Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Får inte ledigt från sina jobb – missar matchen

Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN

En nyckelspelare har slutat, en annan stannar hemma av familjeskäl. Och ytterligare två spelare saknas eftersom de inte får ledigt från sina jobb.

Ett redan nederlagstippat Lettland ser på förhand helt chanslöst ut i EM-kvalmatchen mot Sverige.

– Det är klart att det är bra. Det är synd om dem, men det är bra, säger Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson.

Sex raka förluster och minus 28 i målskillnad. Lettland har haft det tufft i kvalet till fotbolls-EM. Nu saknas dessutom flera nyckelspelare inför torsdagens match mot gruppettan Sverige på Gamla Ullevi.

Mest anmärkningsvärt, och något som säger en del om ländernas skilda förutsättningar, är att Kristine Girzda och Renate Fedotova tvingats stanna hemma i Lettland för att jobba.

”Några av våra spelare spelar inte bara fotboll varje dag utan arbetar också. Tyvärr är situationen sådan”, säger lettiske förbundskaptenen Didzis Matiss till förbundets webbplats.

”Väldigt stora skillnader”

De svenska spelarna lider med de lettiska motståndarna och deras sämre förutsättningar, trots att det förmodligen gynnar Sverige sportsligt.

– Det är främmande för oss som lever och har de här förutsättningarna som vi har. Men det är så här det ser ut, många landslag får jobba hårt för att ens få några bra förutsättningar alls. Men att spelare måste välja så här 2020, det är så klart otroligt tråkigt, säger Rosengårds Caroline Seger.

– För oss är det fullt fokus oavsett vad de har för spelartrupp, men det är fortfarande väldigt stora skillnader i olika landslag. Man får hoppas att det jämnar ut sig, säger Chelseas Jonna Andersson.

Ett ännu större lettiskt avbräck är att Olga Sevcova måste stanna hemma av familjeskäl. Sevcova är Lettlands viktigaste anfallare och var den som gjorde lagets mål i 1–4-förlusten hemma mot Sverige förra hösten. Utan Islandsproffset tappar laget sitt spetsigaste vapen framåt.

Lagkaptenen slutade

Lägg därtill att Marija Ibragimova, tidigare både lagkapten och förstamålvakt och den som stod mot Sverige senast, har lagt av, och det står klart att det är ett stukat Lettland som kommer på besök.

Inför förra matchen mellan länderna pekade Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson ut just Sevcova, Ibragimova och mittfältaren Karlina Miksone som Lettlands tre nyckelspelare. Nu är bara den sistnämnda med.

– Sevcova är en av deras absolut bästa, och målvakten är inte heller kvar längre. Det är helt klart en försvagning. Det är klart att det är bra. Det är synd om dem, men det är bra, säger Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson.

I slutändan kan målskillnad bli viktig i kampen med Island om gruppsegern. Gerhardsson inser att möjligheterna till att göra många mål ökat genom de lettiska avbräcken.

– Ja, absolut, säger Gerhardsson.

– Tittar man på den prestationen som vi gjorde i Lettland så var vi absolut inte nöjda, vi ska prestera bättre. Exakt vad det betyder i antal mål, det kan man prata om efteråt. Men vi ser ju en möjlighet att vinna den här matchen. Vi har sett till att skaffa oss ett försprång på Island när det gäller målskillnad, så det hoppas jag att vi kan fortsätta med i morgon.