Henry Winter. Foto: / THE DAILY TELEGRAPHHenry Winter. Foto: / THE DAILY TELEGRAPH
Henry Winter. Foto: / THE DAILY TELEGRAPH
Foto: NILS PETTER NILSSON/OMBRELLO / OMBRELLO NETWORKSFoto: NILS PETTER NILSSON/OMBRELLO / OMBRELLO NETWORKS
 Foto: NILS PETTER NILSSON/OMBRELLO / OMBRELLO NETWORKS

Engelska kritiken mot Sverige efter matchen

Publicerad

KIELCE. Håkan Ericson ställde upp med fel startelva. 

Det menar engelska The Times krönikör Henry Winter. 

– Carlos Strandberg borde ha startat. Vi är många som blev förvånade över att han var på bänken, säger han. 

Sveriges EM-premiär är avklarad. 

Det blev 0-0 mot favoriten England efter att Linus Wahlqvist bränt en straff i den 81:a minuten. IFK Norrköpings högerback slog bollen löst i mitten - och Jordan Pickford kunde rädda den. 

Henry Winter förvånad

I England är reaktionerna blandade. The Times krönikör Henry Winter menar att han dels blev överraskade över att Carlos Strandberg bänkades. Men också att Linus Wahlqvist tog straffen. 

– Jag blev väldigt förvånad över att Carlos Strandberg var bänkad. Han är en väldigt bra spelare och borde ha startat. Det visade han när han kom in.

– Men annars är jag imponerad över spelintelligensen hos flera av de svenska spelarna. Som Melker Hallberg, och Kristoffer Olsson. De hade ett bra passningsspel och spelade smart, säger The Times krönikör Henry Winter. 

Vad säger du om straffen och straffsituationen?

– Det som alltid förvånad mig är när spelaren som blir fälld själv tar straffen. Vi har pratat pratar om det här i England mycket. Jag minns att vi hade en diskussion angående Thierry Henry om han skulle ta straffar. 

– Arsène Wenger sa då att han inte gillade att spelarna som fälldes tog straffarna på grund av att de kunde vara distraherade för att de hade ont eller var förbannade eller liknande. Men Henry sa att han alltid skulle ta dem oavsett om det var han som blev fälld eller inte. 

"Måste göra det bra"

Winter menar att han blev överraskade när IFK Norrköpings högerback klev fram. 

– Så jag blev lite förvånad när det var Wahlqvist som skulle ta straffen och att han lägger den i mitten. Ska du göra en Panenka-straff måste de vara bra.  Men Pickford gör en fantastisk räddning vilket var viktigt för honom själv och för England. 

– Men England vet allt om straffar, de har börjat förbereda sig på straffar nu med tanke på vad som hänt i tidigare mästerskap. 

Hur ser du på Englands chanser i turneringen efter det här? 

– Vi har några spelare som är väldigt bra individuellt men sedan har det handlat mycket om de som inte är här. Hade vi haft Marcus Rashford med till exempel hade han kunnat hota Sveriges backlinje på ett helt annat sätt med sin snabbhet. 

– Det kommer att bli svårt. Många spelare är trötta efter en lång säsong och flera av de bättre lagen ger inte bort bollen som Sverige gjorde. Inför ett mästerskap brukar jag få frågan om jag ska lämna bilen på kort- eller långtidsparkeringen på Heathrow. 

– Nu har jag lämnat den på långtidsparkeringen så vi får se hur det går, säger Winter med ett skratt. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag