Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ex-landslagsstjärnan skickade penisbilder

Gunilla Axén.
Foto: / © Bildbyr?n
Lars-Åke Lagrell.
Foto: MIKAEL FRITZON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Fotbollförbundets lokaler i Solna.

Gunilla Axéns uppgifter om sexuella trakasserier har skakat om svensk fotboll.

Nu kan SportExpressen avslöja att en av spelarna som skickat penisbilder till Axén är en meriterad före detta landslagsstjärna som även pekas ut i Svenska fotbollförbundets interna utredning.

– Det kan jag inte förneka, det kan mycket väl ha hänt, säger spelaren till SportExpressen.

I lördags kväll berättade Gunilla Axén, som efter en framgångsrik spelarkarriär arbetade på Svenska fotbollförbundet i 17 år, för Aftonbladet om hur hon som anställd fick penisbilder skickade till sig från spelare i herrlandslaget. 

Axéns berättelse har skakat om fotbolls-Sverige, och förbundet har startat en utredning gällande de sexuella trakasserier som Gunilla Axén ska ha utsatts för. 

– Mitt ansvar nu är att ta reda på vad som har hänt och hur vi agerade och sedan se till så att vi hanterar den här saken i dag på bästa sätt. När jag får information om något sånt här så har vi nolltolerans oavsett om det har hänt nu eller för 10-15 år sedan, sa förbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand i måndags. 

Axén gjorde aldrig någon anmälan och vill inte gå ut med namn på spelarna. 

Lars-Åke Lagrell kritiserad

Lars-Åke Lagrell, tidigare ordföranden i fotbollförbundet, har ifrågasatt Axéns vittnesmål.

– Jag tror på våra spelare, sa Lagrell i ett hårt kritiserat uttalande – och tillade att han tycker att det är “dumheter” att starta en utredning.

Enligt uppgifter från flera väl insatta källor är en av de spelare som vid ett flertal tillfällen ska ha skickat bilder med sexuellt innehåll till Gunilla Axén en välmeriterad före detta landslagsspelare.

Uppgifter som även får stöd i Svenska fotbollförbundets interna utredning.

Vill be om ursäkt

När SportExpressen når den före detta landslagsspelaren säger han att han kan ha skickat penisbilder till Axén, men att han i så fall inte minns det. Han säger att han inte har någon kommunikation med Axén och att de egentligen bara har träffats på en förbundsfest för 13 år sedan. 

– Det kanske har hänt... Jag kan varken säga bu eller bä. Det är djupt beklagligt om det har hänt och hon tog illa upp. För hon är en så trevlig tjej att det skulle vara för jävligt i såna fall, säger han. 

Att han inte minns ska enligt honom själv bero på ett kraftigt alkoholintag.

– Det skulle det bero på naturligtvis. Det var så längesen att... ja, det kan ha hänt. Det kan jag inte förneka, det kan mycket väl ha hänt. Ja, säger jag. 

Men såg du inte bilder eller meddelanden i din telefon dagen efter? 

– Nej, inte som jag minns det. Det var så längesen. 

Men du menar att det bara kan ha skett vid just det här tillfället?

– Det kan bara ha varit den gången. Det måste det vara. 

Vi har säkra uppgifter som säger att det är du.

– Om det nu är så illa att det är jag som har gjort det så måste jag ju stå för det naturligtvis. Det är inte meningen att en massa andra ska bli misstänkliggjorda om det är jag som har gjort fel. 

Även om han säger att han inte minns huruvida han har skickat penisbilder eller inte så vill den före detta landslagsspelaren skicka en ursäkt till Gunilla Axén.

– Då får man stå för det och bara beklaga. Har man så dåligt omdöme... Då får man stå sitt kast, man tar inte alltid bra beslut. Så är det bara. 


LÄS MER: Nobbar Skavlan – efter skandalen.

Axén: "Bra att han kliver fram"

Gunilla Axén ser positivt på uttalandet från den tidigare landslagsstjärnan, men ifrågasätter de svävande svaren:

– Självklart är det luddigt om han inte vet, då är det egentligen inget erkännande men det är klart att han känner på sig att han har gjort det. Det tror jag, säger Gunilla Axén som nu hoppas att fler vågar ta ansvar för sina handlingar.

– Det är bra att han kliver fram och att det kommer upp till ytan. Samtidigt får jag en slags upprättelse att jag inte ljuger som Lars-Åke Lagrell påstår, att det finns en sanning i det jag har sagt.