Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Funnits en anledning till att jag inte stått först i kö”

Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Sebastian Larsson serverade Alexander Isak till 1-0 mot Ryssland med en vass frispark. 

Han säger att han gärna hade tagit fler under sina alla år i landslaget. 

– Det är ganska naturligt när Zlatan lirade att det var han som var uppsatt på dem, säger Larsson. 

Under sina år i proffsfotbollen, i allt från Birmingham och Sunderland till landslaget och AIK har Sebastian Larsson i någon mån ansvarat för fasta situationer.

År 2019 skrev den engelska tidningen The Independent en artikel med rubriken: ”Konsten att slå frisparkar” där Larsson inte bara blev intervjuad, utan även utsågs till ”en av de bästa på fasta situationer som Premier League någonsin sett”

Mot Ryssland visade han prov på det när han med en känslig frispark hittade Alexander Isaks panna till 1-0 för Sverige. 

”Jag hade velat ta fler frisparkar”

35-åriga Larsson är i dag given som en av de ansvariga för fasta situationer i landslaget. En roll han gärna hade axlat tidigare. 

– Jag hade absolut velat ta fler frisparkar och jag tycker att jag har varit framgångsrik när jag fått chansen. Men det har ju funnits en anledning till att jag inte stått först i kö. När Zlatan (Ibrahimovic) var med så var det förstås han som bestämde över dem, säger Larsson efter 2-1-segern mot Ryssland. 

Larsson om frisparksansvaret

På frågan om hur det avgörs vem som tar frisparkarna svarar Larsson: 

– I grund och botten har vi våra gubbar uppställda och det kommer från förbundskaptenen. Sen behöver det inte gälla för en frispark där man går för skott på mål. Utan det berir lite på vilka som är på plan, avstånd till målet och så. Det var ganska naturligt när Zlatan lirade att det var han som var uppsatt som den som hade hand om det hela, säger Larsson. 

– Men under åren hade jag velat ta fler, absolut.