Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gjorde comeback – efter 784 dagar

Elin Rubensson.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Foto: JEFF HOLMES/SHUTTERSTOCK / JEFF HOLMES/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

784 dagar sedan senaste landskampen. 

Men mot Skottland var Elin Rubensson återigen med från start.

– Att jag tagit mig tillbaka hit efter en sådan resa, det är jag faktiskt stolt över, säger hon efter 2-0-segern.

I torsdags tog Sverige tredje raka segern i VM-kvalet när man bortaslog Irland med 1–0 i Dublin. Fotbollslandslaget avslutade sedan samlingen med att möta Skottland i en träningslandskamp under tisdagen.

Tio nya spelare fick chansen från start jämfört mot segermatchen på Irland. 

En av dem var Elin Rubensson. 

Häckenspelaren fanns med i truppen redan vid förra samlingen för drygt en månad sedan, utan att få speltid. Nu fick hon återigen dra på sig landslagströjan. 

784 dagar sedan senast. 

– Det var fantastiskt, jag var stolt över mig själv när stod och sjöng nationalsången. Att jag tagit mig tillbaka hit efter en sådan resa, det är jag faktiskt stolt över, säger hon. 

Häckenstjärnan har blivit mamma

Elin Rubensson blev nämligen mamma till sonen Frans så sent som den 22 december 2020. Vilket gjorde att hon missade de olympiska spelen i Tokyo för ett par månader sedan. Dessförinnan hade hon problem med hjärnskakningar, så senaste gången hon spelade en landskamp var mot Lettland den 3 september 2019. 

Men nu är comebacken gjord.

– Jag tycker att det gick ganska bra, blandade och gav lite i passningsspelet kanske. Men var med ganska mycket offensivt och stängde igen defensivt. Så det är absolut en godkänd insats för att vara så pass länge sedan jag spelade en landskamp senast. 

– Det är skönt att ha comebacken, summerar hon. 

Häckenstjärnan spelade hela matchen, men ett par minuter från full tid utspelade sig märkliga scener, det blev nämligen lite tjafsigt om en hörnflagga. 

– Det blåste väldigt mycket, så hörnflaggan vek sig över min löpväg så jag behövde springa in i den för att ens kunna skjuta bollen kändes det som. Så jag tyckte att den var i vägen, så då la jag den vid sidan, men det fick jag tydligen inte, förklarar Rubensson som fick en tillsägelse av domaren. 

– Hon sa att det var viktigt att hörnflaggan satt där, så det vara bara att gå och hämta den igen. Sen hittade jag inte riktigt vart jag skulle sätta i den, så det blev några jobbiga sekunder. 

”Springer fortfarande”

Trots debaclet i slutet av matchen är comebacken avklarad. Och precis som Rubensson själv är förbundskapten Peter Gerhardsson nöjd med insatsen. 

– Det är jättekul naturligtvis att hon är tillbaka. Hon var varit med de senaste gångerna och nu var det hennes tur att visa upp sig. Framför allt kan man säga att den fysiska delen imponerar, jag undrar om hon inte fortfarande springer där ute, säger Gerhardsson. 

– Sedan är hon skicklig i passningsspelet, så det var riktigt kul att se henne tillbaka. 

Rubensson själv blir glad av orden.

– Det är väldigt roligt höra det. Jag känner mig starkare än någonsin, jag tror att jag har fått en liten effekt efter graviditeten också och har fått bättre fysik efter det. Det är en häftig känsla, säger hon. 

”Hon är väldigt motiverad”