Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Finns inget annat sätt – låt mig förklara varför

Foto: WWW.IMAGEPHOTOAGENCY.IT VIA WWW.IMAGO-IMAGES.DE / IMAGO IMAGES/GRIBAUDI/IMAGEPHOTO WWW.IMAGO-IMAGES.

Zlatan Ibrahimović öppnade dörren för landslaget och Janne Andersson öppnade dörren för Zlatan.

Det enda som behövdes var att skyttekungen tog förbundskaptenens ord och gjorde dem till sina. 

I fyra år har den heta potatisen som är Zlatans vara eller icke vara i Janne Anderssons landslag kastats fram och tillbaka. Medan förbundskaptenen ständigt har menat att då var då och nu är nu och att han fokuserar på spelarna som han vet är tillgängliga har Zlatan själv skojat runt i sociala medier, släppt landslagsflirtiga reklamfilmer och sedan erkänt att allt bara har varit ”en kul grej” för honom när det har pratas om att han eventuellt skulle kunna vara på väg mot en återkomst.

Så sent som i våras satt han i en intervju med Dplay och sade att han är klar, att när han slutade efter EM 2016 så slutade han och så är det med den saken. Nu låter det annorlunda i en intervju med Sportbladet, och samtalet mellan Zlatan och Janne kan inte bli någonting annat än av.

För att (nästan) citera statsministern, det får vara slutlekt nu. 

* * *

Att förbundskaptenen ska ringa och kolla läget när landets bästa fotbollsspelare ens lämnar en liten strimma ljus mellan landslagsdörren och dörrkarmen är en självklarhet, och det förstår han själv. Han säger att han tolkar uttalandena i den senaste intervjun på ett annat sätt än hur det har låtit tidigare, och att det naturliga är att de kommer att ha kontakt framöver. 

Han säger förvisso inte rätt ut att han själv kommer att lyfta luren, men det finns inget annat sätt. Låt mig förklara varför. 

Under VM 2018 hann man som svensk journalist knappt ta ett enda steg in i ett pressrum innan det kom fram någon reporter från Mexiko, Spanien, Ryssland eller Argentina och frågade varför Janne Andersson inte ville ha med Zlatan Ibrahimovic i det svenska landslaget.

Gång på gång fick man förklara läget, att Zlatan inte var uttagningsbar, att han hade slutat. Någonting han har bekräftat själv i efterhand, att det aldrig ens var på tapeten att han skulle vara med 2018 - ändå lyckades han få hela världen att tro att han var ratad.

Men det är inte likt Zlatan att låta någon annan bestämma över hans öde på det sättet som det har kommit att bli nu. Debatten den senaste tiden har snarare handlat om ifall inte Janne Andersson ska svälja sin stolthet och ringa ändå. Om inte förbundskaptenen ska göra sitt yttersta för att försöka övertala Zlatan att komma tillbaka.

Vinden har alltså vänt dit att saker och ting är upp till Janne Andersson, och hittills har han kunnat välja att inte ringa. Men Zlatan gör allt i sitt fotbollsliv på sina egna villkor, och så kommer det att bli den här gången med.

* * *

Baserat på de senaste årens turer, baserat på alla Zlatans uttalanden, Jannes vägran att ringa och erkänna att Sverige hade haft nytta av honom, baserat på att Zlatan alltid har kommit till slutsatsen att han är klar med landslaget skulle det så klart kunna vara på det sättet att han kommer till den slutsatsen nu med. Att det han säger i den senaste intervjun inte handlar om någonting annat än att han vill att Janne ska ringa så att han kan säga nej.

Men alldeles oavsett om det är på det sättet eller om det är så att öppningen verkligen är en öppning och vi får se en sensationell landslagscomeback så kommer det att ske på Zlatans villkor. Han såg till att det blev så i samma sekund som han tog förbundskaptenens ord och vände dem mot honom. 

Han har berättat för hela världen att han vill ha samtalet, Janne kan inte inte lyfta luren och ringa det. Resten är, som alltid, upp till Zlatan Ibrahimović.