Sverige grävde guld, och fick brons, i Adidas-tröjor under VM 1994.
Sverige grävde guld, och fick brons, i Adidas-tröjor under VM 1994.

Fotbollslandslagen får nya matchtröjor 2013

Publicerad

Svenska fotbollförbundet byter Umbro mot Adidas. På tisdagen presenterade man det nya avtalet som bland annat innebär att landslagen får nya matchtröjor.

Men Umbro hävdar att Adidas gjort sig skyldigt till varumärkesintrång i samband med bytet, och har tagit ärendet till tingsrätten, skriver Resumé.

Om en dryg vecka presenteras nya svenska landslagsställ. Efter tio år med Umbro som produktleverantör byter nämligen Svenska fotbollförbundet (SvFF) till ett annat klädföretag - Adidas.

- Vi är övertygade om att Adidas är den partner som bäst matchar den satsning vi gör på våra landslag framöver, säger Mikael Santoft, generalsekreterare på SvFF i ett pressmeddelande.

Samma leverantör som världsmästarna

Därmed gör Sverige fotbollsnationer som Tyskland, Spanien, Argentina och Danmark sällskap, då de sedan tidigare spelar i företagets kläder.

Sverige har också tidigare haft företaget som produktleverantör, till exempel under succésommaren 1994 när herrlandslaget tog brons vid fotbolls-VM i USA.

Men alla är inte nöjda med hur bytet av leverantör har gått till. Enligt Umbro har Adidas påbörjat sin tillverkning av landslagsprodukter alldeles för tidigt - medan Umbro fortfarande haft exklusiva rättigheter till fotbollförbundets logotyp - och man har därför tagit ärendet till tingsrätten, skriver Resumé som hänvisar till nyhetsbyrån Siren.

Yrkar på vite

Den 28 december ska en ansökan om informationsförläggande ha inkommit till Stockholms tingsrätt från New Wave Group, ansvarigt för Umbro i Sverige, där man kräver att få se vilka produkter som Adidas redan tillverkat och levererat.

New Wave Group yrkar också på att Adidas ska betala vite på 500 000 kronor alternativt ett belopp som tingsrätten finner skäligt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag