaste för mig.

Ett annat skadebesked som kan gynna Sverige kommer från det isländska lägret. Dagny Brynjarsdottir, given på det isländska mittfältet vanligtvis, är skadad och missar matchen. 29-åringen har gjort fem mål hittills i EM-kvalet och Gerhardsson erkänner att Sverige hade stora problem med henne i 1–1-matchen i Reykjavik senast.

– Ja, det måste jag säga. Hon ligger lite i samma position där vi brukar använda Asllani, lite bakom anfallarna. Hon är väldigt skicklig på att komma in i boxen och väldigt bra på huvudet. Det är helt klart en väldigt bra spelare. Det är en spelare som har presterat på väldigt, väldigt hög nivå under en längre, säger Gerhardsson.