Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gerhardsson: ”Inget mod, ingen OS-plats”

Peter Gerhardsson.
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
Amanda Ilestedt.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Den som vill med till OS har inte många chanser kvar att visa upp sig.

En av de sista kommer i kväll, och mot Polen vill Peter Gerhardsson inte veta av några halvmesyrer.

– Vi måste ha spelare som är modiga och vågar stå för sina beslut, säger fotbollsdamernas förbundskapten.

Helgens 1–1-möte med regerande världsmästaren USA betraktade Peter Gerhardsson närmast som en tävlingsmatch, och han utnyttjade därför bara två byten.

Mot Polen, 29:a på världsrankningen, kommer han att rotera betydligt mer, och räknar med att använda sig av samtliga sex byten för att ge så många spelare som möjligt chansen.

Och eftersom kvällens landskamp är den tredje sista före OS i Tokyo i sommar är det också upp till bevis för de mer oprövade korten som vill slå sig in i 18-mannatruppen till Japan.

– Delar av prestationen mot USA var väldigt bra och det gör att jag känner att vi måste öppna upp för att få se några andra spelare nu. För vi kan inte åka till OS med elva spelare, säger Gerhardsson.

”Gå ut och våga”

Spelarnas tekniska och taktiska egenskaper har han redan koll på. Det han framför allt vill se av spelarna som ligger på gränsen till OS-truppen, är i stället att de är mogna uppgiften att representera A-landslaget.

– Jag hoppas att de visar att de mentalt klarar av att få ut de egenskaperna de har visat. Gå ut och våga. Det är tillåtet att göra misstag, vi skäller inte ut dem. Vi måste ha spelare som är modiga och vågar stå för sina beslut. Jag tror att det är en viktig del, inte bara att prata om det, utan också att visa det modet på planen.

Det är ingen självklarhet, säger han, att ena dagen prestera i sitt klubblag och sedan sömlöst överföra sina kvaliteter till landslaget. För den som klarar det är mycket vunnet.

– Madelen Janogy är ett bra exempel. Hon kom med 2019 och var med på grund av sina spetsegenskaper, det vill säga att dribbla och slå sin motståndare. De egenskaperna var såpass intressanta och det var såpass överförbart (till landslaget) att hon kom med till VM. Och där stod hon i några matcher för avgörande insatser.

Janogy är en av spelarna som inte spelade mot USA, men som hoppas få speltid mot Polen för att stärka sina OS-aktier. En annan är Bayern München-backen Amanda Ilestedt.

– Det är självklart att man alltid vill spela, så känner alla i truppen. Personligen känner jag mig väldigt spelsugen, säger Ilestedt.

– Givetvis är det ett stort mål för mig att komma med i OS och det gäller att ta varje chans man får. Men jag har samtidigt en bra miljö på hemmaplan och känner mig ganska trygg i det. Men det är ett stort mål inför sommaren.

Varnar för Wolfsburgstjärna 

Sverige är klar favorit inför kvällens match, men Ilestedt lyfter ändå ett varningens finger för Polen, och i synnerhet för 24-åriga Wolfsburgstjärnan Ewa Pajor, som hon stött på mycket i Bundesliga.

– Det är en otroligt snabb spelare, hon är bra i djupled och tar smarta löpningar i boxen. En målgörare, så där gäller det att vi är med och ligger tajt på henne. Det gäller att man är vaksam, särskilt på deras kontringsspel, säger Ilestedt.

Efter Polenmatchen återstår en landslagssamling före OS. Då, i juni, väntar två ännu inte presenterade landskamper, innan truppen till OS presenteras några veckor senare.

För den som vill åka med till Tokyo gäller det först och främst att visa framfötter och mod i kväll.

– Det är en faktor som man som spelare mot Polen måste klara av. För när du kommer till ett OS och helt plötsligt i den andra matchen ska hoppa in i 20–30 minuter så lär det inte vara mindre press än nu. Man behöver den här karaktären, det här modet. Det är en kvalitet som de här spelarna naturligtvis har visat på vägen hit, men det här blir nästa nivå.