Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nya beskedet: Kan ställas in

Lasse Richt Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nilla Fischer Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Hedvig Lindahl och Zlatan Ibrahimovic. Foto: OLLE SPORRONG

Damlandslaget planerar att bojkotta Fotbollsgalan efter strandade avtalsförhandlingar med förbundet.  

Nu funderar Sydsvenskan på att ställa in det planerade utdelandet av priset Diamantbollen. 

– I nuläget känns det högst osäkert om jag ska packa ner finklänningen och resa upp till Stockholm om en vecka, säger chefredaktören Pia Rehnquist till sin egen tidning. 

Damlandslaget i fotboll befinner sig just nu i en konflikt med Svenska fotbollförbundet. 

Under årets gång har parterna inte lyckats nå ett nytt avtal - och landslagskaptenen Caroline Seger berättade under söndagen för Fotbollskanalen att man avser att bojkotta Fotbollsgalan och eventuellt stå över landskampen mot Frankrike 27 november. 

– Det stämmer. Vi kommer inte att gå på Fotbollsgalan. Vi har inte haft ett avtal på hela året och vi vill få till ett avtal. Det är inte okej att vi inte har ett avtal och det här går inte ut över fotbollen, sa Seger till Fotbollskanalen

Lars Richt: "Respektlöst"

Senare under gårdagen mötte herrlandslaget pressen i Milano, inför måndagskvällens playoffdrama mot Italien. 

Där riktade herrlandslagets landslagschef Lasse Richt skarp kritik mot damlandslagets agerande. 

– Det är respektlöst från den som startat det här. Jag är upprörd. 

Vem har startat det här menar du? 

– Egentligen vet jag inte men det kommer ju från en av spelarna i damlandslaget. Att gå ut med det dagen innan vår viktigaste match är inte okej, sa Richt. 

Han fick medhåll av generalsekreteraren Håkan Sjöstrand. 

– Den är olycklig. Jag håller med Richt i det, timingen är absolut fel och tokig. Vi vill lägga all kraft och energi på denna match. Den är otroligt viktig för svensk fotboll. Viktigast sedan... Jag vet inte när. Det hade vi kunnat hitta en annan tidpunkt för, säger Håkan Sjöstrand.

Sjöstrand sade också att han förstår damlandslagets reaktion.

– Naturligtvis. Jag förstår att de känner en desperation i det hela och att deras reaktion är ett uttryck för någonting. Klart att vi behöver justera, de är jätteviktiga för vår verksamhet. Men jag är förvånad över att beskedet kom just nu eftersom vi fått besked om att vi fått hela nästa vecka på oss att gå i mål med förhandlingarna.

Kan ställa in utdelningen

Beskedet om bojkotten kan också få konsekvenser för utdelandet av ett av galans finaste priser. Utdelarna av Diamantbollen, tidningen Sydsvenskan, tvekar kring om de ska dyka upp för att räcka över priset till – ingen alls.    

– I nuläget känns det högst osäkert om jag ska packa ner finklänningen och resa upp till Stockholm om en vecka, säger chefredaktören Pia Rehnquist till sin egen tidning. 

- Om det blir som man befarar, att majoriteten av de duktiga kvinnliga fotbollsspelarna inte kommer vara på plats blir det ju praktiskt svårt att dela ut priset. Sen finns det en principiell fråga också: Bör man dela ut priset från vår sida i den kontexten?

Fischer: "Jag förstår inte"

SportExpressen har under måndagsförmiddagen talat med landslagsstjärnan Nilla Fischer. Hon har tillsammans med Hedvig Lindahl, Caroline Seger, Lotta Schelin och spelarföreningen förhandlat med förbundet. 

Hon kommenterar det rådande läget: 

– Det är en förhandling som har tagit väldigt lång tid. Det är klart att vi vill komma till en lösning så snabbt som möjligt, och vi får se hur förhandlingarna fortskrider den kommande veckan. 

Vad händer just nu? Vad är nästa steg? 

– Det är förhandlingar som pågår, och det är spelarföreningen som hjälper vår sida med förhandlingarna, och sen är det förbundet. Vi får se vart det leder.

Som part för damlandslaget, vad är det ni saknar från förbundet? 

– Som vi har sagt tidigare så vill vi inte gå in på detaljer, vad som gäller i kontraktet, men som helhet känner vi att vi vill ha ett bättre avtal. Ett avtal som vi är värda, och dit har vi inte kommit än. 

Om Lasse Richts utspel säger Fischer: 

– Det får stå för Lasse Richt, vad han har sagt, men jag håller verkligen inte med om att det är respektlöst på något sätt. Jag tror inte herrlandslaget har några som helst problem att fokusera på matchen i dag. Jag förstår faktiskt inte hans uttalande. Det finns inte någon respektlöshet. Det får verkligen stå för honom. 

Han fick medhåll från generalsekreteraren Håkan Sjöstrand också. 

– Ja… Då är det samma där. Det får stå för dem. Jag tror verkligen inte att herrarna har några som helst problem att fokusera på matchen i dag. Att de tycker det är respektlöst får stå för dem. 

Ni har förvandlat under ett drygt års tid. Hur känner du för att ni befinner er där ni är just nu? 

– Det är klart att det inte är något som vi önskar. Ingen av parterna önskar det. Men vi har spelat så länge utan avtal nu, och nånstans finns det också en punkt där vi känner att vi måste hitta en lösning. 

Man kände att man var tvungen att göra något drastiskt? 

– Känslan är att vi inte kommer överens och inte hittar ett avtal som båda parter är nöjda med. Då kände vi att Fotbollsgalan är en bra markering.

"Onödigt och obefogat"

TV4-profilen Anna Brolin är än hårdare mot Richt och Sjöstrand. 

"Det minsta man kan kräva i detta läge är ett förbund som 'spelar boll' och inte går till onödig och obefogad motattack. Någon har väl gått på någon chefskurs på någon ö där man i alla fall lärt sig öppna med 'jag hör vad ni säger'… och inte snacka bort det som om det vore missförstånd och att det minsann är frivilligt att representera blågult. Inte läge att uttrycka sig så. Oavsett 'dålig tajming' eller ej", skriver Brolin på sin blogg på TV4. 

 

LÄS MER: Kristoffersson: "Slopa bonusar för herrarna och damerna"

 

LÄS MER: Italien–Sverige – allt du behöver veta inför returen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!