Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Det blir inte svårare – men här det positiva

Foto: ULRIK PEDERSEN / IMAGO/ACTION PLUS/IBL IMAGO SPORTFOTODIENST GMBH

Kroatien, Frankrike och Portugal.

VM-finalist, regerande världsmästare och regerande europeisk mästare.

Janne Anderssons landslag får en tuff grupp i Nations League till hösten.

SportExpressens Noa Bachner analyserar Sveriges motståndare.

KROATIEN

Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST / IMAGO/MATTHIAS KOCH IMAGO SPORTFOTODIENST

VM-finalisten från Ryssland 2018 gjorde ett bra EM-kval men hade förhållandevis enkelt motstånd. Spelar det roll? Nja. Kroatien håller alltjämt hög klass över hela planen. Förbundskaptenen Zlatko Dalic är kvar, och av kuggarna i VM-laget 2018 är det egentligen bara Mario Mandzukic som lämnat ett hål efter sig i landslaget för att koncentrera sig på annat. 

Positiva saker med svenskögon? Luka Modric är två år äldre och Ivan Rakitic betraktad som ett problem i Barcelona, men i ärlighetens namn är det inte måttstockar att känna sig speciellt lugn över. Kroatien är alltjämt ett spelskickligt lag, drivet av sina geniala mittfältsspelare och sin stora tekniska kompetens.

Man har dock haft lite svårt att fylla på med unga spelare efter silvermedaljen i Moskva, i synnerhet är Alen Halilovic uteblivna utveckling en besvikelse.

 

FRANKRIKE

Foto: BILDBYRÅN

Som om en VM-finalist inte vore nog. Frankrike är egentligen flera landslag i världsklass, sådan är den pool av talang som Didier Deschamps väljer sin trupp från. Det spelar ingen roll om en eller två spelare är ur form, det finns flera lager att ta av. Lagets svaghet är alltjämt nummer 9-rollen, där man vadade genom VM med Olivier Giroud som en bra uppspelspunkt, men ingen målskytt. Så har det fortsatt. I och med att Karim Benzema alltjämt är förvisad från landslagsspel är det Kylian Mbappé som ska skörda framför mål. Det har fungerat ganska bra. Världsmästarna gjorde 8-1-1 och fick bara stryk av ett starkt Turkiet.

Det blir inte svårare än så här. 

Att rabbla potentiella hot är en lönlös uppgift. Det är för många. Ska man hitta något positivt för svensk del är det att Frankrike hade stora problem med Sverige sist det begav sig. I kvalet till VM 2018 tog Janne Anderssons landslag ledningen på Stade de France och förtjänade mer än den 2-1-förlust man fick resa hem med. När Frankrike reste till Friends arena vann Sverige med 2-1.

 

PORTUGAL

Foto: PEDRO FIUZA VIA WWW.IMAGO-IMAGES.DE / IMAGO IMAGES/XINHUA WWW.IMAGO-IMAGES.DE

Regerande Europamästare, men VM 2018 blev ett smärre fiasko för Portugal som kraschade ut redan i åttondelsfinal mot Uruguay. Dessförinnan hade man krigat till sig ett kryss mot Spanien i premiären efter ett hattrick av Cristiano Ronaldo, och bara kryssat mot Iran. 1-0 mot Marocko löste slutspelsbiljetten. Därefter blev Fernando Santos landslag bara tvåa i sin EM-kvalgrupp efter Ukraina.

Betyder det här att Portugal är på dekis? Det är för tidigt att säga. Under stora delar av kvalet har laget presterat suverän fotboll, och det enorma fokus som lagts på Cristiano Ronaldo måste nu fördelas på en större mängd spelare med poängmaskinen Bruno Fernandes (Manchester United), världsklass-Bernardo Silva (Manchester City), den gryende Diego Jota (Wolverhampton) och vad som emellanåt sett ut som en pånyttfödd Renato Sanches (Lille).

Men! Så som blivit fallet med Janne Anderssons Sverige finns det anledning att tro att vårt eget landslag kan rå på även Portugal. Dels för att Sverige noterats för väldigt bra resultat mot några av världens bästa landslag de senaste åren, dels för att man redan slagit Portugal en gång. Förvisso i en träningsmatch, men inte vilken som helst. Viktor Claessons definitiva genombrott i blågult på Madeira överskuggade vad som var tänkt att bli ett sorts kalas för Cristiano Ronaldo. Sverige vann med 3-2, och det var bara tre år sedan.

 

LÄS MER: Grupperna klara: ”Sjuk lottning”