Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”En miljon arbetare här lever i usla förhållanden”

Dåvarande Fifa-presidenten Sepp Blatter skakar hand med schejk Mohammed bin Hamad al-Thani.Foto: AP
Aktivister protesterar utanför Fifas kongress i Zürich Foto: EPA TT NYHETSBYRÅN
VM-bygget i Qatar pågår för fullt
Om fyra år ska arenorna stå klara

DOHA/STOCKHOLM. Sveriges januariturné i Qatar går mot sitt slut.

Medan delar av världen börjar markera mot gulfstaternas fotbollsprojekt väljer Svenska fotbollförbundet en annan väg.

SportExpressen har besökt byggplatsen för VM 2022.

En hinna av fukt ligger över varje ansikte runtomkring oss – värmen i Dohas utkant är överrumplande. Det är den här årstiden som VM-slutspelet om nästan exakt fyra år ska äga rum.

En indisk taxichaufför plockar upp oss på väg ut till Education City Stadium, en av de VM-arenorna som ligger närmast Doha centrum och den som Svenska Fotbollförbundet besökte under sin vistelse under Januariturnén. Chauffören heter Prakash. Han är 45 år och har jobbat åt taxibolaget Uber de senaste tre åren. Han kommer från en mindre stad utanför New Dehli, har tre barn och en fru hemma i Indien. 

Han jobbar sju dagar i veckan, ibland 14 timmar per dygn, sex månader i sträck.

– Jag tycker att jag har det bra, säger han. 

– Jag kan skicka hem en del pengar varje månad. När jag kör taxi här tjänar jag omkring 1700 riyal per månad (cirka 4 000 kronor i månaden.) Med dem ska jag försörja min familj hemma Indien. 

”Ibland är jag väldigt trött när jag kör”

Prakash stannar vid Gate 2 utanför Education City Stadium. Arenan och området omkring den är en enda stor byggarbetsplats. Värmen olidlig. Det ligger ett ljust täcke av damm runt hela arenaområdet. Borrmaskiner och stålklingor slås mot varandra, det ekar från verktygen med bara sekunders mellanrum. 

– Det blir väldigt långa arbetsdagar här och ibland är jag väldigt trött när jag kör, men jag ska inte klaga. De finns de som har de värre. Mitt pass är inte konfiskerat och jag kan åka hem när jag vill. Om min fru behöver mig eller det händer något akut, kan jag flyga hem. Det är jag tacksam över. Många av mina vänner, som jobbar på byggena här, har inte den möjligheten, säger Prakash och nickar mot den väldiga kolossen.

Prakash kör i väg i sin Uber-taxi

***

Om många höjde på ögonbrynen när Qatar tilldelades mästerskapet 2010 var reaktionerna av en annan sort när FBI slog till mot den FIFA-ledning som övervakat och genomfört valet av värdland några år senare. 

I den exekutiva FIFA-kommitté som gav Qatar VM satt förutom Sepp Blatter bland annat Jack Warner (Trinidad & Tobago), Chuck Blazer (USA), Chung Mong Joon (Sydkorea), Michel Platini (Frankrike), Nicolas Leoz (Paraguay), Franz Beckenbauer (Tyskland), Mohamed Bin Hammam (Qatar), Worawi Makudi (Thailand). Samtliga stängdes av för korruption. För Vitaly Mutko (Ryssland) blev det livstids avstängning av IOK efter dopinganklagelser – men beslutet har ändå inte omprövats i efterhand.

Bakgrunden till att landet, som helt saknar fotbollsframgångar eller relevant fotbollshistoria, vill arrangera turneringen är i grund och botten renodlat politisk. Förklaringen går att hitta i den qatariska regimens offentliga strategidokument, kallat “National Vision 2030”.

“During the reign of His Highness Sheikh Hamad bin Khalifa Al Thani, the Father Emir, May God Protect Him, Qatar National Vision 2030 has been launched to serve as a clear roadmap for Qatar’s future.", lyder introduktionen.

Över 1000 gästarbetare har omkommit

Sport identifieras snabbt som ett verktyg för att nå flera målsättningar, och satsningen består av flera delar. VM är en, den statliga investeringsfonden – Qatar Sports Investments – köp av Paris Saint Germain en annan.

Turneringen kommer alltså hit i november 2022, men invändningarna är otaliga. Det är inte bara de väldokumenterade problemen runt arenorna, där mer än 1000 gästarbetare har förlorat livet under det så kallade “Kafalasystemet”, som gör landet till ett kontroversiellt val av värdnation. Likt flera av sina grannländer är Qatar en diktatur med kraftiga inskränkningar av mänskliga rättigheter. Homosexualitet är olagligt. Kvinnans roll särskilt utsatt. Yttrandefrihet råder inte. Att överge sin muslimska tro är, enligt lag, förenat med risk för dödsstraff (något som dock aldrig inträffat ännu).

En toalett på bygget i Qatar
Drygt 1000 personer har omkommit i olyckor på arenabyggena på grund av den bristande säkerheten

***

Runt oss färdas lastbilar i strid ström. De många migrantarbetarna ser ut att ha det aningen svettigt när de lastar på, lastar av och skeppar vidare material. Många går med sjalar över huvudena, hela kroppar är täckta av overaller och solglasögon.

Efter en kort stund får vi tag på en man från Nepal.

– Jag trivs helt okej här. Jag tjänar 700 riyal per månad och jobbar sju dagar i veckan. I snitt tio timmar per dag. Mitt pass har företaget tagit och jag kan inte åka hem när jag vill, men jag får i alla fall ut mina pengar varje månad. Pengarna är bra jämfört med vad jag hade tjänat hemma, det går inte att jämföra. Sedan kan jag skicka hem en del till familjen och det betyder så klart mycket, säger han.

