Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"En besvikelse att inte var med"

Oscar Hiljemark blev klar för Panathinaikos i torsdags. Bara dagar senare kallades han in till landslaget. Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Hiljemark har varit en del av de flesta av Janne Anderssons trupper. Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

MINSK. Oscar Hiljemark har haft ett par hektiska dagar bakom sig. 

Eller vad sägs om en blixtinkallning till landslaget och ett klubbyte?

– Jag var i Aten och hade precis vaknat när Janne ringde mig, säger Hiljemark. 

Oscar Hiljemark senaste veckor har varit något av en berg- och dalbana. När Genoa drog i gång Serie A-säsongen mot Sassuolo och Juventus fanns svensken inte med i matchtruppen. Det var ganska tydligt redan då att svensken var nära en flytt bort från Italien. Frågan var bara till vilken klubb?

När Janne Andersson tog ut den svenska landslagstruppen till VM-kvalet fanns Hiljemarks namn inte bland de uttagna. I stället satsade förbundskaptenen sina kort på Gustav Svensson, Jakob Johansson, Albin Ekdal, Alexander Fransson och Sebastian Larsson.

Samtidigt var Hiljemark mitt under en pågående silly season-rysare. Till slut blev en flytt klar. Med en halvtimme kvar på transferfönstret presenterades svensken av grekiska Panathinaikos.

– Överraskande nog var jag lugn trots omständigheterna. Övergången blev klar med 30 minuter kvar av transferfönstret, haha. Det var lite saker som hände där på slutet, men annars var jag iskall, säger Hiljemark när SportExpressen träffar honom utanför landslagshotellet i Minsk.

På fredagen meddelade Janne Andersson att Hiljemark skulle ersätta ryggskadade Albin Ekdal i truppen - och den nyblivne Panathinaikos-spelaren åkte på en blixtinkallelse.

– Det känns superbra att vara här. Jag hade det inte på känn, jag var i Aten och hade precis vaknat när Janne Andersson ringde mig. Det var en positiv överraskning.

"Är man med i leken får man leken tåla"

Vad ser du framför dig?

– Vi ska gå in och göra en bra insats och förhoppningsvis ta med tre poäng. Det var en besvikelse att inte vara med i truppen från början, jag vill alltid vara med i landslaget och bidra. Men som alltid i den här världen, så är det bara att ta och gå vidare.

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Konkurrensen på det svenska mittfältet är stenhårt. Albin Ekdal, Jakob Johansson, Gustav Svensson, Sebastian Larsson och Hiljemark konkurrerar alla om två platser. Efter att ha startat mot Vitryssland i VM-kvalet blev det en bänkplats mot Frankrike. Tvära kast med andra ord. Men Hiljemark har inga problem med att infinna sig i situationen.

– Jag har haft en bra dialog med Janne, men som alltid är det en konkurrenssituation. Janne valde ett annat val mot Frankrike och det är inte så mycket att orda om. Det är den världen vi lever, är man med i leken får man leken tåla. Nu är jag här och vill bidra med det jag har att erbjuda, säger han.

Hade anbud från Italien

Du är klar för Panathinaikos, berätta hur det känns?

– Det känns fantastiskt bra. Otroligt kul och inspirerande att få komma till Panathinaikos. Rent levnadsmässigt så tror jag att det kommer vara fantastiskt, det finns en del svenskar. Dessutom fick jag en bra känsla för klubben och deras projekt, samt hur de ser på mig som spelare.

Var det aktuellt att stanna kvar i Italien?

– Målet var att hitta en klubb där man är med och slåss om titlar.

Hade du anbud från Italien? Det skrevs om Bologna ett tag.

– Ja, jag hade några anbud, vi pratade lite med Bologna. Men det kändes självklart att flytta till Grekland. I slutändan så kändes det bäst. Det fanns ett stort och bra intresse under hela transferfönstret. 

Foto: FABIO MUZZI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Hur skulle du sammanfatta tiden i Genoa?

– Jag skulle sammanfatta tiden som väldigt bra, i alla fall stora delar. Sista fem-sex matcherna var inte lika bra, vad som hände eller skedde kan jag inte svara på eftersom att jag inte fått någon förklaring. Det var samma tränare (Ivan Juric) som värvade mig dit, och som spelade mig de första fem matcherna, som inte spelade mig de sista matcherna. Jag kan inte lägga någon vikt vid det. Jag blev förvånad, eftersom att jag spelade alla matcher. Det var en chock när Juric kom tillbaka och att det inte riktigt fanns en idé eller tanke om mig. Men som sagt, jag har haft 14-15 tränare nu så jag är van vid att inte lägga någon vikt vid den biten, berättar Hiljemark och fortsätter:

– Jag var inställd på att flytta och har ett par transferfönster bakom mig, man börjar bli mer erfaren. Det här känns fantastiskt bra, min känsla efter att ha pratat med tränaren och sportchefen var väldigt bra. Jag hoppas att det blir en bra start och att jag hittar tillbaka till en positiv situation.

Möttes av ett galet mottagande

Vad säger du om mottagandet på flygplatsen i Aten?

– Chockerande mycket fans och journalister. Hela den biten med klubben har varit familjär och positiv. Jag har pratat med tränaren där och han ville värva mig eftersom att klubben sålde sin lagkapten. Det är svenskar som jobbar inom klubben, med Mikael Nilsson som chefsscout, så känslan är att man hade bra koll på vad man letade efter. 

Foto: INSIDEFOTO / INSIDEFOTO BILDBYRÅN

Känns det tryggare nu efter tiden i både Palermo och Genoa?

– Jag ville hitta tillbaka till känslan jag hade i Elfsborg och PSV. En positiv aura och möjligheten att slåss om titlar och nya mål. Jag har lärt mig mycket av att slåss om nedflyttningsplatserna, men det var dags för ett nytt liv. 

På frågan om tiden i Palermo gjort honom lite tuffare, svarar han.

– Ja, det finns nog inte så mycket som man inte klarar av. Man har hårdnat rejält.