Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Förjävligt – det ska inte få förekomma”

Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

OSLO/STOCKHOLM. Svenska fotbollförbundet har kopplat in polisen sedan landslagsspelarna Victor Nilsson Lindelöf och Emil Forsberg fått ta emot hat och hot på sociala medier.

Jimmy Durmaz är bedrövad över situationen. 

– Det är förjävligt att vi hamnar här igen, säger Durmaz.  

Mittbacken Victor Nilsson Lindelöf tackade nej till Sveriges två första EM-kvalmatcher, mot Rumänien och Norge, av personliga skäl. Mittfältaren Emil Forsberg lämnade landslaget efter Rumänienmatchen efter att ha fått en skadekänning. 

Samtidigt hade Aftonbladet uppgifter om att sortin gjordes i protest mot förbundskapten Janne Andersson. 

Nu har båda stjärnorna fallit offer för näthat. 

– Vi är medvetna om att spelarna har fått hot och hat och har det under kontroll. Vi har i förväg tagit kontakt med polis, så får vi se efter samlingen vad det blir av det. Det finns en plan för det, säger förbundets säkerhetschef Martin Fredman till Fotbollskanalen.

– Detta började när ”Vigge” lämnade återbud. Naturligtvis följer vi upp hot och kränkningar. Vi har fått en del skickat till oss. Sedan får vi se om det eventuellt kommer att anmälas med spelarna. Vi pratar med spelarna efter samlingen och ser, precis som vi gjorde med Jimmy Durmaz, säger Fredman.

Durmaz: ”Det ska inte förekomma”

Durmaz anmälde de hot han fick i samband med VM i somras. Det ledde till ett åtal och en 17-åring fälldes för olaga hot och förolämpning.

Mittfältsstjärnan är bedrövad över att en liknande situation har uppstått igen.

– Det är förjävligt att vi hamnar här igen. Det hände mig i somras, det har hänt flera nu under de senaste dygnen, den senaste veckan. Det ska inte förekomma. Det är jättetråkigt. Vi ska försöka fortsätta jobba, trappa upp vårt jobb, jag jobbar aktivt vid sidan av fotbollen. Det här bevisar att det finns mycket mer att göra, säger han.

Durmaz fortsätter:

– En av våra spelare blev pappa i dag och ska få utstå hot och hat? Det är en familjefar nu och han har gått igenom ett av de viktigaste ögonblicken i sitt liv. Ska man utstå hot och hat då? Det är helt oacceptabelt. Jag hoppas att förbundet tar tag i det som i somras, vilket jag får indikationer på att de kommer göra.

”Då kommer det att bli bättre i framtiden”

Hur hanterar ni det här i gruppen?

– Vi trummar på, vi skyddar varandra. Vi sluter oss.

Granen sa att ni slöt er samman på VM. Är det vad som händer igen?

– Vi är en stark grupp som skyddar varandra till 100 procent. Vi slöt oss samman riktigt bra i somras och kommer att göra samma sak i morgon (tisdag).

Det du utsattes för i somras ledde ju till ett par rättsliga följder, du var nyligen i rätten. Tror du att det kan fungera som en avskräckande faktor i längden?

– Absolut. Det var huvudanledningen till att jag ville ta det så långt tillsammans med förbundet. Att man får konsekvenser för det man skriver och gör. Det är jätteviktigt. Det förebygger, folk kanske tänker till innan de skriver det de först vill skriva. Kan vi förebygga det sakta men säkert kommer det att bli bättre i framtiden.

– Jag har inte läst exakt vad som skrivs i Victor och Emils sociala medier, men är det något som inte är acceptabelt ska förbundet, Emil och Victor ta det vidare. Det hjälper samhället. Vi som är här, om vi har en röst som vi använder kan det göra mycket för vårt samhälle.

”Vi är lättåtkomliga – det är tufft”

Det är mer av allt i dag – pengar, exponering i sociala medier, fler människor som tycker saker. Vad har du för råd till en ung spelare som träder in i den verkligheten?

– Alla vet vilken verklighet vi lever i. Det gäller att vara stark i de här situationerna. Alla har sociala medier och vet att det är enkelt att komma åt oss. Har man det måste man vara stark och vara medveten om vad som kan dyka upp. Man måste ha människor runt om kring sig som bryr sig om en. Man får inte ta åt sig, men det är tufft. Vi är lättåtkomliga.

Är det svårt att navigera sig i den här världen?

– Både ja och nej. Det är en fantastisk värld också. Man ska ha vänner och människor runt om kring sig som man lyssnar på. När det gäller kritik ska man lyssna på sin tränares kritik, eller vad tränaren vill och inte vill. Och din familj. Resten ska man inte bry sig om.

Under landslagets presskonferens i Oslo inför tisdagens EM-kvalmatch mot Norge markerade landslagskaptenen Andreas Granqvist tydligt mot hoten.

– Vi hade en incident med Jimmy under VM. Nu fick vi reda på att det funnits hot mot Victor och Emil. Vi tar ett stort avstånd från det och det är inte acceptabelt. Vi spelare och ledare står starkt emot det här och det ska inte få förekomma, säger han.

Ni slöt er samman där när Jimmy hotades. Kan ni göra det nu?

– Ja, det är klart. Vi har gått igenom det och släppt det bakom oss. Men vi kan sluta oss närmre varandra. Några spelare har fått lämna och de spelare som kommer in i vår grupp har kommit in och bidragit med en fantastisk känsla. 

– Vi gör allt för Sverige och gör allt för att vinna matchen, konstaterar Andreas Granqvist.