Sebastian Andersson. Foto: Niklas Larsson / BILDBYRÅNSebastian Andersson. Foto: Niklas Larsson / BILDBYRÅN
Sebastian Andersson. Foto: Niklas Larsson / BILDBYRÅN
Håkan Sjöstrand. Foto: Joel MarklundHåkan Sjöstrand. Foto: Joel Marklund
Håkan Sjöstrand. Foto: Joel Marklund

Fifas beslut om 48 lag delar herrlandslaget

Publicerad

ABU DHABI. Fifa har beslutat att VM-slutspelet ska innehålla 48 lag 2026.

Beslutet delar landslaget.

- Många är rädda att det ska bli ojämna matcher men den mest ojämna matchen på senare tid är ju en semifinal, säger förbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

- 48 lag låter jättemycket. Hälften är bättre tycker jag, säger Sebastian Andersson.

Det var under tisdagen som Fifa meddelade att de beslutat att utöka antalet lag i VM-slutspelet 2016 till 48 jämfört med 32 som det är nu.

President Gianni Infantino presenterade sitt förslag i december och under gårdagen meddelade Fifa att beslutet har klubbats.

Dubbelt så många grupper

Med förändringen ska även antalet grupper i VM-slutspelet bli 16 stycken, alltså dubbelt så många som dagens åtta.

Det skulle innebära att det blir tre landslag i varje grupp till VM-slutspelet 2026. Tanken är att två lag ska gå vidare från gruppspelet – vilket innebär att 32 lag ska göra upp i slutspelet.

Delade åsikter

I det svenska A-landslaget är det delade åsikter om beslutet.

- Det är Intressant att fotbollsvärldens utökas hela tiden och det är många länder som vill vara med på härligheten och många stora kontinenter som kommer in i det.

- Vi får se hur det blir, säger IFK Göteborgs högerback Emil Salomonsson.

Är det bra eller dåligt?

- Både och tror jag. Som det är nu är det väldigt hög kvalitet på VM och väldigt många länder med bra kvalitet som är med och även bra landslag som inte kommer med. Då blir det exklusivt.

- Jag gillar formatet som det är nu. Men de vill hela tiden utöka och hitta nya möjligheter till intäkter.

IFK Norrköpings anfallare Sebastian Andersson anser att 48 lag är aningen för många.

- Jag har läst om det kort bara men spontant låter det lite för mycket, säger han.

Är du rädd att det blir lägre kvalitet på mästerskapet?

- Det blir lite utdraget och det känns som det blir lite för många lag. 48 lag låter som jättemånga för mig. Hälften är bättre tycker jag.

Svenska fotbollförbundets generalsekreterare ser både nackdelar och fördelar med ett utökat mästerskap 2026.

- Vi har precis fått informationen och detaljerna inte är klarar. Jag förstår de olika aspekterna där Europa har väldigt många lag och där de övriga kontinenterna inte riktigt har lika många.

- Sedan finns det en kommersiell aspekt på det hela. Det kan man också se på olika sätt, säger Sjöstrand.

Många är rädda att det ska bli mer ojämna matcher och att de nya länderna som kommer in inte har någon chans att vinna ändå?

- Men blir det så? Vem hade trott att Island och Wales skulle gå så långt som de gjorde i senaste EM-slutspelet till exempel. Sedan får vi inte glömma att den kanske mest ojämna matchen på senare tid är en semifinal. (Brasilien-Tyskland 1-7 under VM i Brasilien 2014)

- Det är för tidigt att säga hur det blir när vi inte har alla detaljer. Det är vårt att kolla på möjligheterna och det enda som är konstant är någon form av utveckling och förändring.

- Man ska vårda och värna det stora och det finns också saker som gör att man kollar på hur man kan förändra och utveckla.

Förbundskaptenen Janne Andersson vill inte uttala sig i sakfrågan då han inte är tillräckligt insatt.

- Jag vill inte säga något om det förrän jag har satt mig in exakt hur formerna för det ser ut. Då ska jag ge dig ett bättre svar. Men generellt sett tycker jag det är bra att så många som möjligt får chansen att vara med.

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag