Under VM i Frankrike 2019, när Sverige tog brons, debatterades – och framför allt – kritiserades användandet av VAR.
Det tog för lång tid, domarna vågade inte ta beslut, spelare höll inne med att jubla och hela mästerskapet kantades av tveksamheter. VAR var nytt och många ansåg att damspelarna användes som försökskaniner i och med ovanan att nyttja hjälpmedlet.
Under OS i Tokyo användes återigen tekniken men den här gången med större framgång än två år tidigare.
– Det var inte så mycket rubriker om VAR under OS och det är ett gott tecken, men under VM var det alldeles för tidigt och inte alls tillräckligt bra. I OS var det smärtfritt, säger Magdalena Eriksson.
Nu har dock en ny debatt blossat upp. Detta efter att flera matcher i Women´s Super League avgjorts efter flera tveksamma situationer, och det med endast två omgångar spelade av ligan.
Bland annat vann Arsenal mot svensklaget Chelsea i premiären med 3–2 efter att Beth Mead varit offside. Helgen efter var det ett annat topptippat lag, Manchester City, som råkade ut för ett tveksamt beslut.
I slutskedet av matchen mot Tottenham missbedömde Rosella Ayane helt en frispark och sträckte upp båda armarna, touchen på underarmen föranledde 2–1-målet. Filippa Angeldahl, som debuterade för nya klubben City i den matchen, var fortfarande märkbart irriterad några dagar senare.
– Det var en ganska klockren hands, jag kan inte förstå hur man inte kan se den. Nu blev det så, men det är klart det är frustrerande när man, som i mitt fall, drabbas av att det är en handssituation som blir avgörande.
– Jag förstår de andra som blir glada för det, men jag skulle gärna se VAR i ligorna för jag tycker det har utvecklats och jag tycker att man han hantera det på ett bättre sätt nu, säger hon.
”Vi blir andraklassens medborgare”
Efter att Chelsea förlorat i premiären var tränaren Emma Hayes ute och kommenterade det faktum att VAR ännu inte finns i WSL och vad det gör med ligans status.
– Det känns som att damfotbollen blir som andraklassen medborgare när vi inte använder oss av det, sade hon efteråt.
Jonna Andersson, som tillvardags spelar i just Chelsea, menar att det alltid kommer att vara diskussioner gällande VAR och hur det används. Men att man som spelare ändå inte anpassar spelet efter att det inte finns än.
– Vi får inte lägga för mycket energi på det. Förhoppningsvis så kan vi få in VAR på något sätt, men domarna är mänskliga och gör felbeslut precis som vi och även tränare gör. Men det hade varit bra att på något sätt få in VAR snart.
Manchester City-stjärnan Filippa Angeldahl anser att användandet av VAR de senaste åren tagit kliv och blivit bättre.
– Jag tycker att man fått till den balansen nu, man vågar lita på domaren med stöd av VAR när det behövs, säger hon.
”Så vill man inte ha fotbollen”
I Everton, där tre svenskor spelar (Nathalie Björn, Anna Anvegård, Hanna Bennison) är det skilda tongångar. Björn konstaterar att hon inte tagit del av debatten allt för mycket, medan Anvegård har svårare att ta ställning i frågan.
– Jag är lite 50/50. Det är självklart att man vill att det ska vara så rättvist det bara kan. Sedan när de i vissa matcher går in och bedömer på centimetern i offside-läge så känner jag att jag inte tycker att det ska vara så. Jag tycker att VAR behövs finslipas lite först.
– Sedan är självklart att vi vill ha det som herrarna, men det får inte ta tio minuter att kolla en offside på två centimeter, det är inte så man vill ha fotbollen heller.
Det råder med andra ord delade meningar gällande VAR i hela det svenska damlandslaget. Efter framgångarna med systemet under OS är det många som vill se det i ligorna runtom i världen, medan Magdalena Eriksson tycker det är annat som måste förbättras först.
– Jag tycker att man måste tänka att var sak tar sin tid, just nu har vi inte ens heltidsdomare utan det steget är vi precis på väg att ta. Och för mig kanske det är första prio att de som jobbar som domare i vår liga ska få de bästa förutsättningar att bli de bästa domarna de kan bli.
– Sedan kan vi snacka om VAR och målkameror, men det kommer komma, säger hon.