Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förbundets förklaring: Därför får herrarna mer

Caroline Seger och Lina HurtigFoto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Alexander Isak, Sebastian Larsson och Robin Quaison.Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Svenska fotbollförbundet har anmälts till diskrimineringsombudsmannen.

Nu har organisationen tvingats erkänna att man betalar ut olika mästerskapspremier till herr- respektive damlandslaget – men man försvarar sig med att Fifa och Uefas underlag till bonusarna är ojämställda. 

”Som exempel fick SvFF av Fifa cirka 167 miljoner kronor för kvartsfinalavancemanget i fjolårets herr-VM, medan bronsplatsen i årets dam-VM endast gav ungefär 24 miljoner kronor”, skriver Svenska fotbollsförbundet i sitt yttrande. 

Det var via en debattartikel i Expressen som Nina och Peter Rung meddelade att de anmält Svenska fotbollförbundet till diskrimineringsombudsmannen. Makarna Rungs anmälan byggde på misstanken förbundet betalar ut ojämställda ersättningar till dam- respektive herrlandslaget.

”Vi vet inte hur det ser ut från svenskt håll eftersom de hemlighetsstämplat ersättningarna. Men vi kan ju gissa att de är långt ifrån jämställda”, skrev de i debattartikeln.

”Ersättningarna 

I och med att ärendet hamnade på diskrimineringsombudsmannens bord har fotbollförbundet  svarat till instansen med ett yttrande. I detta hävdar Svff att ersättningarna som betalas ut är jämställda till stor del.  

”Samlingsersättningen är densamma på dam- och herrsidan och utgår med samma belopp till samtliga uttagna spelare som deltar på samlingen, oavsett speltid”, skriver förbundet. 

”Spelarna har vid vinst i tävlingsmatch rätt att erhålla en så kallad matchpremie. Ersättningens storlek skiljer sig åt vid vinst på hemma-respektive bortaplan. Matchpremien är densamma på dam- och herrsidan och utgår med samma belopp till samtliga uttagna spelare som deltar vid samlingen, oavsett speltid.”

”Inte diskriminerande”

Men förbundet erkänner också att ersättningarna som betalas ut i samband med mästerskap baseras på prissummorna som betalas ut av Uefa och Fifa – vilket innebär att de faktiska summorna skiljer sig åt. 

”Även om det har skett framsteg, och även om SvFF arbetar aktivt med påverkansarbete mot de internationella förbunden, är basen för dessa ersättningar alltjämt väsentligt större på herr- än på damsidan. Även om dam- och herrspelarna i våra avtal har rätt till en jämbördig andel av en viss sådan bas, så blir det ekonomiska utfallet i dagsläget alltså olika”, skriver förbundet. 

”Som exempel fick SvFF av Fifa cirka 167 miljoner kronor för kvartsfinalavancemanget i fjolårets herr-VM, medan bronsplatsen i årets dam-VM endast gav ungefär 24 miljoner kronor (medan en kvartsfinal hade gett cirka 18 miljoner kronor). Även om de procentuella intäktsandelar som spelarna får är jämbördiga, blir de faktiska utfallen i denna del således beroende av omvärldsfaktorer och marknadens värdering, och är därför inte diskriminerande. Vi är dock inte nöjda med den nuvarande situationen, utan kommer att fortsätta vårt intensiva arbete med att göra fotbollen (även på internationell nivå) mer jämställd.”

”Är sekretess”

Förbundet vill dock inte gå ut med de exakta beloppen. 

– Vi har ställt frågor om det finns någon praxis kring hur DO bedömt sekretessfrågor utifrån de sekretessfrågor som finns, säger förbundets chefsjurist Anders Hübinette. 

Är det något där som skulle vara känsligt eftersom ni tog upp frågan överhuvudtaget?

– När vi ska svara på bästa sätt vill vi veta vad förutsättningarna är när det gäller de uppgifter vi ger in. Våra avtal med spelarna, där finns det en överenskommelse med spelarna att avtalen ska vara belagda med sekretess. Och då vill vi förstås veta vad som gäller för DO.s verksamhet. Så vi vet förutsättningarna när vi gör bedömningen av hur vi ska svara på bästa sätt.

Är det så att alla avtal med landslagsspelare omfattas av sekretess när det gäller ersättningar, löner och andra förmåner?

– I de avtal som finns, ja, då finns det överenskommelser om sekretess. 

”Vi vill få en förändring”

Håkan Sjöstrand, generalsekreterare på Svenska fotbollförbundet, hävdar att Sverige gör sitt för att prispengarna som betalas ut av Fifa och Uefa ska bli mer jämställda. 

– Vi är ju en av väldigt många nationer i förbundet. Men vår ordförande Karl-Erik Nilsson tog upp frågan under Fifa-kongressen i Moskva i fjol. Och själv tillhör jag en så kallad ”task force” som arbetar med att utveckla damfotbollen, och då ingår ju den biten i diskussionerna som förs, säger Sjöstrand. 

– Vi vill få till en förändring.