Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Otroligt glad över stödet jag har fått”

Alexander Isak på planen under mötet med FäröarnaFoto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN

Alexander Isak utsattes för rasism under bortamatchen mot Rumänien. 

Efter EM-kvalets avslutande hemmamatch mot Färöarna berättar anfallaren om stödet han fått - och det som uteblivit.

– Jag har fått det på nästan alla olika sociala medier, det värmer att få det, säger han.

När Sverige mötte Rumänien i Bukarest under EM-kvalets näst sista omgång avbröts matchen tillfälligt under några minuter i andra halvlek. Detta på grund av rasistiska tillmälen som riktats mot Alexander Isak från hemmapubliken. 

Efter 3-0-segern hemma mot Färöarna under måndagskvällen berättar Isak om stödet han fått sedan matchen mot Rumänien. 

– Jag har fått jättemycket stöd och folk har visat mycket respekt. Det är jag otroligt glad över. Det är klart det är tråkigt, men vi får gå vidare från det och hoppas att rätt saker sker, säger han.

Vad betyder det stödet för dig?

– Jag tycker att jag själv hanterade det ganska bra och kunde blockera ut det mesta, men det är klart att stödet värmer ändå. Jag har fått det på nästan alla olika sociala medier, sms och lite överallt. Det värmer verkligen att få det. 

Har inte hört någonting från Uefa

Han får också frågan om han har tagit någon särskilt hjälp, till exempel av landslagets idrottspsykolog Daniel Ekvall för att bearbeta det som hände.

– Det är klart att det är från person till person. Jag har inte behövt det faktiskt, det har varit mycket glädje som har tagit över med tanke på att vi har gått till EM så det har varit väldigt glatt i hela laget, hos mig också. 

Har du hört någonting från det rumänska förbundet eller Uefa?

– Nej, ingenting.

Får en sådan här incident dig att vilja engagera dig mer i frågan om rasism?

– Absolut, jag är engagerad redan och det är ett stort problem i samhället. Det är en viktig fråga, och när sådant här händer så väcks det och tas upp mer, och det är viktigt, säger Isak.