Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Syns inte ens – och det är enormt häftigt”

Janne Andersson.Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Alexander Isak.Foto: XUNPLO / BILDBYRÅN

Flera unga svenskar har tagit stora kliv ute i fotbolls-Europa den senaste tiden.

Här går Sveriges förbundskapten Janne Andersson igenom fem av de största genombrotten.

Alexander Isak, Real Sociedad

– Jag såg ett sammandrag av matchen mot Real Madrid. Jag har sett honom till och från. Det som är häftigt, och det pratade vi om efter, är att det inte syns att han är en ung kille som är ny på den här nivån. Han är en spelare som är på den nivån. Det kanske kan komma in en lite lovande kille och göra en dragning, man tänker att ”honom får vi hålla koll på”. Men Alexander spelar som en spelare gör på den nivån. Hela hans sätt. Det är enormt häftigt. Han har vuxit in i den kostymen på ett självklart sätt. Det är fantastiskt. Man ska inte jinxa någonting, men han fyller ju 21 i år. Han är inte lastgammal. Det finns utvecklingspotential i honom, fotbollsmässigt och fysiskt. Han kommer inte att bli sämre. Tittar man tillbaka var det ju frågetecken vad gällde forwards i landslaget för ett par år sedan. Vi fick ett tomrum efter Zlatan, det går inte att komma ifrån. Den vanligaste frågan jag fick handlade om vilka som skulle spela. Idag känns det fantastiskt roligt.

Robin Quaison, Mainz

Foto: SASCHA STEINBACH / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

– Han har tagit stora kliv. Det är svårt att säga exakt varför. Han är en spelare som många andra, får man förtroende och får spela, då finns det en kvalitet i honom. Jag tror också att komma med i ett landslag och lyckas där ger ett självförtroende som man tar med sig tillbaka till klubblaget. Får man spela och göra det så bra som han gjorde under förra året, då har han självförtroende med sig till klubblaget. Det är en utvecklingsprocess. Det är jätteroligt att följa. Det finns samtidigt ingen formel. Han var uttagen på ett par samlingar men blev skadad. Sedan var han ute. Det är den spelaren jag har sett mest utan att se honom. Jag var nyfiken på honom ett tag innan han kom med. Nu spelar han och hos oss. Det är roligt.

Sebastian Andersson, Union Berlin

– Det är en sådan spelare som jag har följt sedan han var liten, höll jag på att säga. Han var i Ängelholm. Jag försökte värva honom till Norrköping, men det gick inte, utan då gick han till Kalmar. Sedan till Djurgården. Sedan blev han min sista värvning i Norrköping. Jag insåg att Emir Kujovic skulle försvinna. Stor, stark, bra huvudspelare och målskytt. Då lyckades vi värva honom. Jag har alltid tyckt att det har funnits en jäkla potential i Sebban. Men han har inte använt sina styrkor tillräckligt bra. Han är stark som en oxe och har ett huvudspel som nästan är unikt. Han toppar ju all statistik för duellspel i Tyskland. Det är inte vilka mittbackar som helst han möter. Han har hittat rätt nu. Jag är inte överraskad över att det går bra för honom. Det har funnits stor potential i honom i många år.

Dejan Kulusevski, Juventus

Foto: ANDREA STACCIOLI / INSIDEFOTO BILDBYRÅN

– Dejan har unika egenskaper i sitt driv med bollen. Han skapar lägen för sig själv eller sätter sina kompisar i väldigt bra lägen. Det är roligt att det kan gå så snabbt. Jag hade lite halvkoll på honom eftersom han har varit med i våra ungdomslandslag, men inte full koll innan han exploderade här under hösten. Det var ju mål och assist varje match. Mot bra motstånd. Det är helt fantastiskt. Vi får se nu hur det blir med Juventus. Han har avgörande egenskaper som spelare.

Mattias Svanberg, Bologna

– Han har kanske fått spela lite mindre än vi hade hoppats, men han har haft en bra utveckling, vi pratar om Serie A och är född 1999. Han kan spela i alla roller på mittfältet, ytterforward och forward om han vill det. Men hos oss är det innermittfältare han vill spela. Det är där jag känner honom närmst. Där spelar han oftast. De spelar lite olika där nere, lite med femmannamittfält och ibland med något annat. Han är bra centralt i banan, han är bolltrygg, jobbar hårt och har bra koll runt sig. Han är mogen trots sin ungdom och har en oerhört seriös attityd till allting.

 

LÄS MER: Janne Andersson: ”Jag var otroligt ledsen”