Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Förbundet: ”Har tagit kontakt med polisen”

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: THERESE BACK / THERESE BACK/STELLA PICTURES STELLA PICTURES

OSLO/STOCKHOLM. Victor Nilsson Lindelöf och Emil Forsberg har båda två lämnat återbud till landslaget.

För detta har de fått motta hot och hat, meddelar Svenska fotbollförbundet.

– Vi har fått en del skickat till oss, säger SvFF:s säkerhetschef Martin Fredman till Fotbollskanalen. 

– Vi tar ett stort avstånd från det och det är inte acceptabelt, säger lagkapten Andreas Granqvist.

Victor Nilsson Lindelöf angav personliga skäl när han lämnade återbud till Sveriges EM-kvalmatcher mot Rumänien och Norge. Landslagskollegan Emil Forsberg tackade för sig efter att ha blivit utbytt mot Rumänien, enligt landslaget på grund av skada – men Aftonbladet hade uppgifter om att sortin gjordes i protest mot förbundskapten Janne Andersson. 

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Lindelöf och Forsberg hotade

Nu har båda stjärnorna fallit offer för näthat. 

– Vi är medvetna om att spelarna har fått hot och hat och har det under kontroll. Vi har i förväg tagit kontakt med polis, så får vi se efter samlingen vad det blir av det. Det finns en plan för det, säger Svenska fotbollförbundets säkerhetschef Martin Fredman till Fotbollskanalen. 

 

 

– Detta började när ”Vigge” lämnade återbud. Naturligtvis följer vi upp hot och kränkningar. Vi har fått en del skickat till oss. Sedan får vi se om det eventuellt kommer att anmälas med spelarna. Vi pratar med spelarna efter samlingen och ser, precis som vi gjorde med Jimmy Durmaz.

Under landslagets presskonferens i Oslo inför tisdagens EM-kvalmatch mot Norge markerade landslagskaptenen Andreas Granqvist tydligt mot hoten.

– Vi hade en incident med Jimmy under VM. Nu fick vi reda på att det funnits hot mot Victor och Emil. Vi tar ett stort avstånd från det och det är inte acceptabelt. Vi spelare och ledare står starkt emot det här och det ska inte få förekomma, säger han.

Ni slöt er samman där när Jimmy hotades. Kan ni göra det nu?

– Ja, det är klart. Vi har gått igenom det och släppt det bakom oss. Men vi kan sluta oss närmre varandra. Några spelare har fått lämna och de spelare som kommer in i vår grupp har kommit in och bidragit med en fantastisk känsla. 

– Vi gör allt för Sverige och gör allt för att vinna matchen, konstaterar Andreas Granqvist.

”Har fått förvarning”

Hoten mot Durmaz ledde till en fällande dom i tingsrätten. Utredningen av den här vågen hot är fortfarande i sin linda, bekräftar kommissarie Fredrik Gårdare, som leder polisens aktionsgrupp för kriminalitet i en idrottskontext. 

– Vi har fått förvarning om det och att SvFF ska återkomma efter matcherna. Något har förkommit mot en eller flera spelare när det gäller otillåten påverkan och möjligtvis hot. Vi avvaktar mer information, säger Gårdare.