Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Drömlottning för Sverige i U21-EM

Pawel Cibicki. Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN
Sveriges grupp i U21-EM i sommar. Foto: UEFA.com
Foto: UEFA.com

Under kvällen lottades grupperna till U21-EM som spelas i Polen nästa sommar. Sverige, som är regerande mästare och som gick obesegrat genom kvalet, blev tilldelade den lägsta seedningsgruppen. Trots detta blev det en drömlottning för laget, som hamnade i samma grupp som Polen, Slovakien och England.

– Jag visste från dag ett, direkt när vi kom vidare till EM, att vi kommer få Polen i gruppen. Och så blev det så också, första laget de drar. Det var skrivet i stjärnorna, säger Pawel Cibicki.

Ladda ner SportExpressens populära app direkt här!

U21-EM 2017:

Grupp A:

Polen

Sverige

Slovakien

England

Grupp B:

Portugal

Serbien

Makedonien

Spanien

Grupp C:

Tyskland

Tjeckien

Italien

Danmark

Fakta: EM-slutspelets grupper

Grupp A
Polen, Slovakien, Sverige, England.
Grupp B
Portugal, Serbien, Spanien, Makedonien.
Grupp C
Tyskland, Tjeckien, Danmark, Italien.


Gruppspelet avgörs den 16–24 juni. Semifinaler den 27 juni. Final den 30 juni. Gruppettorna och bästa tvåan går vidare.

U21-EM 2015 blev en stor succé för det svenska fotbollslaget. Efter 0-0 i fulltid och förlängning lyckades Sverige vinna matchen på straffar och därmed ta hem lagets första U21-EM-guld någonsin.

Under kvällen lottades grupperna till när mästerskapet åter spelas i Polen nästa år. Trots att Sverige vann EM förra året och är obesegrat i kvalet så tilldelades Sverige den lägst rankade seedningsgruppen. Där återfanns även Italien, Tjeckien, Serbien, Slovakien och Makedonien. Högst rankade var hemmanationen Polen tillsammans med Tyskland och fjolårstvåan Portugal, och i den andra seedningsgruppen England, Spanien och Danmark.

– Jag blir alltid lika fascinerad av hur de här sakerna fungerar, men det finns ett regelverk på det och det kan jag naturligtvis inte ifrågasätta, säger förbundskapten Håkan Ericson.

Det hade kunnat bli en riktig mardrömslottning för det svenska landslaget. Så blev det dock inte.

Sverige tilldelades grupp A tillsammans med Polen, Slovakien och England.

– Det känns som en väldigt öppen och intressant grupp. Jag vill inte uttrycka som några har sagt att det är en drömlottning. Det är ändå med förutsättningarna att vi måste i princip vinna gruppen för att gå vidare, och med värdnationen och England i gruppen så är det att sträcka det för långt tycker jag, säger Ericson.

"Skrivet i stjärnorna"

En som gladdes extra mycket över Sverige slottning var Pawel Cibicki. Cibicki har dubbelt medborgarskap och var till en början uttagen till både Polens och Sveriges U21-lag. Han blev då tvungen att välja, och efter bland annat en god kommunikation med Håkan Ericson så valde Cibicki till slut Sverige. Ett beslut som inte var helt populärt hemma.

– Jag är från Polen och familjen är från Polen. Men det var ett beslut jag var tvungen att ta. Mamma sa att du ska göra det du tycker är bäst själv, men farsan var besviken för han ville att jag skulle spela för Polen. Men sen med tiden så kom han över det, berättar Cibicki.

Han berättar att det därför nu känns extra speciellt att Sverige nu hamnat i samma grupp som Polen.

– Jag visste från dag ett, direkt när vi kom vidare till EM, att vi kommer få Polen i gruppen. Och så blev det så också, första laget de drar. Det var skrivet i stjärnorna, säger han.

"Kommer få busvisslingar"

Cibicki tror dock inte att han kommer få något extra stöd av att spela på hemmaplan – snarare tvärtom.

– Jag tror jag kommer få busvisslingar, det är nästan garanterat. Om jag nu spelar, jag är inte uttagen så det vet man inte. Men det kommer bara motivera mig och ge mig extra energi, säger han.

Han berättar att han verkligen ser fram emot mästerskapet, och trots att det är få som tror på en lika stor svenskframgång som 2015 så finns det bara ett mål för det svenska laget. Att vinna en gång till.

Det här är en inställning som Håkan Ericson är viktig att vårda.

– Vi har försökt ta bort förväntningarna, men det är klart att man ändå har fått en slags förhoppning. Man har brutit en gräns och visat att det omöjliga är möjligt och det ska vi naturligtvis försöka ta vara på och försöka odla i det nya laget. Vi tror på saker och det ska vi vara rädda om, för det lever även i den här nya gruppen i allra högsta grad, säger han.

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!