Flera oväntade namn i nya landslagstruppen

Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Hjalmar Ekdal får chansen i nya landslagstruppen.
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Precis som Alexander Milosevic.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

Ingen Zlatan Ibrahimovic i landslagstruppen.

Däremot flera nya namn.

– Fantastiskt. En superstor ära, säger Djurgårdens mittback Hjalmar Ekdal.

Efter den missade biljetten till fotbolls-VM i Qatar i vinter börjar nu i stället Sveriges resa mot EM i Tyskland 2024.

Det första steget på vägen är Nations League, som avgörs med fyra matcher i juni och två matcher i september i år. En bra placering i gruppen kan innebära att Sverige tar sig upp till a-divisionen av Nations League igen – men också ge en playoff-plats i kvalet till EM 2024.

Förbundskapten Janne Andersson har nu presenterat vilka det är som ska göra det för det svenska landslaget.

Zlatan Ibrahimovic, som har varit skadedrabbad under våren, finns inte med i truppen till matcherna mot Slovenien, Serbien och Norge i juni.

Inte heller Albin Ekdal, som är skadad.

– Vi har återbud från Filip Helander. Han opererade sin fot. Han är borta. Albin Ekdal har haft en problematik sedan i vintras, han spelade in senast för Sampdoria, och inte kunnat köra fullt. Han måste återhämta sig, han har tackat nej, och Zlatan Ibrahimovic som haft en skadeproblematik. Han har lämnat återbud, meddelar Janne Andersson.

Flera nya namn i A-landslaget

Däremot finns Albins lillebror Hjalmar Ekdal med. Den 23-årige djurgårdsbacken har aldrig representerat A-landslaget tidigare.

– Det känns fantastiskt kul så klart. En superstor ära. En barndomsdröm som går i uppfyllelse. Det ska bli kul att få uppleva landslaget nu och få spela med alla extremt duktiga fotbollsspelare, säger han.

Är det tråkigt att Albin är borta nu när du är uttagen?

– Jag tycker nog ändå att Albin skulle kunnat bita ihop nu när jag är med, men men.. nej då, det är klart att det är tråkigt men samtidigt har han dragits med en skada ett tag och det är viktigare att han blir hel.

 En mittback som var på gränsen till att komma med var U21-landslagskaptenen Aiham Ousou, till vardags i Slavia Prag.

– Tittar vi på de fem mittbackar vi har tagit ut är Victor Lindelöf, Joakim Nilsson och Alexander Milosevic givna. Carl Starfelt är given sedan innan. Aiham Ousou var en av de mittbackarna vi tittade på som ett femte namn, precis som Hjalmar Ekdal. Ekdal kanske inte ska gå in i dag och spela men vi tror på honom framåt, säger Andersson.

– Aiham Ousou är precis samma typ av spelare, honom tror vi definitivt på, men han är just nu med i vårt U21-landslag som har viktiga matcher den här samlingen, då lät vi honom vara där. Det var hugget som stucket. Hjalmar är en av tillväxtmittbackarna och Aiham är en annan.

Även Danmarksproffset Joel Andersson, tidigare i Häcken, finns med i Anderssons trupp, liksom Lilles vänsterback Gabriel Gudmundsson som aldrig tidigare representerat A-landslaget.


Landslagstruppen till Nations League

Målvakter: Andreas Linde, Kristoffer Nordfeldt, Robin Olsen.


Backar: Joel Andersson, Ludwig Augustinsson, Hjalmar Ekdal, Gabriel Gudmundsson, Emil Krafth, Alexander Milosevic, Joakim Nilsson, Victor Nilsson Lindelöf, Martin Olsson, Carl Starfelt.


Mittfältare/anfallare: Viktor Claesson, Anthony Elanga, Emil Forsberg, Viktor Gyökeres, Alexander Isak, Jesper Karlsson, Jesper Karlström, Dejan Kulusevski, Kerim Mrabti, Kristoffer Olsson, Robin Quaison, Mattias Svanberg.

Så spelas Nations League i juni

Torsdag 2 juni, 20.45:

Slovenien – Sverige


Söndag 5 juni, 20.45:

Sverige – Norge


Torsdag 9 juni, 20.45:

Sverige – Serbien


Söndag 12 juni, 18.00:

Norge – Sverige