Det finns inga ursäkter för Sverige

Janne Andersson inför VM-kvalet mot Grekland.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

Ett fullsatt Friends arena, stjärnor i högform och lagkaptenen tillbaka. 

Matchen mot Grekland kommer vid bästa tänkbara tillfälle för Sverige. 

Det finns inga ursäkter, det är bara tre poäng som räknas i kväll. 

Det märks att det är harmoni i landslagstruppen och att de svenska spelarna sprudlar av självförtroende efter 3-0-segern mot Kosovo. Förlustmatchen mot Grekland förra samlingen är glömd och lagd till handlingarna. Och den aningen bistra stämningen som för en kort stund infann sig i landslaget, efter den där förlusten i Aten, är bortblåst. 

Istället är det avslappnat från både förbundskapten Janne Andersson och de största stjärnorna. Det märktes tydligt under gårdagens sista presskonferens inför Sveriges måstematch. Janne Andersson skämtade med Victor Nilsson-Lindelöf om att ”Vigge” borde döpa sin son till Janne. Janne bjöd också på startelvan, 31 timmar före avspark. Inte för att det var någon skräll. Men att Blågult går ut med startelvan så långt i för väg hör inte till vanligheterna och förstärker bara bilden av att landslag i total harmoni.

Det var ren och skär fotbollsmagi

Emil Forsberg var också på sitt bästa humör när han klev upp på podiet och menade att Robin Olsen är den som är bäst i landslaget på att fördröja spelet vid rätt läge. Något som Olsen inte alls höll med om. Det var uppsluppet och avspänt. Att Sverige, vid en förlust mot Grekland, kan se VM-drömmen komma avsevärt längre bort, var de inget som verkade tänka på. Jag gillar självklart självförtroendet hos landslaget. Och det blir väl så här när flera av stjärnorna har prickat formen precis rätt.

Jag tänker framför allt på Alexander Isak, vars 2-0-mål mot Kosovo var ren och skär fotbollsmagi. Eller Emil Forsberg som under en längre tid nu har spelat på en helt annan nivå än alla i landslaget. Han har gjort lite som han velat. Hans självförtroende har växt både på och utanför planen, han liksom vet att han kommer att göra en bra match när han går in på Friends. 

Det är som att det är en den naturligaste grejen i världen. Straffen han slog senast var också ren och skär klass och visar att ”Mini-Foppa” inte har några nerver. Eller ta bara en sådan som Robin Quaison som levererat varje gång han fått chansen till ett inhopp. När Dejan Kulusevski är avstängd får han nu chansen från start.  

Friends kommer att koka

När dessutom lagkaptenen Victor Nilsson-Lindelöf är tillbaka, Albin Ekdal har lyft en nivå och där även Victor Claesson och Robin Olsen har vässat formen finns det liksom inte några ursäkter längre. Det är bara tre poäng som räknas för Sverige i kväll. De kommer att ha över 42 000 blågula supportrar i ryggen i kväll också. Och som de blev framburna mot Kosovo ska publikstödet inte underskattas. 

Dessutom har Sverige revansch att utkräva efter den senaste insatsen mot Grekland i Aten. Det ska heller inte underskattas. För det känns verkligen som att Blågult vill visa att de kan så mycket bättre, framför allt försvarsmässigt, än vad vi fick se i Aten. 

Friends kommer att koka. Sveriges hemmaborg står redo. Jag kan faktiskt inte komma på ett bättre tillfälle att möta Grekland än just i kväll. 

TV: Lindelöf tillbaka i landslaget 

Skämten med förbundskaptenen inför matchen