Ola Toivonen dagen efter Sveriges seger. Foto: SÖREN ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅNOla Toivonen dagen efter Sveriges seger. Foto: SÖREN ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ola Toivonen dagen efter Sveriges seger. Foto: SÖREN ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Toivonen jublar efter Sveriges mål Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅNToivonen jublar efter Sveriges mål Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Toivonen jublar efter Sveriges mål Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: DANIEL MALMBERG / DANIEL MALMBERG EXPRESSENFoto: DANIEL MALMBERG / DANIEL MALMBERG EXPRESSEN
 Foto: DANIEL MALMBERG / DANIEL MALMBERG EXPRESSEN

Förklaringen efter "pingvindansen"

Publicerad

Hela det svenska laget firade Jakob Johanssons mål mot Italien i en ring.

Alla utom Ola Toivonen.

När lagkamraterna omfamnade varandra satt Toivonen kvar i straffområdet.

Nu förklara Toivonen sitt firande.

Det efter en dryg timmes spel som Jakob Johansson spräckte Gianlugi Buffons nolla. Ola Toivonen skarvade ett inkast från högerkanten ut till Johansson, vars skott tog på en italiensk försvarare och studsade in i mål.

Glädjerusiga svenska spelare samlades en bit in på Italiens planhalva där de förenades i en gruppkram - men kvar i straffområdet satt Ola Toivonen, firandes med vad i Kanal 5 kallades "en pingvindans".

– Jag orkade inte springa tillbaka. Jag firade med supportrarna, förklarar Toivonen sitt firande. 

– Jag blev nerbrottad där innan, fortsätter Degerforssonen med ett skratt. 

 

LÄS OCKSÅ: Videoklippet avslöjar Italiens smutsiga spel

 

Ola Toivonen förklarar sitt firande

Sverige kunde hålla undan hela matchen och vann mot Italien med 1-0.

Janne Anderssons landslag har nu ett ben i nästa sommars VM i Ryssland, och har ett bra utgångsläge inför måndagens returmöte på San Siro i Milano. 1500 svenska supportrar väntas göra resan till Italien för att stötta landslaget på plats. 

– Vi har skaffat oss ett bra resultat, och självförtroendet kommer genom bra resultat. I går hjälpte publiken oss, och vi behöver det svenska folket för att klara av det här - och det har svenska folket förstått. Vi försöker ge mycket tillbaka till dem, säger Ola Toivonen.

Senast Sverige spelade VM var i Tyskland för drygt elva år sedan. Då gick Blågult till åttondelsfinal, där man föll mot värdnationen med 2-0.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag