Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hyllas – efter kanonen: ”Ett av världens bästa”

Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Sverige tog fjärde raka segern när man bortaslog Skottland med 2–0.

Detta efter ett drömmål av Fridolina Rolfö. 

– Hon har ett av världens bästa vänsterskott, säger förbundskapten Peter Gerhardsson.

Peter Gerhardsson valde att byta ut tio av elva spelare till träningslandskampen mot Skottland. Endast Filippa Angeldahl fanns med från Sveriges 1–0-segern i VM-kvalfotbollen mot Irland för några dagar sedan. 

Efter en något trevande start växte Sverige in i matchen och noterades för en handfull chanser i den första halvleken. Där de sista tio framför allt bjöd på de hetaste när Anna Anvegård efter en slumpboll drog skottet i ribban, Madelen Janogy försökte med en läcker klack och Filippa Angeldahl drog till från distans. 

Trots det lyckades inte Sverige få hål på Skottland, som precis som blågult har tre raka segrar i VM-kvalet. 

– Det var svåra förhållanden i den första halvleken, vinden tog tag i bollen direkt. Det blev nästan lättare i den andra, säger Peter Gerhardsson. 

”Riktigt, riktigt vasst” 

I halvtid lämnade Madelen Janogy planen till förmån för Johanna Rytting Kaneryd. 

Det gav lite effekt direkt. 

Häcken-stjärnan visade direkt prov på sina kvaliteter. Redan vid första bolltouchen snurrade hon upp det skotska försvaret och hittade ett skottläge från sin högerkant utan att få träff. Kort senare fick hon ytterligare en boll i djupled, efter att ha fintat bort både försvar och målvakt stod det skotska målet öppet. 

Men träffen med vänstern var för tamt. 

Det var däremot en annan vänsterfot som skulle avgöra träningslandskampen mot Skottland. 

Med 20 minuter kvar byttes Fridolina Rolfö in. Svenskan satte högsta fart och bara ett par minuter senare noterades hon för 1–0-målet. Rolfö drev in centralt för att leta läget med vänsterfoten och efter att hon vänt upp ett par meter utanför straffområdet tryckte hon till. 

Otagbart rätt upp i krysset. 

– Hon har ett av världens bästa vänsterskott. Och nu visade hon att kraften är så stor att hon lyckades stå emot en skotsk motvind, säger Peter Gerhardsson och fortsätter. 

– Fridolina är en skicklig skytt, och när hon får lägena när ytorna är lite större, som i den här matchen så kan hon skapa lägena på egen hand. Det är ett högklassigt vapen vi har landslaget, helt klart. 

Matchen slutade till slut 2–0 till Sverige efter att Skottland noterats för ett självmål.

– Vi gör en bra match och straffar dem där de bjuder till, framför allt på kanterna där vi kommer runt mycket i första. Vi maler ner dem, säger Elin Rubensson. 

Sverige har således fyra raka segrar och lika många nollor. 

– Försvarsmässigt sett över 90 minuter så gör vi det jättebra och det är hela vägen från anfallet till Jennifer Falk i målet. Skottland är ett lag som brukar skapa mer än vad de gjorde i den här matchen, säger Peter Gerhardsson. 

Hanna Glas om prispengarna som väntar i EM