Experten tippar – så slutar EM-grupperna

Foto: TOLGA BOZOGLU / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Nu är EM-lottingen avklarad.

Här tippar SportExpressens Daniel Kristoffersson grupperna.

Så tror experten att det går för Sverige.

Grupp A 

1. Italien 

2. Schweiz 

3. Wales

4. Turkiet 

Kommentar: 

Känns som en av de jämnare grupperna. Ingen given slagpåse här och där Italiten inte är lika stora favoriter som vi vant oss vid med tanke på resultaten de senaste åren. Lär vara revanschsuget efter uttåget i VM-kvalet innan Rysslands-VM och jag tror också man vinner gruppen. Wales kan nog skrälla och bli inte förvånad om de tar sig vidare. 

Grupp B 

1.Belgien

2.Danmark 

3.Finland

4.Ryssland

Kommentar: 

Belgien gick som tåget i kvalet och gjorde hela 40 mål, mest av alla. Kommer att få bära favorittitlen till gruppsegern och även fara en utmanare om att bli slutsegrare, med tanke på hur många storstjärnor som finns i truppen. Danmark är favoriter till andraplatsen, men här känns det också vidöppet. Finland, med Teemu Pukki, som var med i toppen av skytteligan i kvalet, kommer säkerligen bli en otrevlig överraskning för många. 

Grupp C 

1. Nederländerna 

2. Österrike

3. Ukraina 

4. Play off-lag (Georgien/Vitryssland/Nordmakedonien/Kosovo

Kommentar: 

Känns som en drömlottning för Nederländerna som har fått ordning på grejerna hyfsat efter några sämre år. Memphis Depay vann assistligan i kvalet och jag har svårt att se något annat lag än Holland vinna gruppen. Sedan är det vidöppet om plats 2-3, medan Play off-laget som lottas in  kommer att bli sedvanlig slagpåse. 

Grupp D 

1. England 

2. Kroatien 

3. Tjeckien 

4. Play off-lag (Norge/Israel/Serbien/Skottland)

Kommentar: 

England och Kroatien kommer att göra upp om förstaplatsen. Harry Kane vann skytteligan i kvalet och är han skadefri blir han så klart Englands nyckelspelare. Kroatien har inte samma spets, men har en bra bredd. Tjeckien och något av Play off-lagen gör upp om tredjeplatsen. Lars Lagerbäcks Norge hade nog inte sagt nej till att vara underdog i denna grupp. 

Grupp E 

1. Spanien 

2. Sverige 

3. Polen 

4. Play off lag (Bosnien-Hercegovina, Slovakien, Irland, Nordirland) 

Kommentar: 

En på förhand rätt jämn grupp där Spanien så klart är favoriter. Har också en stor fördel av att spela på hemmaplan och Sverige har fått tuffast tänkbara öppningsmatch då man möter Spanien i Bilbao. Allt annan än en förlust är en skräll. Men Sverige bör ha fina chanser att komma tvåa. Frågan är hur Janne Anderssons gäng reagerar på att nu vara favoriter till andraplatsen. 

Grupp F 

1. Tyskland 

2. Frankrike 

3. Portugal 

4. Rumänien/Island/Bulgarien/Ungern

Kommentar:  

En av de tuffaste grupperna som lottats till ett mästerskap på många år och då spelar det ingen roll vilket det fjärde laget blir. Tyskland går alltid bra i mästerskap så det känns som de får vara knappa favoriter. Frankrike gör upp med Portugal om andraplatsen. Har svårt att se något av Play off-lagen skrälla här och det känns som att  plats ett, två och tre är spikad redan nu. 

TV: Janne Andersson om att de slapp mardrömsgruppen

”Glad att han valde som han gjorde”