Jag har många vänner som inte alls har det lika bra

Han kisar lite. Det framgår att han har jobbat här de senaste två åren och är inställd på att jobba tills dess att VM inleds 2022.

– De finns de som inte får det och det är inte bra. De har blivit bättre villkor för oss som jobbar med VM-arenorna men jag har många nära vänner som inte alls har det lika bra. De tjänar mindre och jobbar på byggen vid vägen och vid andra byggnader. Där skulle jag inte vilja jobba, säger han.

***

Det är inte bara Qatar av Gulfstaterna som gör sitt yttersta för att använda fotbollen i politiska syften. Banden mellan området och europeisk fotboll blir hela tiden tydligare, speciellt så här års. Många europeiska fotbollsklubbar och landslag har gjort det till vana att förlägga sina träningsläger i Förenade Arabemiraten (Dubai) eller just Qatar. Dessutom spelas den italienska supercupfinalen mellan Juventus och Milan i Saudiarabien.

Omvärldens sätt att engagera sig i dessa fotbollspolitiska projekt har väckt olika sorters reaktioner. Det finns många exempel på motstånd, och de blir hela tiden fler. 

Flera klubbar bojkottar att resa dit

Malmö FF avstod från en träningsturnering i Dubai efter supporterkritik 2016. Förra vintern försökte Häckens supporterförening stoppa ett träningsläger på samma ort. Bayern Münchens fans har länge protesterat mot klubbens träningsläger i Qatar. Förra veckan meddelade FC Köpenhamn att man “slutar åka till Dubai” på grund av “situationen för mänskliga rättigheter i landet”. Protesterna mot den italienska cupfinalen i saudiska Jeddah har blivit högre. Förra veckan valde den finska landslagsspelare Riku Riski att inte följa med sitt landslag till träningslandskampen mot Sverige i Qatar av samma skäl.

Hos Svenska Fotbollförbundet resonerar man annorlunda.

– På en rak fråga när jag ställer den, vad är bäst, är det bäst att vi markerar hemifrån eller att vi är på plats? Nej, var på plats, fortsätt vara på plats och driv på de här frågorna. Det gör skillnad. Och när vi får den informationen och med den kunskapen som de besitter, så väger de ganska tungt i sammanhanget, säger generalsekreteraren Håkan Sjöstrand.

Vilka har ni träffat här nere?

– Vi har träffat FN:s fackliga organ för gästarbetare, internationella byggfacket, svenska ambassaden, supreme commiteé som jobbar med VM-projektet här nere och även Qatars förbund. Under måndagskvällen träffade vi bland annat ett 30-tal gästarbetare som inte lever under bra förhållanden, de hade till exempel inte fått ut sina pass. Vi har också besökt en arena där det byggs.

Över en miljon arbetare här lever under bedrövliga förhållanden

Vad kände du när du mötte dem som inte hade fått ut sina pass?

- De som vi träffade jobbade inte med arenabyggen. De är ungefär 30 000 som jobbar med arenabyggen och där har villkoren blivit förbättrade. Men du har över en miljon arbetare till här som lever under bedrövliga förhållanden, och det var några av dem vi träffade. Tänk er själva om vi inte skulle få en decemberlön, vilket liv det skulle bli hemma. 

Var det något ni framförde när ni träffade Qatars förbund?

– Ja, vi har följt upp de mötena och framför allt vilka förbättringar som har skett. Men sedan har vi fört fram att när det kommer hit en massa människor måste servicesektorn också angripa och ta tag i och säkerställa att de finns bra villkor för de som jobbar där. Det är helt omänskliga förhållande och de kan vi inte acceptera på något sätt.

Håkan Sjöstrand på träningslägret i QatarFoto: NIKLAS LARSSON / BILDBYRÅN

Vad är Qatars förbunds reaktion när ni säger att ni inte tycker att det är okej?

- Vi framför det här tillsammans med de nordiska förbunden och de tar det till sig. Primärt har de förbättrat villkoren för de som jobbar med VM. Men vi tycker frågan måste breddas. Vi kommer också skriva till Fifa och Uefa om vad vi ser och märker här.

Johan Lindholm, ordförande i Byggnads, var med förbundet och visade runt samt deltog på mötena. 

- I grunden är jag emot att länder som inte ställer upp och står upp för mänskliga rättigheter får arrangera ett sånt här typ av arrangemang. Men nu är beslutet fattat och jag har träffat dem här, och de sista de vill är att vi inte ska vara här och hjälpa till.  

Hur ser du på att förbundet åker hit och spelar träningslandskamper?

- Jag hoppas du fick svaret av svenska fotbollförbundet. Jag är här eftersom byggnadsarbetare far illa och i det här fallet är det upp till 1000 som har fått sätta livet till hittills. Och det är inte acceptabelt. Därför måste vi sätta tryck på Fifa och Qatars regering.

***

Den nepalesiske gästarbetaren börjar mödosamt röra sig tillbaka mot sina sysslor. Den här arbetsdagen har troligen fler timmar kvar än man kan föreställa sig.

I ögonvrån ser vi samtidigt en ordningsvakt som närmar sig med raska steg. Han tar bilder på våra id-handlingar. På vägen ut stoppas taxin som kör oss från platsen. En vänlig men bestämd säkerhetsvakt ber oss radera bildmaterial och filmer. Det är förbjudet. Han tillägger att Qatars fotbollsförbund har filmer och bilder vi kan få om vi vill publicera.

Det är eftermiddag och dammet yr fortfarande i solen. I bakgrunden skymtar vi en grupp migrantarbetare som hämtar mer material. Om fyra år är de klara.