Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Spontant vill man ta i med hårdhandskarna”

Isak om rasismen under matchen: ”Det var apljud”
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Karl-Erik NilssonFoto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Alexander Isak utsattes för rasistiska utrop i EM-kvalet mot Rumänien. 

Nu startar Uefa en utredning mot Rumäniens fotbollsförbund. 

– Det är bedrövligt att det händer, men oerhört positivt att det utreds, säger den svenska förbundsbasen Karl-Erik Nilsson.  

När Sverige mötte Rumänien i Bukarest under EM-kvalets näst sista omgång avbröts matchen tillfälligt under några minuter i andra halvlek. Detta på grund av rasistiska tillmälen som riktats mot den svenske anfallaren Alexander Isak, från hemmapubliken. 

– Jag frågade domaren om han hade hört vad som hände på läktaren. Det hade han inte. Sen sa han att om han hör något så skulle han avbryta matchen, sa Isak efter matchen. 

Nu skriver Uefa på sin hemsida att det rumänska fotbollsförbundet riskerar att straffas på flera punkter efter matchen mot Sverige. 

Rumänien utreds

Rumänien utreds bland annat för att ha brutit mot regler som har att göra med fyrverkerier, inkastade föremål, otillåtna banners och ramsor – men Uefa skriver även att en separat utredning har startats med anledning av fansens rasistiska attack på Alexander Isak. 

”Information i det här ärendet kommer att göras tillgänglig i sinom tid”, skriver Uefa på sin hemsida

Sveriges förbundsbas Karl-Erik Nilsson ser positivt på att Uefa utreder saken. 

– Det är bra att det genomförs en utredning och att det delas ut en bestraffning, som med all säkerhet följer. I grunden är det positivt att det utreds, men det är bedrövligt att det händer, säger han. 

Lottningen till EM 2020 hålls i Bukarest den 30 november och staden är en av många värdstäder på EM. 

– Det är med blandade känslor jag åker till Bukarest då. Det är positiva minnen fotbollsmässigt, men det kastar en skugga över matchen, det som hände Alexander, säger Nilsson. 

Om de fälls av Uefa är det en av många fällningar mot Rumänien de senaste åren, hur ser du på att de står som värdar för EM, ska de få vara det? 

– Det är naturligtvis tveeggat det här. Spontant vill man ta i med hårdhandskarna, men det finns andra perspektiv. Ser man ur det ur rumänska fotbollen perspektiv så har de bland annat ökat tillgängligheten för unga och för kvinnor att spela fotboll, så att fler ska få chansen. Så det är tragiskt ur deras perspektiv att ett antal fans agerar så här och förstör för flera. 

– Man ska vara medveten om att förberedelserna är långt gångna. Det är ingen enkel fråga. 

Om det blir så, är Friends arena redo att ta över värdskapet? 

– Friends arena står alltid redo. Jag vågar inte hoppas att det blir så att vi får några hemmamatcher, men vi är redo om chansen ges. 

Rumänien har straffats tidigare

Sverige kunde som bekant vinna bortamötet med Rumänien och därmed säkra en plats i EM-slutspelet 2020. 

– Jag ville stötta Isak och få honom förstå att det inte är okej. Han var stark som sa till domaren, det är otroligt viktigt. Jag blir ledsen, det ska inte få hända. Jag frågade honom under matchen om det var okej, det var det sa han, men det gör ont, sa landslagets mittfältare Emil Forsberg efter matchen. 

Det rumänska fotbollsförbundet har tidigare blivit straffat av Uefa efter rasistiska ramsor från hemmafansen i samband med landslagsmatcher. 

I fjol bedömde Uefa att de rumänska supportrarna sjöng nedsättande ramsor om ungrare och albaner i samband med mötet med Serbien, varpå man fick kraftiga böter.

Under höstens matcher mot Malta och Spanien ska – bland annat – rasistiska ramsor ha ropats från de rumänska supportrarna mot ungrare. Som en följd straffade Uefa det rumänska landslaget med att spela EM-kvalmatchen mot Norge inför tomma läktare.