Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”En annan talang än vad vi hade”

Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

227 landskamper och nio mästerskap.

Så stor är meritlistan för AIK-duon Mikael Lustig och Sebastian Larsson.

Nu lägger de landslagsskorna på hyllan men ser fram emot nästa generation.

– Den typen av spelare som kommer upp nu är redan i stora ligor och har en annan talang än vad vi hade, säger Lustig.

Sebastian Larsson och Mikael Lustig har tackat för sig i landslaget. Tillsammans har de 227 landskamper och nio mästerskap under sitt bälte. AIK-duon ser tillbaka på tiden med glädje och berättar om sina känslor några dagar efter beslutet

– Många känslor så klart. Framförallt tråkigt att inte träffa grabbarna igen, det kommer att kännas tråkigt i september när det är dags igen. Det är ett beslut som jag har känt ett längre tag och inte något förhastat. Det är känslosamt, jag får många glada och härliga tillrop, säger Lustig.

Vad känner du när du tittar tillbaka till dina landslagsår?

– Fantastiskt. Att komma från Umeå och få göra 94 landskamper och få vara med i fyra mästerskap, det är stort. Jag kommer ihåg när vi missade VM 2010 så var man rädd att man inte skulle få chansen att få uppleva ett mästerskap. Det blev fyra stycken och det är jag stolt över.

Larsson: ”Det kommer att kännas tomt”

36-årige Larsson har varit en Janne Andersson-favorit och trots sin ålder har han varit given i startelvan under EM. Han berättar om hur svårt beslutet var att ta.

– Det var ett tråkigt samtal. Det var ett tufft beslut och ett beslut som har växt fram. Men när det skulle tas så var det tufft. Det var ett bra samtal, men det är aldrig roligt att meddela att det är dags att kliva åt sidan. Vi pratade igenom saker och ting och han sa att han (Janne Andersson) respekterade beslutet och att han förstod mig. 

Han fortsätter:

– Man får gå vidare. I september kommer jag sitta där som en supporter och se på, säger Larsson.

Vad känner du när du tittar tillbaka till dina landslagsår?

– Jag känner först och främst en enorm stolthet och glädje. Sen har jag inte kommit så mycket längre i processen, men det kommer att kännas mer på nästa landslagssamling. Det kommer att kännas tomt och annorlunda. Allt har sin tid och jag är stolt.

”En annan talang än vad vi hade”

Även om AIK-duon är sorgsna över att avsluta landslagskarriären så ser Lustig fram emot ett kommande landslag med talangfulla spelare.

– Den typen av spelare som kommer upp nu är redan i stora ligor och har en annan talang än vad vi hade. När man kollar på de fem som tackar för sig är vi kanske inte de mest talangfulla. Men vi har gnuggat varenda minut som vi har haft på oss den där tröjan och spelat en fotboll som har passat oss, och det har vi gjort bra. 

Han fortsätter:

– Det kanske är ett nytt Sverige nu och det kanske blir ett vägskäl hur man ska spela sin fotboll, det blir spännande att se. Det finns otroligt mycket talang i det där laget, hittar man rätt så kan det bli jättebra, säger Lustig.


GUIDE: Allt om fotbollen i OS • Tider och program

Annons | Svenska spel sport & Casino AB

Få 100 kr i bonus – bli kund och spela på sport!
Den som vet mest, vinner mest.
Åldersgräns 18 år. Stödlinjen.se
Till Oddset